Ryddig utleie av bolig i Spania på lovlig vis

Publisert

Hvordan leie ut ferieboligen i Spania på lovlig vis. Hva formelle krav finnes til turistutleie, hva skal skattes. Hva med familie og venner som bor i huset og dekker kostnader, er det utleie?
Vi meglere får ofte spørsmål både før under og etter under visning om utleie.  Man spør med god grunn, man hører og leser mye nettopp om tema rundt utleie.

Halvveis på fleip på visningene, pleier jeg å si : ”Når du får deg bolig i Spania vil du oppdage at du har familie og venner du ikke ante du hadde , så vurder ett ekstra soverom, eller ett mindre om du ikke vil ha for mye besøk” Og det er jammen sant, sier kunden etterpå.

Det er helt ukomplisert å tjene penger på å leie ut boligen din i Spania. Det koster ikke all verdens i skatter og avgifter og er ikke mye pes. Og det er en god slump å hente og det hjelper utvilsomt på feriebudsjettet.

Hva regnes som utlån?

Når de du har omgang med i det daglige, på jobb og i familien vil låne hytta di og ferieboligen i utlandet sammen med deg eller uten deg er det uproblematisk. Det er dine gjester med eller uten ditt eget selskap. Du skal jfr loven ikke kunne drive med systematisk utleie, ikke tjene på det, men heller ikke tape på det. Dvs ikke ha utleiekalender med priser på nett, annonser og drive aktiv uregelmessig utleie. Altså ikke aktivitet utenfor rammene for gjestfrihet.

Hvem skal bistå nøkler, vask og booking?

Du kan selv stå for utvask, innvask, utleie, nøkler og innkassering via konto. Bruker du en utleiemegler sparer du deg selv for mye kjas og vil alltid ha kontroll. Den største fordelen er at alt er på plass i utgangspunktet. Hele sjekklisten møbler, alt av detaljer med TV, nett, utstyr og nøkler.

Utleiebyråene skal være lovlig registrert i Spania som bedrift.Bør ha en bookingkalender som fungerer supert og er knyttet opp mot de store boligportalene. Du som eier bør selv ha adgang til den kalenderen. Der ser du når huset ditt er ledig og kan blokkere uker til deg selv, se balanse og sammenlikne med året før. Du får månedlig rapport og ikke minst penger inn på konto og faktura!

Dersom du har en nabo eller en kompis som ordner nøkler, vask, løse problemer etc og gir gjentjenester så kan du ikke trekke fra dette som utgifter. Og han har som regel ikke satt inn ferievikar eller ekstrahjelp ved sykefravær.

Formaliteter og registrering

Skjøte i ditt navn, strøm-og vannregning, betalt, ajour med kostnader til fellesvel / communidad, kommuneskatt og forsikring er jo obligatorisk for alle som eier bolig i Spania. Desto viktigere om du skal leie ut.

Du bør kanskje ha internett og kanskje utenlandske TV-kanaler. Men det er kanskje mindre viktig nå som roaming-avgifter er borte og det finnes gode internett-løsninger over 4G som leietaker kan ordne selv uten å forplikte seg for langtid.

Energisertifikat

Energisertifikat er obligatorisk, det er gyldig i 10 år og koster mellom 100 og 250 euro alt etter størrelsen på eiendommen og arkitektens honorar.

Registrering og klassifisering av utleieboligen

Utleiebyrået eller du selv er ansvarlig for å registrere boligen din hos turistmyndighetene. Har du mellom 1 og 4 boliger må hver av dem registreres individuelt. Har du 5 eller flere eiendommer til utleie, skal virksomheten registreres som utleiefirma.

Kravene knyttet til registrering varierer noe fra region til region. Her er kravene for Costa Blanca som ligger i Valencia-regionen. Din skatterepresentant kjenner dine lokale krav.

Hva må du oppgi og hva kan du trekke fra på selvangivelsen din i Spania hvis du leier ut fereieboligen din?

Skattevesenet i Spania har gitt utrykk for at de vil følge nøye med aktivitet rundt utleieboliger. Beskatning av leiligheter og hus som leies ut til turister skal kontrolleres og det gjøres også.

Skatterepresentanten din (Gestoria) lager en erklæring der det det skal rapporteres for perioden boligen leies ut og står til egen disposisjon.

Brutto inntekt vil bli erklært og nødvendige utgifter kan trekkes fra. Men fradrag knyttet til utleievirksomheten blir gjort i forhold til utleide dager i kalenderåret.Skatterepresentanten din har kontroll på hva som kan trekkes fra av utgifter og hvordan det gjøres.

Hvor finner du leietagerne

Kunden er kanskje nærmere enn du tror. I fellesvelet, i nabolaget og blandt venner og kjente finner du potensielle kunder. Vil du lenger ut og virkelig fylle opp kalenderen din er rubrikkannonser, avisen på nett og portaler er smarte annonserings kanaler. Skandinaviske og internasjonale bookingportaler koster penger men de fungerer. Dessuten er det sikringsordninger via Paypal og andre betalingssystemer som trygger deg og leietager.

Etterspørsel og prisutvikling ser attraktivt ut

Utleiemarkedet er varmt, det er gode penger å tjene. Pilen peker oppover både når det gjelder etterspørsel og pris. I følge portalen Idealista har leieprisene steget 19,7% på lansdbasis siste året pr juni 2017.

Ferieboligmarkedet ligger alltid litt etter etter de store byene i leieindeksen. Bevegelsene kommer først i Barcelona og Madrid, slik som i fjor da de store byene toppet utleiekurven i pris og etterspørsel. Nå tar det helt av på øyene hvor utleieprisene har steget med over 34% de siste 12 månedene på Balearene og 28% på Kanariøyene

Noen velger å leie ut på langtidsleie i lavsesongen og leie ut ukesvis i høysesongen. Merk at hva som er høysesong kan varierer fra sted til sted. Sjekk det lokale markedet og vurder tilgjengelige utleieboliger mot etterspørselen når skal ta avgjørelsen om hvordan du vil leie ut og hvordan du skal markedsføre boligen. Forskjellige nasjonaliteter har forskjellig smak og velger forskjellige områder langs kysten.

Økt etterspørsel og pris

På Costa Blanca i Valencia Regionen har utleieprisene steget med 10 % bare de siste 3 månedene. Trenden er også at folk ser mange fordeler med å leie private boliger fremfor hoteller. Tjenester som Airbnb har vært med på å sementere denne trenden.

Antall ankomne turister i Spania slår stadig nye rekorder.
Folk velger å ta ferien i trygge og solsikre Spania fremover andre mer usikre destinasjoner. Så her er det bare å kaste seg på karusellen og gjøre grus til gull.

SKRIBENTEN: Eiendomsmegler Mona Nielsen fra Larvik kom til Spania i 1986. Hun er i dag en av de mest erfarne norske eiendomsmeglere i Spania og en veteran i bransjen på Costa Blanca. Hun er utdannet spansk megler og til daglig leder for eiendomsmegler Lundquist & Nielsen, en bedrift med historie tilbake til 1998. Nielsen har vært aktiv i Spansk politikk. I 2008 ble hun valgt inn i PSOE’s styre i Rojales. Mona Nielsen sitter også i styret for stiftelsen til den Norske Skolen i Rojales.


Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter