Skikk og bruk i nabolaget

Publisert

Reglene for sameksistens og oppførsel er forskjellige fra hvert land, selv om de fleste har samme funksjon. Det vil si respektere hverandre for å ha et hyggelig samboerskap som naboer. Er Spania så forskjellig fra skandinaviske land?

I nabolagene våre i Spania bor det andre familier vi må ta hensyn til. Ikke alle er på ferie, selv om du er. Det bor folk som skal på jobb, skal på skole, har små barn, sover siesta og holder helligdagene som det de er, hviledager.

At vi skal oppføre oss ordentlig er noe vi har lært fra vi var små. På skolen og hjemme har de fleste av oss fått innprentet en dose folkeskikk. Når noen av våre sambygdinger oppfører seg som naive nisser på lykkepille betyr at noe har skled ut på veien hit. Eller at vettet ble lagt igjen på flyplassen. For slik oppfører de seg ikke hjemme i Norden, forhåpentligvis.

Sameksistens er ett av de mest kompliserte aspektene ved regulering av et nabosamfunn.

Det å unngå atferd som kan forårsake ubehag for de rundt oss handler som oftest om å bruke sunn fornuft. Ikke gjøre mot andre det vi ikke vil at de skal gjøre mot oss. Enkelte kulturfenomen og det som anses som høflig i en kultur, kan ofte være ganske frekt eller ganske rart i en annen.

Det er mulig at ikke alle er enige i at baris (bar overkropp) og bikini kun hører hjemme i bassenget, hjemme eller på stranden. Noen går uten skjorte på bar, i gaten og til og med i banken og på supermarkedet. Det er ikke greit med baris i Spania. Noen er kanskje på ferie, men denne ferien her i vårt område har andre koder for oppførsel enn på småbruket, på fjellet eller i båten langt fra sivilisasjonen.

Det er en del spanjoler og engelskmenn som har spurt meg hvorfor skandinaver er så stirrete- de blir stående lenge å granske og glane deg opp-og-ned. Dette har jeg også lagt merke til selv, men har ikke funnet vettuge svar på det. Bortsett fra at de kanskje føler de ser på TV når de ser fremmede. Og tror den andre ikke ser at de stirrer siden denne ikke stirrer tilbake. Det er ikke regnet for særlig høflig å verken peke eller stirre for lenge på en annen person. Dette gjelder ikke når en person ber om oppmerksomheten vår, hvis noen snakker til oss, eller det dreier seg om foredrag eller underholdning.

Støy er en av de mest irriterende aktivitetene som kan utføres i en bolig. Det påvirker jo hvile og søvn. For en god sameksistens skal det være stille mellom klokken 22 og klokken 8 om morgenen. Da skal innbyggerne unngå å lage høye lyder som å synge eller snakke høyt, spille musikkinstrumenter, lytte til radio eller TV på høyt volum, bruke visse støyete apparater som støvsuger eller vaskemaskin, unngå støyende hus- og hagearbeid/aktiviteter, klakke med hardt fottøy på gulvene eller drasse møbler. At du ikke hører naboen bråke betyr ikke at naboen ikke hører bråket ditt.

Når det er ut-og-inn kryssing i døren på tog, buss, kino kontor eller butikk er det normal oppførsel å la de andre slippe ut før du går inn selv. Nesten på alle flyturer ser vi enkelte te seg som om de var på bybussen og ikke på fly. Det forventes at vi tar et skritt inn når vi finner setet vårt slik at andre kommer forb. Så kan vi ordne med jakka og håndbagasjen når det er mindre mylder i midtgangen. Og når vi da er vel ute av flyet og skal hente kofferten vår kan vi se en del individer stå kliss innpå bagasjebåndet. Da er det en klok sosial regel som sier du skal stå omtrent en halv meter fra bandet og ta et skritt frem når du ser din egen bagasje komme på transportbandet. Da kan alle se, og alle få, bagasjen sin uten å måtte presse seg frem mellom de som står i stampe og henger over båndet.


Å holde seg ren i offentlige rom er en sosial norm. I disse tilfellene er det sosialt akseptert at spillere av enhver idrett er svette. Men vanlige mennesker med vanlig oppførsel i normal sammenhenger bør følge opp sin egen kroppshygiene. Da blir det koseligere for alle i kollektivtransporten, i selskapslivet, i køen og på venterommet.

Her har du noen grunnregler for å unngå atferd som kan forårsake ubehag og sjenanse for naboer. Det handler om å bruke sunn fornuft og ikke gjøre for andre det vi ikke vil at de skal gjøre mot oss. For eksempel:

Ikke heng klær til tørk som er for våte og dryppende over naboens terrasse eller gårdsplass når det er boenheter i blokk.

Flott om du ikke parkerer rett utenfor inn og utkjørselen til naboen selv om det ikke er parkering-forbudt skilt.

Det å vanne plantene eller spyle balkongene uten å sjekke om noen passerer under eller om naboen under har klær hengende til tørk hører heller ikke hjemme i kategorien god naboskapsånd.

Riste tepper eller filler gjennom vinduet, kast gjenstander gjennom vinduet, aske, sigarettstumper, smuler og lignende er slett ikke i orden når det bor noen under deg.

Kjæledyr skal holdes mest mulig utenfor fellesarealene grunnet allergier og etterlatenskaper.

I siestaen, på søndager, lokale, regionale og nasjonale helligdager skal du ikke ha håndverkere på jobb hos deg. Gartner med motorsag, murer med bormaskin eller anleggsarbeider med gravemaskin er nærmest bannlyst.

Mellom 22 og 8 forventer naboene at det skal være ro. Det gjelder også de som bor i enebolig. Fest er flott, det er en gang imellom. Gi gjerne nabovarsel. En sliten og fortvilet nabo kan endre det gode samboerskapet til en svært uønsket og ubehagelig situasjon.

Dialog løser problemer. Når man bor sammen, er det logisk at konflikter og avvik oppstår, spesielt der det er forskjellige samfunnslag og nasjonaliteter.

Konstruktiv holdning. Oppfatningen til hver beboer, som deg, er like gyldig som din. Det er lov å ha forskjellige meninger. Og med et åpent sinn dukker det opp kreative løsninger.

Tenk bredt. Det er en verden utenfor de fire veggene til din private eiendom. Der er det andre eiendommer som er like viktige som din og mennesker som er like viktige som deg. Men siden vi har felles interesser i et felles nabolag er vi langt på vei til en god sameksistens.

Presenter deg for nye naboer, alltid en fordel å være venn med de som bor rundt deg og hjemmet ditt. Alt nytt virker farlig for det er i menneskets natur å være føre var. De er ikke farligere enn oss selv og setter muligens pris på å treffe deg.

Ta vare på fellesarealer. Respekter dem for du eier en del av dem. Selv om det ikke det er ditt ansvar å vaske heisen eller hallen er det fint å ikke skitne til.

Returner det du har lånt. Naboen din har gjort en gest av raushet ved å låne ut litt salt eller hammeren du trenger for å henge opp et bilde. Det å si takk og levere tilbake er normal sivilisert oppførsel.

Kultur er mer enn lærdom, det er noe som er knyttet til livskraft, med ryddig og ansvarlig oppførsel i samfunnet. Hvis vi ønsker å bli vist hensyn og respekt da må vi selv ha moral, etikk og kultur til å vise selv. Med litt omdømme, bondevett og skikk og bruk går det seg til, men ikke uten en dose tålmodighet. Slikt blir det gode vaner og godt naboskap av.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter