Takseringsbyrå: Prisene steg mest i Malaga og Valencia

Publisert

Data fra takseringsbyrået TINSA viser at prisene på bolig i Spania i snitt gikk opp med 5.8% i året som gikk. Som vi ofte har meldt om i SpaniaPosten viser tallene fra takseringsbyrået at det er spanske storbyer som leder an i prisveksten. Men de data TINSA legger frem viser oss også noe nytt.

Det er primært i Spanias to største byer Madrid og Barcelona man til nå har meldt kraftig prisstigning. Men data fra TINSA viser at prisene steg mest i Valencia og Malaga med Alicante like bak.

Best investering i Malaga og Valencia

Malaga
Boligprisene i Malaga by økte mer enn både Madrid og Barcelona.

Byen med størst prisstigning er Valencia hvor boligene ved utgangen av 2018 i snitt er verdt 16.8% mer enn ved årets begynnelse. Malaga kommer tett etter med 15.4% økning i gjennomsnittlig verdi. Data fra takseringsbyrået viser til en oppgang på 14% i Madrid og 8% i Barcelona.

Alicante by kommer også svært godt ut, her steg prisene 12.3% i 2018. Samme gjelder Murcia by med 13.9%. Prisene i Barcelona er høye men det kan være noe alarmerende at  den katalanske hovedstaden er eneste spanske storby med en prisvekst under 10%. I løpet av 2018 flyttet en rekke bedrifter ut av Barcelona mens andre utsatte sine investeringer her noe som har påvirket økonomien i byen og med det boligmarkedet.

Det vi kan hente ut av disse nye tallene er at byene som ligger i «mellomsjiktet» har steget mest, blant annet fordi de stiger fra relativt lave nivåer som følge av prisnedgangen man hadde under finanskrisen. Da økonomien snudde i Spania et par årtilbake var det primært i Madrid og Barcelona den økonomiske veksten kunne merkes og boligprisene gikk opp her først og mest i en periode. Etter hvert som den økonomiske veksten begynte å kunne føles i resten av Spania fulgte de regionale hovedstadene etter.

Opp 16.8% men fortsatt billig i Valencia

Valencia er Spanias tredje største by men overses ofte i flere sammenhenger i konkurranse med hovedstaden Madrid og godt kjente Barcelona. Det ble investert enorme summer i Valencia by i årene før finanskrisen og byen var endelig på vei opp etter årtier i skyggen av andre store byer. Så byens infrastruktur og næringsliv hadde et svært godt utgangspunkt for å skape videre økonomisk vekst noe tallene fra boligmarkedet nå viser.

I gjennomsnitt koster en bolig i Valencia by 1397 Euro nå. Dette er fortsatt langt mindre enn toppen i 2007 hvor prisene nærmet seg 2500 Euro pr meter i snitt.

Valencia og Malaga by opplevde større prisvekst i sine lokale boligmarkeder enn hovedstaden Madrid og Barcelona.

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter