Øst-Euroeere kjøper bolig på Costa Blanca i frykt for Russland

Publisert

Nye boliger, spesielt de i luksus-segmentet, går unna i byer som Benidorm, Finestrat, La Nucia og Alfaz del Pi. I sistnevnte kommune er det den nye” I l’Alfàs del Pi vil “Finca Roca-planen” som vil åpne opp for flere nye boligblokker i Albir-området.

– Formuene er redde for Russlands neste trekk.

Frykt for russisk invasjon

Konkurransen i eiendoms-sektoren i Marina Baixa er knallhard, og de største eiendomsselskapene ønsker ikke å lage støy som kan forstyrre kjøperne, som i mange tilfeller krever den strengeste stillhet.

“De fleste av kundene våre, i hvert fall i “premium”-prosjektene, kommer fra østeuropeiske land,” innrømmer en eiendomsmegler. Dette er land, forklarer hun, der “formuene er redde for Russlands neste trekk. Ingen ønsker å bli det neste Ukraina, og derfor plasserer alle som har mulighet til det, kapitalen sin i det spanske eiendomsmarkedet, og spesielt i dette området”, legger hun til.

Det er ikke et problem som bare berører ett land, men det er ett som, ifølge alle de som har gått med på å snakke med denne avisen, har fått en særlig fremtredende plass: Polen.

“De er virkelig redde for at Polen kan bli dratt inn i en krig med Russland,” sier en av byggmesterne. Det er grunnen til at landets rikeste “satser formuene sine på eiendom i Spania”. Mange av dem “diversifiserer og kjøper ikke bare her, men ønsker å kjøpe i forskjellige deler av kysten”. Og slik går milliarder av zloty (den polske valutaen) fra hånd til hånd langs den spanske kysten.

Investeringer og tilfluktssted

Det mest slående ved denne situasjonen, i hvert fall sett med ikke-eksperters øyne, er at denne investeringsmodellen er svært forskjellig fra den som fant sted i årene før kollapsen på slutten av 2000-tallet. Denne gangen “kjøper de ikke så mye for å selge eller leie ut, men rett og slett for å sikre pengene sine mot eventuelle sanksjoner som kan bli innført i fremtiden i tilfelle en konflikt”. De kjøper med andre ord eiendommen og lar den ligge “brakk”.

Mange av disse nye eierne “ønsker dessuten ikke å leie ut eller selge, fordi de også ser på kjøpet som et tilfluktssted i tilfelle krig. Mange vurderer ikke, i hvert fall ikke for øyeblikket, å bosette seg her, men de ser det som et sted å komme til i tilfelle landet deres går til krig og de må flykte.

Luksusvillaer under oppføring i Mascarat i Altea.
Luksusvillaer under oppføring i Mascarat i Altea.

Investeringer i millionklassen

På eiendomsmarkedet i Marina Baixa gjelder taushetens lov, i hvert fall når det gjelder denne typen kunder. Hvis man krever anonymitet for å kunne snakke om det generelle panoramaet, blir ethvert forsøk på å tegne en spesifikk profil av klientellet møtt med svarnekt. Ingen ønsker å si ett ord for mye som kan få investorene til å forstå at noen kan gi for mange ledetråder om hva som foregår, og fremfor alt med hvem.

“Dette er mye mer hemmelighetsfulle kulturer. De er, og det er kanskje ikke det rette ordet, mistenksomme. De ønsker ikke å gi detaljer, og de liker ikke at folk snakker om hvordan de investerer,” sier en selger som er vant til å ha med nye eiere å gjøre.

Faktisk er det slik at de eiendommene som kan være av interesse for denne typen kunder, knapt er å se i eiendomsmeglernes vinduer. “Vi snakker om leiligheter og hus i det mest “eksklusive” segmentet. Dette er mennesker med mye penger som ikke bryr seg om pris, men som ønsker kvalitet, privatliv og trygghet”, sier en byggherre.

Når man leser mellom linjene, kan det utledes at de vanligste operasjonene for øyeblikket er de som overstiger en million euro (eller enda mer). Og alt, som nevnt ovenfor, for å “utnytte formuene sine” og ikke for å flytte dem i markedet.
Frykt for boblen

Spørsmålet er åpenbart: er ikke dette frøene til en boble? “Selvfølgelig er det det,” innrømmer en eiendomssjef som surfer på denne nye bølgen av mursteinmarkedet. Samtidig påpeker han at det er viktige forskjeller fra den som ødela verdensøkonomien. “For det første fordi tilgangen til kreditt er mye mer begrenset enn den var da. For det andre fordi de fleste transaksjonene ikke er knyttet til boliglån, men betales kontant, og fremfor alt fordi vi har lært leksen vår,” understreker han.

Hvorvidt denne boblen som er i ferd med å oppstå, vil ende opp med å sprekke i et nytt finansielt “big bang” eller i en kontrollert eksplosjon, er noe vi først vil få vite med tiden. Det som er offentlig kjent og notorisk, er at denne “premium”-byggelysten utelukker de aller fleste lommebøker fra markedet, noe som direkte rammer de yngste og arbeiderne, noe som har pågått i årevis, siden turismen ble reaktivert etter pandemien, i sektorer som hotell- og restaurantbransjen, som fortsatt ikke har funnet en løsning på mangelen på arbeidskraft.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter