Fire endringer i lov om leie av bolig i Spania

Publisert

Det var i desember 2018 regjeringen ga grønt lys til for å endre loven som regulerer utleie i Spania. Endringen er i grove trekk ment å gjøre det enklere for leietaker og å begrense utleiers muligheter til depositum og utkastelse. Regjeringen introduserer nye incentiver for å holde leieprisene nede.

LAU, Ley de Arrendamientos Urbanos, regulerer ting som depositum, utkastelse og lengden på leieforhold.

PSOE vedtok endringen med støtte fra Podemos, sistnevnte ønsket også å inkludere større priskontroll på utleie, for å begrense prisveksten i storbyene.

Minister for bolig og infrastruktur, José Luis Ábalos, sa om den nye loven at et av målene er å gjøre livet lettere for spesielt unge i Spania som i dag ofte ikke har råd til egen bolig og er tvunget til å dele bolig eller bo hjemme med foreldrene.

1) Lavere depositum

Utleier kan nå maksimalt kreve tilsvarende to måneders leie som depositum. Det har til nå vært ganske vanlig at utleiere å kreve tre måneder eller mere.

Ved langtidsleie kan leietaker nå kreve å fornye leieavtaler opptil 5 år. Dersom utleier er et firma kan man kreve å få bo i boligen i opptil 7 år.

2) Megler kan ikke alltid kreve leietaker kommisjon

Enkelte utleiemeglere krever kommisjon av leietaker. Dette blir nå forbudt i de tilfeller utleier er et firma. Loven spesifiserer at meglers honorar skal betales av utleier i slike tilfeller.

3) Redusert IBI / eiendomsskatt

Den nye loven gir rom for en kraftig reduksjon av eiendomskatten IBI. Dette gjelder for utleiere som leier ut boligen til en lavere pris enn det satt av indeksen fra boligdepartementet (Fomento). Departementet vil om kort tid gjøre tilgjengelig det som er gjennomsnittlig pris på leieboliger i Spania, hvor ver kommune. Formålet er å holde prisene på leieboliger nede.

4) ”Sårbare” kan ikke kastes ut

Myten om hvor vanskelig det er å kaste ut leietakere i Spania er nettopp det, en myte. Den nye loven gjør det uansett bittelitt vanskeligere å kaste ut folk som det kommunale sosialkontoret mener er i en ”sårbar” situasjon. Dersom kommunen mener leietaker er i denne kategorien blir utkastelsen utsatt en måned om utleier er en privatperson eller tre måneder om det er et firma.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter