Nordmenn solgte flere Spania-boliger enn de kjøpte

Publisert

I det lokale markedet på Costa Blanca ser man en tydelig at markedet er delt i to. Eiendomsmegler Mona Nielsen i Din Bolig forteller til SpaniaPosten at prisene på bruktboliger ikke lenger stiger. Området hvor hun bistår kjøpere og selgere er primært Orihuela Costa, Torrevieja m.m. I dette området er det i stor grad salg av eiendom i nye prosjekter som presser snittprisen oppover. Prosjektene går over flere faser og nye faser lanseres med høyere priser enn forrige fase i et marked som ser mer verdi i nye enn brukte boliger.

– Vi har allerede hatt prisreduksjon på noen av våre usolgte boliger som var for optimistisk priset eller hauset opp i euforien av et oppadgående marked. Enten det er grunnet hastverk for å få solgt eller andre årsaker så har enkelte bruktboliger i databasen vi deler med meglerforeningen, blitt satt ned i pris.

FIKK NYTT REKORDÅR I 2022: Tendensen med stor pågang ser ut til å fortsette i alle fall første og andre kvartal 2023. 2022 var vårt beste og travleste noensinne.

Flere selgere enn kjøpere blant nordmenn

– En annen atypisk ting i 2022, sammenliknet med tidligere år hos oss, var at det for første gang i vår historie hadde flere norske som solgte enn som kjøpte bolig. En mulig årsak kan være at det var demmet opp planlagte avhendinger som ble realisert rett etter pandemi-nedstegningen.

Kjøper for levering om 12 til 24 måneder

Deler av den prisstigningen man ser lokalt henger sammen med at kjøpere signerer kontrakter for kjøp av boliger under oppføring. Kunder kjøper i nye faser med levering senere i 2023 og 2024. Utbygger priser de neste fasene noe høyere enn forrige fase så lenge markedet tillater dette driver dette prisene videre opp.

Øst-Europeere bytter Svartehavet for Middelhavet

En stor ny kundegruppe ser vi kommer fra sentrale Øst-Europa og tidligere Sovjetunionen og annen og tredje generasjon nasjonalisert i nord og Sentral-Europa. Vi ser at en del av disse søker i en lavere prisklasse og fortrinnsvis ferdigstilte ønsker de nye eller brukte boliger. Dette er kjøpere som tradisjonelt ville hatt feriebolig rundt Svartehavet som alternativt mål, men som valgte å kjøpe bolig i vårt område i 2022 .

Mindre budsjett når renten stiger

Mona Nielsen mener prisøkningen man siste året har sett vil måtte bremse opp av seg selv som følge av renteøkninger. Hun peker på at et gjennomsnittlig boliglån i Spania er på 144.000 Euro.

Prognoser som plasserer euro-renten på over 4% i løpet av de neste 12 månedene. Med det øker avdraget på et nytt gjennomsnittlig boliglån på mer enn 350 euro per måned. Det sier seg selv at man vil regne på dette. Når folk kjøper bolig vil man justere budsjettet ned når så mye går til å betjene renter. Bankene melder allerede om lavere sparingsrate for husholdningene.

Sterk inflasjon i grunnleggende forbruksvarer, som energi og mat, reduserer husholdningenes kjøpekraft og fører derfor til lavere sparerater. Selv om momsen på basisvarer ble fjernet av sentralregjeringen fra nå i januar.

16,1% prisøkning i Torrevieja

Nye tall fra spanske eiendomsportaler, Idealista og Fotocasa, viser at prisene for en kvadratmeter bolig i snitt steg med 16,1% i Torrevieja siste tolv månedene, for Orihuela var tallet 18.5%. Konsulentselskapet CBRE (Global Commercial Real Estate Services) spår en fall i etterspørselen for bolig i Spania på -29% etter rekordåret 2022. Dette i følge deres årlige analyse, Market Outlook, om eiendomsmarkedet i Spania. Dette på nasjonalt nivå i hele Spania.

Langt større vekst langs kysten

Tall fra 2022 viser at turist-områdene var hvor man så størst økning i omsetningen når man sammenlinker 2021 med 2022. I Valencia-regionen økte antall solgte boliger med 23,9%. På Balearene, som inkluderer Mallorca og Ibiza, økte omsetningen med 25.6% Til sammenlikning var tallene for Madrid 2,7% og Navarra i Nord Spania så bare 0.5% økning i salget.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter