Norske meglere og advokat om boligmarkedet akkurat nå

Publisert

Tall fra spanske notarer viser at man må tilbake til januar 2013 for å finne tilsvarende få solgte boliger i løpet av en måned. Snittprisen pr m2 var 1464 Euro, opp 3.3% sammenliknet med 12 måneder tidligere. Prisøkningen var primært drevet av økt etterspørsel etter eneboliger i mars måned.

Strenge karantene-tiltak førte til at bare de transaksjonene som hastet mest kunne fullføres i den perioden. Notarer og eiendoms-meglere gjennomførte eksempelvis de transaksjonene hvor kjøps-opsjonen var i ferd med å løpe ut. 14.459 boliger ble fullført solgt i april måned, laveste antall omsatte boliger på tolv år.

Mye etterslep og folk som «haster» med å flytte

I tiden under ned-skaleringen nå i mai og juni har meglere, advokater og notarer arbeidet seg gjennom de transaksjonene man tidligere ikke har kunne fått gjennomført. Meglerne på Costa Blanca SpaniaPosten har snakket med forteller om etterslep på overskjøtinger.

Advokaten har vært travel under hele «alarm-perioden»

I Albir treffer SpaniaPosten såvidt den norske advokaten Erik Saunes fra Scanlaw. Han har travle dager men poengterer at det egentlig ikke henger sammen med Corona-viruset direkte. De fleste sakene jeg har på bordet strekker seg over flere måneder. Det vil uansett ta tid før vi for vår del føler noen reell effekt av karantenene i Norge og i Spania, sier Saunes.

Advokat Erik Saunes.

– Det blir jo klart mindre kjøp og salg når folk ikke kan komme seg til Spania. Men samtidig har det vært saker hvor folk har bundet seg til et salg eller bundet seg til et kjøp, men ikke kan komme seg til Spania. Der kan jo vi hjelpe til. Det mange typer saker som er helt upåvirket av karantenen – arveskiftene, overdragelse fra foreldre til barn, eller skilsmisser der en eiendom skal overføres den ene av ektefellene.

– Det som har vært «nytt» i denne spesielle perioden er hvordan stengte kontorer har gjort det tar lengre tid å få tak i nødvendige dokumenter. Samtidig har bruken av fullmakter økt når folk selv ikke fysisk kan møte frem til f.eks. overskjøting av en bolig.

Les hele intervjuet med advokat Erik Saunes.

Lettet eiendoms-megler på Orihuela Costa

En positivt overrasket eiendomsmegler Mona Nilsen, kan fortelle om travle uker. Eiendomsmegleren DINBOLIG, med base på Orihuela Costa, solgte et halvt dusin boliger siste to ukene i mai.

Mona Nilsen feiret i 2019 20 år som eiendomsmegler i DINBOLIG. Bedriften har det sydlige Costa Blanca som sitt fokus-område.

– Jeg forventet egentlig en ganske rolig periode nå frem til september eller så, dette føltes spesielt godt akkurat nå, så vi er kjempefornøyde. Og det er fortsatt veldig travelt hos oss uten at det ser ut til å bremse. Det kunne jo vært «oppdemmet etterspørsel», etter at kjøperne har måtte vente i ti uker på å få gå på visninger. Slik at de første ukene var «akuttsalg». Men det er fremdeles bra trykk på henvendelser og visninger. Og nå i juni får vi fortsatt nye kunder, både de som skal kjøpe og selge. Det blir spennende å se når Skandinavene kommer tilbake etter sommerferien. Det er allerede booket inn mange visninger fra 21 august og langt ut i november.

Karantenene har utløst nye kjøp

Blant mange av de kjøpene man har formalisert boligkjøpet siste ukene er det hun kaller «internflyttinger». Altså utlendinger bosatt på kysten som flytter til en annen større eller mindre bolig. Mona forteller om hvordan Corona-karantenen har fristet flere til å handle nå.

– Det er også en del nye kjøpere som litt tilfeldigvis har hatt Corona-tiden i Spania og som har valgt å bosette seg mer eller mindre permanent. Likeledes leietagere som har vurdert å forlenge leietiden nå men kjøpte isteden. Det var veldig raske salg, den ene tok syv dager fra kontrakt til overskjøting hos notar.

Økt bruk av ny teknologi – bare små prisendringer til nå

Å organisere visninger har naturligvis vært umulig i perioder. Det har fått både meglerne og de som søker bolig til å i større grad ta bruk relativt ny teknologi.

360 visning av boliger gir potensielle kjøpere et godt inntrykk av eiendommen. Klikk på bildet for å se boligen i 360 grader. Den aktuelle boligen er ett rekkehus for salg i Ciudad Quesada.

– Vi har også solgt nybygg i denne perioden. Det ble til og med solgt en bolig «usett» hvor kunden først så boligen presentert på websiden vår med den nye 360 visningen etterfulgt av en videovisning i reell tid.

– Det er også nye kjøpere i markedet som lenge har fulgt markedet og som ikke har kunnet sett på eller kjøpe drømmeboligen siste månedene. De skal ha boligen nå og klar til nå nyte sommeren i egen bolig. Det mest overraskende er at fire av boligene er solgt til prisantydning og resten med minimal rabatt.

Under «karantene-perioden» i mars og april skjøtet eiendomsmegleren på Orihuela Costa over flere boliger. I den strengeste karantene-perioden var det primært boliger overskjøting av boliger hvor man hadde signert intensjonsavtalen noe før Corona-viruset nesten stoppet Spania.

Spanjolene aktive i Albir

Eiendomsmegler Ragnhild Stenbo fra SOLALBIR, forteller om fortsatt aktive nordmenn i markedet hennes. Men det størst pågang fra spanjoler akkurat nå.

– Både lokal-befolkningen og de fra Madrid vil kjøpe eiendom i Albir-området. Ellers er engelskmenn, belgiere og nederlendere fortsatt i markedet for både kjøp og leie i området.

Ragnhild bekrefter at de også jobber med et etterslep på overskjøtinger.

Ragnhild Stenbo er daglig leder hos SOLALBIR.

– Heldigvis har ingen av våre kunder ombestemt seg. Men det er andre meglere i Albir som forteller meg de har mistet salg, fra folk som har trukket seg.

– Vi har fått inn nye leieobjekter, hvor leieboer har avsluttet kontrakten og reist hjem til sitt hjemland. Det er også nye eiendommer fra huseiere som har drevet med korttidsleie, men som heller vil leie ut på langtidsleie via oss i SOLALBIR, avslutter Raghild Stenbo.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter