Privat utleie er «Big-business» i Spania

Publisert

I 2015, utgjorde kortsiktige privat ferieutleie for mer enn 25 prosent av de totale kortsiktige ferieutleie i Spania. Dette er en 17 prosent økning fra 2014 og utgjør en stor markedsandel av Spanias turisme. Bare på Costa Blanca estimeres det at det finnes over en halv million uregistrerte boliger som leies ut til turister.

 

Spania er en internasjonal hotspot for turisme. Man regner med over 70 millioner turister vil besøke landet i 2016 og det er nå det tredje største turistmål i verden.

 

Nye lover om private ferieutleie som har tredd i kraft er ment å regulere privat utleie. Boligene må møte visse kvalitet, helse- og sikkerhetsstandarder, og være registert. Et slikt lovverket har lenge eksistert i mange andre europeiske land. Spanias kommer nå endelig etter.

Se: SpaniaPostens rubrikk-marked hvor et hundretalls hus og leiligheter er for leie.

Attraktiv investering

For eier er utleie en attraktiv måte å dekke boliglån og årlige driftskostnader. Profesjonelle investorer har gjerne en forretningsmodell basert på å dekke boliglån, driftskostnadene og tjene en årlig prosent profitt. Etter at boligen er betalt ned kan investor selge eiendommer for enten 100 prosent gevinst eller fortsette å leie og tjene betydelig årlig avkastning uten avdrag til banken.

 

Økende interesse

Denne formen for investering øker nå i Spania. Hvor små og store investorer er tiltrukket av Spanias voksende reiselivsnæringen. Det er fortsatt lav pris eiendom men med betydelig potensiale for vekst i prisene over tid og det de årlige leieinntekter er svært attraktive, samtidig ser profesjonelle og seriøse aktører det som positivt at næringen nå blir regulert. Man håper det vil luke ut de mest useriøse aktører og skape et mer rettferdig utleiemarked.

 

Privat utleie til turister er en viktig del av turistnæringen i Spania. Men utleieboliger bør registere utleieboligen på det lokale rådhuset. Man risikerer bøter fra 1500 Euro og oppover om man leier ut ulovlig.

Les også:

Strengere å leie ut ferieboligen på Costa del Sol

Slår ned på ulovlig utleie

Kommisjon mot ulovlige utleie

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter