21.3 C
Alicante
30.4 C
Málaga
22 C
Las Palmas de Gran Canaria

Norske meglere og advokat om boligmarkedet akkurat nå

Tall fra spanske notarer viser at man må tilbake til januar 2013 for å finne tilsvarende få solgte boliger i løpet av en måned. Snittprisen pr m2 var 1464 Euro, opp 3.3% sammenliknet med 12 måneder tidligere. Prisøkningen var primært drevet av økt etterspørsel etter eneboliger i mars måned.

Strenge karantene-tiltak førte til at bare de transaksjonene som hastet mest kunne fullføres i den perioden. Notarer og eiendoms-meglere gjennomførte eksempelvis de transaksjonene hvor kjøps-opsjonen var i ferd med å løpe ut. 14.459 boliger ble fullført solgt i april måned, laveste antall omsatte boliger på tolv år.

Mye etterslep og folk som «haster» med å flytte

I tiden under ned-skaleringen nå i mai og juni har meglere, advokater og notarer arbeidet seg gjennom de transaksjonene man tidligere ikke har kunne fått gjennomført. Meglerne på Costa Blanca SpaniaPosten har snakket med forteller om etterslep på overskjøtinger.

Advokaten har vært travel under hele «alarm-perioden»

I Albir treffer SpaniaPosten såvidt den norske advokaten Erik Saunes fra Scanlaw. Han har travle dager men poengterer at det egentlig ikke henger sammen med Corona-viruset direkte. De fleste sakene jeg har på bordet strekker seg over flere måneder. Det vil uansett ta tid før vi for vår del føler noen reell effekt av karantenene i Norge og i Spania, sier Saunes.

Advokat Erik Saunes.

– Det blir jo klart mindre kjøp og salg når folk ikke kan komme seg til Spania. Men samtidig har det vært saker hvor folk har bundet seg til et salg eller bundet seg til et kjøp, men ikke kan komme seg til Spania. Der kan jo vi hjelpe til. Det mange typer saker som er helt upåvirket av karantenen – arveskiftene, overdragelse fra foreldre til barn, eller skilsmisser der en eiendom skal overføres den ene av ektefellene.

– Det som har vært «nytt» i denne spesielle perioden er hvordan stengte kontorer har gjort det tar lengre tid å få tak i nødvendige dokumenter. Samtidig har bruken av fullmakter økt når folk selv ikke fysisk kan møte frem til f.eks. overskjøting av en bolig.

Les hele intervjuet med advokat Erik Saunes.

Lettet eiendoms-megler på Orihuela Costa

En positivt overrasket eiendomsmegler Mona Nilsen, kan fortelle om travle uker. Eiendomsmegleren DINBOLIG, med base på Orihuela Costa, solgte et halvt dusin boliger siste to ukene i mai.

Mona Nilsen feiret i 2019 20 år som eiendomsmegler i DINBOLIG. Bedriften har det sydlige Costa Blanca som sitt fokus-område.

– Jeg forventet egentlig en ganske rolig periode nå frem til september eller så, dette føltes spesielt godt akkurat nå, så vi er kjempefornøyde. Og det er fortsatt veldig travelt hos oss uten at det ser ut til å bremse. Det kunne jo vært «oppdemmet etterspørsel», etter at kjøperne har måtte vente i ti uker på å få gå på visninger. Slik at de første ukene var «akuttsalg». Men det er fremdeles bra trykk på henvendelser og visninger. Og nå i juni får vi fortsatt nye kunder, både de som skal kjøpe og selge. Det blir spennende å se når Skandinavene kommer tilbake etter sommerferien. Det er allerede booket inn mange visninger fra 21 august og langt ut i november.

Karantenene har utløst nye kjøp

Blant mange av de kjøpene man har formalisert boligkjøpet siste ukene er det hun kaller «internflyttinger». Altså utlendinger bosatt på kysten som flytter til en annen større eller mindre bolig. Mona forteller om hvordan Corona-karantenen har fristet flere til å handle nå.

– Det er også en del nye kjøpere som litt tilfeldigvis har hatt Corona-tiden i Spania og som har valgt å bosette seg mer eller mindre permanent. Likeledes leietagere som har vurdert å forlenge leietiden nå men kjøpte isteden. Det var veldig raske salg, den ene tok syv dager fra kontrakt til overskjøting hos notar.

Økt bruk av ny teknologi – bare små prisendringer til nå

Å organisere visninger har naturligvis vært umulig i perioder. Det har fått både meglerne og de som søker bolig til å i større grad ta bruk relativt ny teknologi.

360 visning av boliger gir potensielle kjøpere et godt inntrykk av eiendommen. Klikk på bildet for å se boligen i 360 grader. Den aktuelle boligen er ett rekkehus for salg i Ciudad Quesada.

– Vi har også solgt nybygg i denne perioden. Det ble til og med solgt en bolig «usett» hvor kunden først så boligen presentert på websiden vår med den nye 360 visningen etterfulgt av en videovisning i reell tid.

– Det er også nye kjøpere i markedet som lenge har fulgt markedet og som ikke har kunnet sett på eller kjøpe drømmeboligen siste månedene. De skal ha boligen nå og klar til nå nyte sommeren i egen bolig. Det mest overraskende er at fire av boligene er solgt til prisantydning og resten med minimal rabatt.

Under «karantene-perioden» i mars og april skjøtet eiendomsmegleren på Orihuela Costa over flere boliger. I den strengeste karantene-perioden var det primært boliger overskjøting av boliger hvor man hadde signert intensjonsavtalen noe før Corona-viruset nesten stoppet Spania.

Spanjolene aktive i Albir

Eiendomsmegler Ragnhild Stenbo fra SOLALBIR, forteller om fortsatt aktive nordmenn i markedet hennes. Men det størst pågang fra spanjoler akkurat nå.

– Både lokal-befolkningen og de fra Madrid vil kjøpe eiendom i Albir-området. Ellers er engelskmenn, belgiere og nederlendere fortsatt i markedet for både kjøp og leie i området.

Ragnhild bekrefter at de også jobber med et etterslep på overskjøtinger.

Ragnhild Stenbo er daglig leder hos SOLALBIR.

– Heldigvis har ingen av våre kunder ombestemt seg. Men det er andre meglere i Albir som forteller meg de har mistet salg, fra folk som har trukket seg.

– Vi har fått inn nye leieobjekter, hvor leieboer har avsluttet kontrakten og reist hjem til sitt hjemland. Det er også nye eiendommer fra huseiere som har drevet med korttidsleie, men som heller vil leie ut på langtidsleie via oss i SOLALBIR, avslutter Raghild Stenbo.

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring om dagen. Og når de fleste nordmenn blir værende “hjemme” denne sommeren vil skaden på norske bedrifter i Spania vare en stund til. 

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert online.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Følg oss på Facebook

Tivoliet ved havnen i Torrevieja åpnet

Tivoliet som ligger ved havnen i Torrevieja er igjen åpent for alle. Attraksjonene har vært stengt under perioden med strenge corona-tiltak.

Strand i Guardamar svartlistes

En strand i Guardamar, like syd for Alicante, har fått et «svart flagg». Det er miljøvernorganisasjonen «Ecologistas en Accion» som deler ut...

Tjente over €250.000 på ferieboliger som ikke fantes

En gruppe organiserte kriminelle, basert i Alicante, skal ha svindlet turister for rundt 250.000 Euro. Det er flere hundre ofre i saken....

Nytt Corona-utbrudd i Malaga-provinsen

På et mottaks-senter for Røde Kors i Malaga er det nå 89 som har testet positive for Corona-viruset. Dette er den største...

Relaterte saker

Boligmarkedet: Bruktboliger vil slite mest

I Alicante-provinsen spår man at kryper snittprisen pr m2 ned under 1200 Euro pr m2 i snitt i følge taksering-selskapet Euroval. I...

1086 nye boliger syd på Costa Blanca

I Pilar de la Horadada, like syd for Torrevieja og Orihuela Costa vil rådhuset gi grønt lys for utbyggingen av et område...

4000 boliger med opptil 60% rabatt

Bankene står fortsatt som eiere av tusener av boliger i Spania. Bankene overtok store masser eiendom fra privatpersoner og ikke minst utbyggere...

Store forsinkelser for nybygg og oppussinger

Corona-krisen har forsinket og stoppet opp 5000 nye boliger bare i Alicante-provinsen. I hele Valencia-regionen regner man med det er rundt 15.000...

«Alle» vil leie hus med basseng

Etterspørselen etter å få leie en enebolig med basseng i Spania har «eksplodert». I det folks reisevaner denne sommeren blir betydelig endret...

Bolig-turisme og ferieboliger blir nøkkelen for Valencia-regionen og Costa Blanca

Under halvparten av turistene som reiser til Valencia-regionen bor på hotell. Det er eide eller leide-ferieboliger folk vil ha. Nå skal ferieboliger...

Fem tips om boligmarkedet etter Corona-viruset

Ingen har kunne gått på visning eller flytte. Næringslivet har nesten stoppet opp i flere måneder. Mange er permittert eller har mistet...

Lån til bolig med bare 5% egenkapital

Den spanske storbanken Santander og deres president Ana Botín har annonsert at de vil lansere ett nytt program som gjør det mulig...

Boligprisene skal ned 3.2% i år, øker igjen i 2021

Analysen Standards & Poor’s har gjort av det spanske boligmarkedet konkluderer med en nedgang i prisene på 3.2% i snitt. Byråets analyser...

– Under hele «krisen» har vi skjøtet over boliger

Boligmarkedet har ikke stoppet opp for Mona Nilsen i «Din Bolig». Eiendomsmegleren, med base på Orihuela Costa, har skjøtet over en rekke...
- Advertisement -