Økte boligpriser også i 2017

Publisert

Prisene på det spanske boligmarkedet vil fortsette å stige i 2017. Det mener eiendomsspesialisten R.R. Acuña & Asociados. I følge selskapets siste rapport vil prisveksten forsette også i 2018. Prognosene stemmer godt med tidligere analyser fra andre aktører i bransjen.

Den spanske eiendomskonsulenten R.R. Acuña & Asociados mener veksten i det spanske eiendomsmarkedet vil fortsette helt frem til slutten av dette tiåret. I følge selskapets nye rapport gjengitt i avisen El País vil prisøkningen i 2016 havne på 2,3 prosent sammenliknet med i fjor. I 2017 vil den øke ytterligere, mens den i 2018 vil være på hele 5 prosent. Prognosene stemmer godt med tidligere analyser fra andre aktører i bransjen, blant annet eiendomsselskapet Servihabitat og den spanske banken BBVA.

Les også:

Eiendomssalget fortsetter oppover

Boligsalget øker også i 2017


Stor variasjon

Samtidig vet man fra analyser som er kommet i løpet av året at det fremdeles er stor variasjon i markedet. Mens mange regioner opplever prisstigning, faller prisene andre steder.

Denne tendensen gikk blant annet frem av tallene til det spanske takseringsbyrået Tinsa tidligere i høst. I tredje kvartal i år hadde både Murcia, Cantabria, Navarra og Castilla en negativ prisutvikling i forhold til samme tid i fjor. Til sammenlikning hadde prisene i samme periode økt med hele 6,5 prosent i Catalonia, 4,8 prosent i Madrid-regionen og 3,8 prosent på Kanariøyene.

 

Størst økning i storbyer og på feriesteder

Tallene fra Tinsa i tredje kvartal viste at boligprisene i Spania det siste året hadde økt klart mest i storbyer og ved populære feriesteder.

Barcelona toppet statistikken med en prisvekst på hele 8,8 prosent i denne perioden. Deretter fulgte Santa Cruz de Tenerife på Kanariøyene med 7,4 prosent, Cáceres i Extremadura med 7,3 prosent, Bilbao i Baskerland med 6,9 prosent, Cuenca i Castilla-La Mancha med 6,3 prosent og Valencia i Comunidad Valenciana med 6,0 prosent.

Mye av prisveksten på det spanske eiendomsmarkedet det siste året forklares med utviklingen i byene. Tilbudet av eiendom i Spania har i flere år vært høyere en etterspørselen, noe som skyldes byggeboomen på 1990- og 2000-tallet. I 2016 har man imidlertid sett en utvikling der dette er i ferd med å snu i storbyer og på feriesteder, noe som har bidratt til å presse prisene oppover.

 

Prishopp på nye boliger

Denne effekten blir spesielt tydelig hvis man ser på salget av nye boliger. I følge tall fra det spanske notarrådet Consejo General del Notariado var gjennomsnittlig kvadratmeterpris for nye leiligheter og hus i Spania i oktober i år på 2.101 euro. Det er hele 26,2 prosent mer enn på samme tid i fjor, et prishopp som nettopp forklares med presset på markedet i storbyer som Barcelona og Madrid. 

Samtidig ser man at utviklingen går i en helt annen takt på mindre populære steder. Typiske eksempler på dette er byer og tettsteder inn i landet, der overskuddet av boliger fremdeles er stort etter byggeboomen.

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter