23.8 C
Alicante
30.4 C
Málaga
26.1 C
Las Palmas de Gran Canaria

Torrevieja er motoren for byggebransjen i Alicante-provinsen

Byggeaktiviteten er suverent høyest syd på Costa Blanca. Bare i Torrevieja ble det satt i gang 873 boliger i 2018. Kommuner som Altea og Alfaz del Pi har så få byggeprosjekter at de ikke en gang kommer på topp ti listen. Eneste kommune nord på Costa Blanca med nevneverdig aktivitet er Denia hvor aktiviteten økte med 18.7% i året som gikk.

7.532 nye boliger ble påbegynt i Alicante-provinsen i året som gikk. Dette er en oppgang på 17% fra året før. Ikke siden 2008 har det vært høyere aktivitet i byggebransjen i Alicante-provinsen. Tallene kommer fra arkitektenes forbund.

Antall nybygg har økt flere år på rad nå men byggeaktiviteten er fortsatt langt fra normale tilstander. Det vil si man er langt fra nivået under toppårene men man er også langt under det profesjonelle i bransjen mener bør være normal byggeaktivitet.

I 2002 ble det oppført 47.098 boliger i Alicante-provinsen, i 2018 ble det påbegynt 7.532 boliger.

Torrevieja-området leder an

En kjøretur langs kysten, eller spesielt i Torrevieja-området og Orihuela Costa kan gi inntrykk av svært høy byggeaktivitet. Nye bygg føres primært opp i kystnære områder hvor turister etterspør ferieboliger. Andre steder i Alicante-provinsen skal man se langt etter heisekraner og byggeplasser med høy aktivitet.

I Vega Baja området hvor Torrevieja og Orihuela Costa ligger finner man 40% av alle påbegynte boligprosjekter. 2.768 boliger ble påbegynt her i 2018.

Byggeaktivitet i Alicante provinsen pr kommune:

1. Alicante – 1.105

2. Torevieja – 873

3. Orihuela – 779

4. Pilar de la Horadada – 631

5. Guardamar del Segura – 485

6. Benidorm – 382

7. Elche – 314

8. Villajoyosa – 243

9. Finestrat – 231

10. Rojales – 219

Det er verdt å notere seg at ingen av kommunene nord på Costa Blanca merker seg med spesielt høy byggeaktivitet. I kommuner som Alfaz del Pi og Altea er det begrenset tilgang på bebyggbare arealer. Disse kommunene er omgitt av fjell og naturparker som også begrenser muligheten til vekst her, noe som er med på å forklare de høye prisene pr m2 man ofte ser her. Lokale politiske forhold spiller også inn.

Marina Baixa

Alfaz del Pi har mulighet til å vokse videre på sydsiden i retning Benidorm, dette er bare et spørsmål om tid. I Altea var man på vei til å bygge tusener av nye boliger i området rundt Rio Algar, men prosjektet ble stoppet. Nye prosjekter i Altea er få og ofte rettet luksusmarkedet. I nabokommunen La Nucia har det under boom-årene blitt bygget flere boliger enn noe annet sted i dette området. Å få solgt unna det lageret av nye boliger tok tid og det var flere store eiendoms-konkurser i La Nucia, så investorer er forsiktige her.

Relaterte saker

- Advertisement -