Luksusboliger motstår markedsnedgang

Publisert

Salget av førsteklasses boliger øker med 15 % i Alicante-provinsen, til tross for økonomisk usikkerhet og stigende renter.

Verken inflasjon eller renteøkninger ser ut til å bremse marskedet for luksusboliger. Salget fortsetter å vokse med tosifret tall, dette til tross for nedgangen man ser i andre segmenter i markedet.

I motsetning til den generelle stagnasjonen eller til og med nedgangen i markedet, har salget av luksuseiendommer – de som koster fra 500 000 eller 600 000 euro – økt med rundt 15 % i år i Alicante, ifølge estimater fra de største spesialiserte byråene.

“85 % eller mer av transaksjonene vi gjennomfører, gjøres uten boliglån, og de få som finansierer, påvirkes ikke i samme grad av stigende renter som en middelklassefamilie”, sier Juan Torregrosa, sjef for Costa Blanca Sotheby’s International Realty, som sier at 2023 “kommer til å bli et godt år”, med fortsatt sterk etterspørsel.

“Etter pandemien innså folk at de kunne bo hvor de ville og telependle for selskapet eller drive virksomheten sin fra hvor som helst. Hvorfor fryse hvis du kan bo ved sjøen og med sol hele året?”, påpeker også Valentina Sileike, delegat i Alicante for eiendomsmegler Lucas Fox, som nettopp har utarbeidet en rapport som bekrefter det gode øyeblikket for luksussegmentet i hele Spania, med generell økning i antall transaksjoner og også i prisen.

En studie som viser Costa Blancas økende betydning i denne bransjen, med nesten 7 % av superluksuseiendommene – de som koster mer enn 2,5 millioner euro – som markedsføres i landet. På dette området dominerer imidlertid Malaga og Balearene fortsatt klart, med nesten 33 % av det totale tilbudet.

Relativt lave priser

Både Torregrosa og Sileike er imidlertid enige om at Alicante har et stort potensial å utnytte på dette området, og at prisforskjellen som fortsatt eksisterer i forhold til de andre stedene, er et konkurransefortrinn når det gjelder å tiltrekke seg kunder. “Vi snakker om det faktum at du i mange tilfeller kan finne et svært likt produkt til nesten halvparten av prisen”, sier Sotheby’s-representanten.

Dette er en bransje som ikke har unngått oppmerksomheten til lokale utbyggere, som de siste årene har fokusert mange av prosjektene sine på denne premiumsektoren og i økende grad tilpasset boligene til smaken til disse kjøperne, hvorav de fleste kommer fra utlandet. “Kjøperne etterspør moderne boliger med store vinduer og større dimensjoner. Spanjolene tilbringer en stor del av livet utendørs, men i de nordlige landene tilbringer de mye mer tid hjemme, og da er det viktigere at rommene er store og lyse”, sier talsmannen for Lucas Fox. En stil som ikke passer inn i mange av de eldre bygningene i området, der det for eksempel var en tendens til å gjøre vinduene mindre for å unngå varmen om sommeren, påpeker eksperten.

Når det gjelder nasjonaliteter, er det for tiden tyskere, nederlendere og belgiere som leder an i etterspørselen i Alicantes luksussektor, selv om det også begynner å komme kjøpere fra den andre siden av Atlanterhavet. “I vårt tilfelle har vi kunder fra USA fordi Sotheby’s er et velkjent varemerke der, noe som gir dem trygghet når de ønsker å kjøpe i utlandet”, forklarer Juan Torregrosa.

Etterspørselen øker rundt Torrevieja

Selv om det tradisjonelt har vært nordkysten av provinsen som har konsentrert mesteparten av denne typen etterspørsel, har Vega Baja-området de siste årene også begynt å tiltrekke seg kjøpernes interesse. “Siden slutten av pandemien for to år siden har salget til tyskere, som er på jakt etter eksklusive eiendommer, økt kraftig”, sier Santiago Sánchez fra Engel & Völkers-megleren i Torrevieja. Dermed har områder som Punta Prima, Campoamor og Cabo Roig blitt begunstiget av den økte etterspørselen.

Flere unge kjøpere

Ifølge Sánchez er det flere unge enn tidligere som etterspør en bolig nummer to i området. Mens en stor del av kjøperne tradisjonelt har vært pensjonister over 60 år, er dagens kunder i 50-årene, og mange er fortsatt i jobb. Som tidligere påpeker Engel & Völkers-representanten at prisforskjellen – spesielt i forhold til Balearene – fortsatt er en viktig faktor.

Når det gjelder type bolig, er det enfamiliehus med svømmebasseng og en stor tomt som gir privatliv som dominerer i disse profilene, selv om det i noen tilfeller er viktigst at boligen ligger ved “stranden”, ifølge Santiago Sánchez. I sistnevnte tilfeller er imidlertid toppleiligheter det foretrukne alternativet.

Når det gjelder fremtiden, påpeker Valentina Sileike at veksten i den digitale industrien eller den mulige konsolideringen av et førsteklasses filmsenter – hvis Ciudad de la Luz klarer å tiltrekke seg store produksjoner – kan bidra enda mer til utviklingen av luksussegmentet i området. Og alle er enige om at en av de viktigste faktorene er at El Altet-flyplassen har gode forbindelser til de viktigste europeiske destinasjonene.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter