BARE OPP? Nå koster en bolig på Costa del Sol 2289€ pr kvadratmeter

Publisert

Boligmarkedet på Costa del Sol er på høygir. Malaga er den provinsen der eiendomsprisene langs hele den spanske kysten har steget mest, viser de siste tallene.

Ved utgangen av første kvartal 2024 lå kvadratmeterprisen på 2 289 euro, en økning på 9,3 % sammenlignet med samme tidspunkt året før, ifølge Tinsas siste eiendomsvurderingsrapport. Selskapet er ledende innen eiendomsvurderinger i Spania.

Malaga ble etterfulgt av Balearene, med en økning på 8,8 % til 2 934 euro per kvadratmeter, Alicante, Valencia og Santa Cruz de Tenerife, med en økning på rundt 7 %. Deretter fulgte to andalusiske provinser, Cádiz, med en økning på 5,8 % til 1625 euro per kvadratmeter, og Almeria, der økningen var på 5,6 % til 1187 euro.

I kystområdene, i Malaga by, er økningen i eiendomsprisene 10,7% fra år til år, til 2 336 euro per kvadratmeter, mens i Torrox har økningen vært 9,6%, til 1 859 euro. I Nerja har prisene steget mindre, med 4,4 %, til litt over 2 000 euro per kvadratmeter, viser tallene.

På Costa del Sol mellom Torremolinos og Mijas er det Benalmádena som har hatt den høyeste økningen, med en oppgang på 12,4 % til 2465 euro per kvadratmeter. Mijas ligger litt bak, med en økning på 8,2 % til 2096 euro. Den dyreste kommunen i området er Fuengirola, med sine 2470 euro per kvadratmeter, som har økt med 9,5 % fra året før.

I området mellom Marbella og Manilva har den høyeste økningen blitt registrert i sistnevnte by, der kvadratmeteren har steget med 13,1 % i løpet av de siste 12 månedene, til 1826 euro. Marbella er imidlertid den dyreste byen, med en kvadratmeterpris på 2811 euro, som har økt med ytterligere 10 % det siste året.

Disse økningene langs kysten av Malaga er høyere enn det spanske gjennomsnittet: I løpet av de siste 12 månedene har prisen på boliger langs kysten i henhold til verdivurderinger utført av Tinsa steget med 5,7 % fra året før, til 1 740 euro per kvadratmeter.

Fritidsboliger

Dette er data for hele eiendomsmarkedet ved kysten. Men Tinsa-rapporten skiller mellom første- og andrehjem, og mellom permanente boliger og fritidsboliger. Ifølge takstmannen ligger prisen på fritidsboliger betydelig over gjennomsnittet. Den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for fritidsboliger i Malaga ligger på 3700 euro per kvadratmeter, viser dataene. De dyreste ligger mellom Marbella og Manilva, med en kvadratmeterpris på 4000 euro, etterfulgt av boligene mellom Torremolinos og Mijas (3600 euro per kvadratmeter) og boligene i regionen La Axarquía, med et gjennomsnitt på 3000 euro per kvadratmeter.

Tinsa-rapporten viser også hvor viktig markedet i kystkommunene er for provinsen Malaga, ettersom det står for 83 % av salget og 64 % av det totale antallet visa – nye byggetillatelser – i provinsen.

Internasjonale kjøpere er de viktigste kjøperne i kystområdene, bortsett fra i Fuengirola, der mange av kjøperne kommer fra Madrid og andre provinser i Andalucía. Ifølge Tinsa kommer utlendingene hovedsakelig fra Storbritannia, Tyskland, Belgia, Nederland, de nordiske landene og Midtøsten. Ifølge eiendomsmeglerfirmaet utgjør salget av ferieboliger fra utlendinger mellom 50 % og 70 % av det totale salget.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter