23.3 C
Alicante
30.4 C
Málaga
22 C
Las Palmas de Gran Canaria

Utleie av bolig i Spania – Lovlig, lønnsomt, ryddig

Hvordan leie ut ferieboligen i Spania på lovlig vis. Hva formelle krav finnes til turistutleie, hva skal skattes. Hva med familie og venner som bor i huset og dekker kostnader, er det utleie?
Vi meglere får ofte spørsmål både før under og etter under visning om utleie.  Man spør med god grunn, man hører og leser mye nettopp om tema rundt utleie.

Halvveis på fleip på visningene, pleier jeg å si : ”Når du får deg bolig i Spania vil du oppdage at du har familie og venner du ikke ante du hadde , så vurder ett ekstra soverom, eller ett mindre om du ikke vil ha for mye besøk” Og det er jammen sant, sier kunden etterpå.

Det er helt ukomplisert å tjene penger på å leie ut boligen din i Spania. Det koster ikke all verdens i skatter og avgifter og er ikke mye pes. Og det er en god slump å hente og det hjelper utvilsomt på feriebudsjettet.

Hva regnes som utlån?
Når de du har omgang med i det daglige, på jobb og i familien vil låne hytta di og ferieboligen i utlandet sammen med deg eller uten deg er det uproblematisk. Det er dine gjester med eller uten ditt eget selskap. Du skal jfr loven ikke kunne drive med systematisk utleie, ikke tjene på det, men heller ikke tape på det. Dvs ikke ha utleiekalender med priser på nett, annonser og drive aktiv uregelmessig utleie. Altså ikke aktivitet utenfor rammene for gjestfrihet.

Hvem skal bistå nøkler, vask og booking?
Du kan selv stå for utvask, innvask, utleie, nøkler og innkassering via konto. Bruker du en utleiemegler sparer du deg selv for mye kjas og vil alltid ha kontroll. Den største fordelen er at alt er på plass i utgangspunktet. Hele sjekklisten møbler, alt av detaljer med TV, nett, utstyr og nøkler.

Utleiebyråene skal være lovlig registrert i Spania som bedrift.Bør ha en bookingkalender som fungerer supert og er knyttet opp mot de store boligportalene. Du som eier bør selv ha adgang til den kalenderen. Der ser du når huset ditt er ledig og kan blokkere uker til deg selv, se balanse og sammenlikne med året før. Du får månedlig rapport og ikke minst penger inn på konto og faktura!

Dersom du har en nabo eller en kompis som ordner nøkler, vask, løse problemer etc og gir gjentjenester så kan du ikke trekke fra dette som utgifter. Og han har som regel ikke satt inn ferievikar eller ekstrahjelp ved sykefravær.

Formaliteter og registrering
Skjøte i ditt navn, strøm-og vannregning, betalt, ajour med kostnader til fellesvel / communidad, kommuneskatt og forsikring er jo obligatorisk for alle som eier bolig i Spania. Desto viktigere om du skal leie ut.

Du bør kanskje ha internett og kanskje utenlandske TV-kanaler. Men det er kanskje mindre viktig nå som roaming-avgifter er borte og det finnes gode internett-løsninger over 4G som leietaker kan ordne selv uten å forplikte seg for langtid.

Energisertifikat
Energisertifikat er obligatorisk, det er gyldig i 10 år og koster mellom 100 og 250 euro alt etter størrelsen på eiendommen og arkitektens honorar.

Registrering og klassifisering av utleieboligen
Utleiebyrået eller du selv er ansvarlig for å registrere boligen din hos turistmyndighetene. Har du mellom 1 og 4 boliger må hver av dem registreres individuelt. Har du 5 eller flere eiendommer til utleie, skal virksomheten registreres som utleiefirma.

Kravene knyttet til registrering varierer noe fra region til region. Her er kravene for Costa Blanca som ligger i Valencia-regionen. Din skatterepresentant kjenner dine lokale krav.

Hva må du oppgi og hva kan du trekke fra på selvangivelsen din i Spania hvis du leier ut fereieboligen din?

Skattevesenet i Spania har gitt utrykk for at de vil følge nøye med aktivitet rundt utleieboliger. Beskatning av leiligheter og hus som leies ut til turister skal kontrolleres og det gjøres også.

Skatterepresentanten din (Gestoria) lager en erklæring der det det skal rapporteres for perioden boligen leies ut og står til egen disposisjon.

Brutto inntekt vil bli erklært og nødvendige utgifter kan trekkes fra. Men fradrag knyttet til utleievirksomheten blir gjort i forhold til utleide dager i kalenderåret.Skatterepresentanten din har kontroll på hva som kan trekkes fra av utgifter og hvordan det gjøres.

Hvor finner du leietagerne
Kunden er kanskje nærmere enn du tror. I fellesvelet, i nabolaget og blandt venner og kjente finner du potensielle kunder. Vil du lenger ut og virkelig fylle opp kalenderen din er rubrikkannonser, avisen på nett og portaler er smarte annonserings kanaler. Skandinaviske og internasjonale bookingportaler koster penger men de fungerer. Dessuten er det sikringsordninger via Paypal og andre betalingssystemer som trygger deg og leietager.

Etterspørsel og prisutvikling ser attraktivt ut
Utleiemarkedet er varmt, det er gode penger å tjene. Pilen peker oppover både når det gjelder etterspørsel og pris. I følge portalen Idealista har leieprisene steget 19,7% på lansdbasis siste året pr juni 2017.

Ferieboligmarkedet ligger alltid litt etter etter de store byene i leieindeksen. Bevegelsene kommer først i Barcelona og Madrid, slik som i fjor da de store byene toppet utleiekurven i pris og etterspørsel. Nå tar det helt av på øyene hvor utleieprisene har steget med over 34% de siste 12 månedene på Balearene og 28% på Kanariøyene

Noen velger å leie ut på langtidsleie i lavsesongen og leie ut ukesvis i høysesongen. Merk at hva som er høysesong kan varierer fra sted til sted. Sjekk det lokale markedet og vurder tilgjengelige utleieboliger mot etterspørselen når skal ta avgjørelsen om hvordan du vil leie ut og hvordan du skal markedsføre boligen. Forskjellige nasjonaliteter har forskjellig smak og velger forskjellige områder langs kysten.

Økt etterspørsel og pris
På Costa Blanca i Valencia Regionen har utleieprisene steget med 10 % bare de siste 3 månedene. Trenden er også at folk ser mange fordeler med å leie private boliger fremfor hoteller. Tjenester som Airbnb har vært med på å sementere denne trenden.

Antall ankomne turister i Spania slår stadig nye rekorder.
Folk velger å ta ferien i trygge og solsikre Spania fremover andre mer usikre destinasjoner. Så her er det bare å kaste seg på karusellen og gjøre grus til gull.

 

SKRIBENTEN: Eiendomsmegler Mona Nielsen fra Larvik kom til Spania i 1986. Hun er i dag en av de mest erfarne norske eiendomsmeglere i Spania og en veteran i bransjen på Costa Blanca. Hun er utdannet spansk megler og til daglig leder for eiendomsmegler Lundquist & Nielsen, en bedrift med historie tilbake til 1998. Nielsen har vært aktiv i Spansk politikk. I 2008 ble hun valgt inn i PSOE’s styre i Rojales. Mona Nielsen sitter også i styret for stiftelsen til den Norske Skolen i Rojales.


Forsikring av leiebil i Spania

Forsikring av leiebil i Spania?
Trenger jeg noen ekstra forsikring når jeg leier bil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva “standard” forsikring inkluderer og hvorfor man ellers kreves for depositum når man henter ut en leiebil i Spania.

10 viktige tips om leiebil på flyplassen i Alicante og Malaga

Leiebil i Spania ? Les våre 10 viktigste tips når du leier fra Alicante og Malaga flyplass

SpaniaGuiden har vært til stede i på Alicante og Malaga flyplass i nærmer 20 år. Les våre 10 beste tips om hvordan du sparer penger, tid og unngår overraskelser når du leier bil i Spania.


Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring nå. Dette blir langvarig da skaden på det norske næringlivet har stor i og med at de fleste nordmenn har blitt værende “hjemme” denne sommeren.

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

leiebil i Spania

Trenger du leiebil til ferien i Spania?

Bruk SpaniaGuiden når du bestiller leiebilen så bidrar du også samtidig til SpaniaPostens som bringe gratis nyheter på norsk fra Spania. Avisen mottar «en kaffekopp» for hver leiebil som bestilles i 2020.

Fordeler med SpaniaGuiden:

  • Ingen forskuddsbetaling!
  • Pris-garanti! Finnes tilsvarende leiebil billigere, matcher vi prisen!
  • Gratis avbestilling!
  • Fri kilometer når du henter på Malaga eller Alicante-flyplass.
  • Gebyr for full refusjon av bensin-depositum inkl. i anvist pris.
  • Standard forsikring inkludert, utvidet forsikring er frivillig opsjon.
  • Flyplass-gebyr er alltid inkludert.
  • Nesten alle bilene er nye 2020 / 2019-modeller.

Se prisen for din her – husk at de større bilene fullbookes først, reserver i dag!

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Følg oss på Facebook

Corona-virus: Vil ha en uavhengig granskning håndteringen i Spania

Hvordan kan det ha seg at et land som har et av verdens beste helse-vesen endte opp som et av de hardest...

Kjøpe på Costa Blanca? Nå blir det større utvalg av nybygg på Orihuela Costa

Et utall byggeprosjekter i Orihuela har lenge vært på vent i påvente av en godkjenning fra kommunen. 80% av de forsinkede tillatelsene...

Det blir 25% mer uvær hver vinter fremover

Det regelmessige høstregnet «Gota Fria» vil øke i sin intensitet med rundt 25%. Dette melder vitenskapsmenn ved det europeiske instituttet for miljøstudier....

Nok en drukning på La Mata stranden i Torrevieja

Denne gangen er offeret, som det ofte er, en eldre mann. Han døde av ukjente årsaker rundt klokken 13.00. Den omkomne var...

Relaterte saker

Boligprisene i Spania sommeren 2020 – flat prisutvikling

Snittprisen i Spania er nå 1705 Euro pr kvadratmeter dette er 0,35% over hva prisen lå på ved utgangen av juli et...

Rekordnedgang i antall omsatte boliger

Antallet boliger som byttet eier i mai måned falt med 65%. I 2019 ble det omsatt nesten 94.000 boliger i løpet av...

Boligmarkedet i Spania: Liten men målbar prisnedgang

I kjølvannet av Corona-viruset ser man en svak prisnedgang på bolig i Spania. Det er de mest urbane områdene i Madrid (-4.46%)...

Historisk stille i Alicante-provinsens bolig-markedet

De offisielle tallene fremlagt av INE for mai måned viser at omsetningen av boliger i mai måned gikk ned med 66% sammenliknet...

Etter Corona-viruset: Store leiligheter og enebolig med hage blir vinnerne

Spanjolene vil bo bedre etter å ha tilbrakt flere måneder innestengt denne våren. Flere potensielle bolig-kjøpere ser seg nå om etter større...

Boligmarkedet: Bruktboliger vil slite mest

I Alicante-provinsen spår man at kryper snittprisen pr m2 ned under 1200 Euro pr m2 i snitt i følge taksering-selskapet Euroval. I...

1086 nye boliger syd på Costa Blanca

I Pilar de la Horadada, like syd for Torrevieja og Orihuela Costa vil rådhuset gi grønt lys for utbyggingen av et område...

4000 boliger med opptil 60% rabatt

Bankene står fortsatt som eiere av tusener av boliger i Spania. Bankene overtok store masser eiendom fra privatpersoner og ikke minst utbyggere...

Norske meglere og advokat om boligmarkedet akkurat nå

Tall fra spanske notarer viser at man må tilbake til januar 2013 for å finne tilsvarende få solgte boliger i løpet av...

Store forsinkelser for nybygg og oppussinger

Corona-krisen har forsinket og stoppet opp 5000 nye boliger bare i Alicante-provinsen. I hele Valencia-regionen regner man med det er rundt 15.000...
- Advertisement -