Kostnader ved eie en bolig i Spania?
Kostnader ved eie en bolig i Spania?

Mange går med en boligdrøm i Spania, kjøpers marked gjør at mange i disse dager griper sjansen. Men selv om boligen er betalt, er det mange kostnader som følger ved å eie bolig i Spania. Mona Nielsen ved meglerhuset Lundquist&Nielsen har spansk meglerutdannelse og kjenner godt til kostnadene som følger.

Det er en del faste utgifter som følger boligen. Her er noen eksempler, sier Nielsen.

Vann: Det koster gjennomsnittlig 0,60 euro per kvadratmeter pluss den faste abbonementsavgiften. Prisen varierer utifra vannbruk, leverandør og kommune. Noen kommuner inkluderer nemlig renovasjonsavgift i vannregningen.

Strøm: Strømutgiftene varierer også etter leverandør og forbruk. Det koster for eksempel 0,17 euro kilowatt per time pluss linjeleie som koster 0,018 euro per døgn hos Iberdrola (20.09.2011)

Gass: Det koster omtrent 13,19 euro per 12,5 kilos butangassflaske (20.09.2011)

Velavgift: Velavgiften varierer etter størrelse, antall husstander og installasjoner som eksempel parabolantenne, kabel-tv, heis, svømmebasseng, fellesarealer og vakthold. Det kan koste mellom 100 og 800 euro per år. Det vanlige er omtrent 500 euro per år for en treroms rekkeeiendom med grøntareale, belysning, basseng og vedlikehold. Langt billigere blir det om det ikke er grøntareal eller basseng som skal vedlikeholdes.

Eiendomsskatt 1: En skatt som skal betales til kommunen og kalles på spansk IBI (impuesto de biens inmuebles). Prisen varierer fra kommune til kommune, og beregnes ut fra ligningsverdien. Regn med 150-300 Euro for en leilighet pr år.

Eiendomsskatt 2: En skatt som betales til staten. Denne regnes ut og leveres av skatterepresentanten.

Forsikring: Hva man må betale i forsikring kommer an på hva man ønsker å dekke og boligens størrelse. Det ligger på ca. 140 euro per areal for en leilighet med to soverom, og ca. 450 euro på en vanlig villa.

Skatterepresentant/ juridisk representant: De som ikke er skatteresidente i Spania er pliktet til å ha en skatterepresentant eller en juridisk representant. Her lønner det seg å avtale pris på forhånd fordi prisene på honorarene varierer, slik som i Norge. Dette koster vanligvis mellom 100 og 200 euro per år men det kommer an på hvilken service og avtale.

Andre utgifter: Dersom man skal ha tjenester som alarm, telefon, norsk tv, ettersynavtale, gartner, bassengrens og nøkkelholder, så vil dette komme i tillegg.