5 merkelige karnevals-tradisjoner i Malaga

Publisert

I tillegg til feiringen i Malaga by, kan du i Sierra de las Nieves, Serranía de Ronda og Sierra Norte finne karnevalstradisjoner som har eksistert i flere tiår.

Slagmarker med mel eller talkum som våpen og scener med brennende dukker på bål er bare noen av de mange tradisjonene som inngår i karnevalsfestlighetene i byer og tettsteder over hele Malaga-provinsen.

23. februar: Mel-karneval i Alozaina

Mens man i Tolox bruker talkum til å gjøre forbipasserende helt hvite på mandagen og tirsdagen, gjør man det i Alozaina med mel på fredagen, i det som er kjent som melkarnevalet. Arrangementet antas å ha sin opprinnelse på 1800-tallet, og manifesterer seg i dag som en slagmark der lokalbefolkningen og tilreisende dekker hverandre med mel.

I år går festivalen av stabelen fredag 23. februar fra ca. kl. 14.00. Andre unike øyeblikk fra festlighetene til “pecheros” – et kallenavn for innbyggerne i Alozaina – er når folk utfører “el baile de la rueda” (bokstavelig talt “sirkeldansen”), og, for å toppe det hele, “Sardinens begravelse”, som markerer slutten på karnevalssesongen og består av en sardin som bæres rundt i gatene på en spesiell vogn.

17. februar: Brenning av dukken i Ronda

Mens andre steder i Malaga-provinsen markerer slutten på karnevalssesongen med begravelsen av sardinen, er tradisjonen i byen Ronda å brenne dukken.

Arrangementet kan minne om brenningen av “júas” (tilsvarende “guys” den 5. november i Storbritannia) som markerer sommersolverv, eller brenningen av Judas på 1. påskedag i landsbyen El Burgo. Tradisjonen i Ronda, som er vanlig i andre deler av Spania (selv om enkelte aspekter kan variere), består i å lage store dukker som deretter brennes.

Tilskuerne kan også kaste papirbiter med nedskrevne ønsker for det nye året inn i bålet i håp om at de går i oppfyllelse. Tradisjonen har sine røtter i Portugal, der det er vanlig å brenne en overdimensjonert halmdukke som avslutning på vinterfestlighetene før fastetiden. I år vil brenningen av dukken i Ronda finne sted ved midnatt lørdag 17. februar på Plaza de Teniente Arce. Tidligere, ved middagstid, blir det kulinariske arrangementer med chorizo og paella. Søndag 18. februar kan både lokalbefolkningen og tilreisende smake på “callos”, en typisk gryterett.

Karnevalspølser

Malaga-provinsen har mange kulinariske tradisjoner knyttet til karnevalsfeiringen, som paella, chorizo og callos. Den såkalte “relleno de carnaval”, en type pølse, er imidlertid fortsatt en viktig del av den kulinariske arven i de fleste landsbyene i Sierra Norte-distriktet, så vel som i andre deler av Andalucía. I forkant av karnevalsfestlighetene arrangerer landsbyen Villanueva de Algaidas faktisk en årlig smaksprøve, som i år fant sted sist søndag, der det ble servert tallerkener med denne pølsen, som er å få kjøpt nesten hele året hos slaktere over hele regionen.

Søndag 18. februar: Spillet om kannen i Archidona

Karnevalet i Archidona er et av de viktigste i Malaga-provinsen. Folk i alle aldre deltar i festlighetene, som varer i over en uke, og de mest unike finner sted på den aller siste dagen. Søndag 18. februar, karnevalets siste dag, deltar folk i en tradisjonell lek med keramikkrukker, kjent som “Juego del Cántaro”, der lokalbefolkningen minnes en tid da mange spanske byer ikke hadde innlagt vann. Folk måtte gå til nærmeste fontene for å fylle opp kanner og andre beholdere med vann.

På denne måten hyller deltakerne denne tiden med et spill som hovedsakelig spilles av kvinner, som den gang hadde ansvaret for å bære vannet. Spillerne må sette sin dyktighet og styrke på prøve ved å kaste leirkrukker til hverandre, og vinneren er den som fullfører uten å miste en. Som tidligere år vil arrangementet finne sted på Caños de las Monjas. Dette tradisjonelle spillet feires også i februar i Montejaque, en landsby i Serranía de Ronda, selv om det der oftere er knyttet til Andalucía-dagen 28. februar.

11. og 12. februar: Kruttdagen og “Bailes de la Guasa” – en dag i pudderets tegn

Det er en av de eldste og mest unike tradisjonene som feires under karnevalsfestlighetene i Malaga-provinsen. De som har vært på Tolox denne mandagen og tirsdagen, pudderdagen, har sannsynligvis gått derfra fullstendig dekket av talkum. Mandag ved midnatt kastet lokalbefolkningen pudder på alle som krysset deres vei.

Denne merkelige måten å feire karneval på antas å ha sine røtter i en tid da ungkarer fant en måte å dekke kjærestene sine med mel som en kjærlighetserklæring. Noen historier forteller at disse unge mennene gikk langt for å nå sitt mål, for eksempel ved å klatre ned skorsteiner eller knuse vinduer. En annen versjon, som antas å være fra 1400-tallet, forteller om en morisco-kvinne (etter den spanske gjenerobringen) og en kristen kvinne som var forelsket i samme mann. Begge jobbet i et bakeri i Tolox, og en dag begynte de å krangle, og feiden ble så tilspisset at de endte opp med å kaste mel på hverandre.

Dette er imidlertid ikke den eneste merkelige tradisjonen som finner sted på karnevalet i Tolox, for det er også den såkalte “Bailes de la Guasa” (bokstavelig talt “vitsedansen”), der folk danser rundt og synger satiriske sanger.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter