Spanske boligpriser viser ingen tegn til å bremse opp

Publisert

Boligprisene i Spania har økt med 2,1 prosent mellom april og juni, sammenlignet med årets tre første måneder. Det melder det spanske konsulent- og verdivurderingsselskapet Gesvalt.

Den fortsatte oppgangen i boligprisene tilskrives hovedsakelig stigende renter, noe som har resultert i en årlig prisøkning på 6,7 prosent mellom januar og mars og 6,4 prosent mellom april og juni. Halvveis gjennom året ligger verdien på boliger i Spania på gjennomsnittlig 1 568 euro per kvadratmeter. Det betyr at et hus på 90 kvadratmeter, som for ett år siden kostet € 132 660, nå koster € 141 120. Selv om prisen fortsatt ligger 26,8 % under toppnivået fra månedene før boligkrakket i 2008, nærmer den seg gradvis nivåene som ble registrert rundt 2012.

Ifølge Gesvalt utgjør den økonomiske innsatsen en person nå må gjøre for å kjøpe bolig mer enn 35 % av inntekten. Dette regnes som grensen for at kjøperen ikke skal risikere forsinkelser eller total betalingsmislighold. Dette resulterer i kraftig reduserte salgstall, og ifølge notarius publicus falt boligsalget med 20,7 prosent i april på årsbasis.

Til tross for den generelle prisøkningen har økningen ikke vært jevn over hele Spania. Forskjellen er på mer enn åtte prosentpoeng mellom den autonome regionen Valencia, der boligprisene har økt mest, og Castilla-La Mancha, der økningen har vært minst. I sistnevnte region har det til og med vært en liten nedgang på 0,2 prosent.

Også leieprisene fortsetter å stige, med årlige økninger på mellom 16 og 22 prosent i regioner som Balearene, Tenerife, Gerona, Málaga og Cantabria. På et generelt nivå er det bare tre provinser som har registrert en nedgang i boligprisene. Det skriver El País.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter