Kostnader ved kjøpe av hus i Spania og er nytt eller brukt mest lønnsomt?

Publisert

Hva som kommer i tillegg til boligens pris og hva som er inkludert, er alltid det evige spørsmålet. Og det viktigste siden et av de første stegene i en bolighandel er å finne ut hvor mye du ønsker å investere. Det er forskjell på nytt og brukt, på kort og lang sikt, her kartlegger vi en del av kostnadene, hva og hvorfor.

Nybygg  under oppføring og leveringsklart

Når det gjelder nybygg er det to kategorier. Nøkkelklare og under oppføring
Kjøper du nytt vil du også kjøpe deg fri for oppussing,reparasjoner og oppdatering samtidig som du får 10 års pålagt byggforsikring fra utbyggers side. Jo før du kommer inn i prosjektet dess bedre beliggenhet får du, men- desto lenger tid kan det ta før levering. 

Nytt er nytt, du kan bestemme valg av utførelse og materialer når du kommer tidlig inn i fasen og kvalitetskravene er vesentlig høyere på nybygg en bruktbolig som er bygget før 2001.

Det er mulig du uansett over sikt ville byttet ut det meste i bruktboligen også. 

Husk også at prisen som oppgis på nybygg fra utbygger er festet- dvs utbygger kan ikke stige prisen etter at kontrakten er inngått, selv om markedet eskalerer.

Prisen som oppgis er netto og i tillegg kommer 10% Mva, 1,5% dok avg , tinglysing, notar og administrasjon til sammen blir det kostnader på om lag 14% .
Om boligen ikke leveres med møbel og utstyrspakke inkludert, må du påregne kostnader til  hvitevarer, møbler, belysning, hvitevarer og alt du trenger å utstyre boligen med. 

Det vil si at står det oppgitt 250.000 Euro i pris må du kalkulere med å punge ut med ca.  300.000 Euro før du kan sitte og nyte den nyervervede boligen komfortabelt installert i boblebadet på takterrassen. La det med en gang være klart at utbygger er pliktig til å gi bankgaranti for alle innbetalte beløp.

Kjøpe bruktbolig og ta kostnadene på sikt

 Kjøper du bruktbolig er prisen mye lavere pr m2, helt opp til 50% besparelse i enkelte tilfeller. En oppført bolig som er ferdig gir følelse av sikkerhet, der du ser du hva du får, hvem naboen er, hva du får foran og bak boligen dersom det er utbygd.

Du kan prosjektere oppdateringer og renovasjoner på sikt, gjøre mye selv, samtidig som leveringstiden er kort og settingen er mer oversiktlig. 

Men vi må huske på  at kvalitetskravene var ikke de samme med byggeforskrifter anno 1990 som i dag. Du må altså beregne at det er behov for oppgraderinger, reparasjoner og forbedringer når du lager kalkylen på boligkjøpet ditt.  

Dersom du kjøper bruktbolig der det allerede etablert et sameie med felleselementer – så kommer du gjerne inn i et innarbeidet nabolag med sameie på godt og vondt. Det vises i regnskapet om det er veldrevet- men, på den andre siden du kan ikke være med og bestemme sameiereglene med førstehånds innflytelse.  

På brukte boliger er det ikke moms eller dokumentavgift men det er 10% i overdragelseskatt samt skjøteomkostninger slik at tilleggskostnadene totalt vil bli ca 13% i tillegg til prisaksept. 

Huskeliste:  Viktige faktorer for at boligkjøpet i Spania skal bli et klokt valg: 

Definer prisklasse: Start med å ha finansene klare. Hvor mye vil du investere, sett grenser, kanskje evaluere om du er villig til å tøye grensene dersom krav eller behov endrer seg. Husk omkostningene. Skal du finansiere?

Velg område: Finn ut om du vil bo nær by, strand, golf, avstand til flyplass, lokalt senter, nærmiljø, skole, landsby eller innland.  

Velg boligtype: Leilighet, enebolig, rekkehus, gårdsbruk, tomannsbolig, generasjonsbolig, landsbyhus mm 

Tenk langsiktig, hver gang du kjøper og selger eiendom har du transaksjonskostnader. Derfor bør du spørre deg selv  ”Hvor er jeg om ti år, hvilket behov til bolig vil jeg ha da”?

Velg størrelse på boligen, krav, spesifikasjoner og fasiliteter: Antall soverom, antall bad, eget eller felles, basseng, garasje, tilpasset rullestol, oppussing, om det er helårsbolig, feriebolig, utleieobjekt eller til bruk kun for familien. 

Kjøper du nytt, under oppføring eller på planstadiet, skal bankgarantier gis og kontrakten klareres særskilt nøye. Du har 10 års byggegaranti-forsikring. Omkostninger i forbindelse med kjøp og overskjøting ca 14% Husk at nybygg gjerne selges uten møbler og hvitevarer. 

Kjøper du brukt, ferdigstilt bolig så ser du hva du får, du har møbler, hvitevarer og utstyr til å starte med. Sjekk nøye stand, standard og sameie og fellesvel .  Omkostninger, skatter til overskjøting er ca 13%. Husk at det må påregnes oppgradering og reparasjoner i løpet av de neste årene. 

Eie det selv eller kjøpe på firma, kanskje bare ha bruksretten, muligens lønner det seg å sette boligen i barnas navn. Be din megler om råd, dette bør de kunne svare på når de kjenner dine behov, alder og situasjon. 

Bruk aktører som har lokalkunnskap,  kan språket, har nettverk og er registrerte og etablerte  i Spania slik at de kan gi deg garantier og oppfølging på ditt eget språk og selvsagt løse flokene på spansk, dersom de skulle oppstå.  Innen eiendomshandel starter alt før selve transaksjonen.
Kvalitetssikringen dokumentasjon, boligens juridiske, økonomiske og tekniske stand en skal være på plass før boligen bys ut, selges og lenge før skjøtet signeres og hjemmel overdras.  

Rutinerte advokater, meglere, arkitekter og oppgjørsrepresentanter sørger for det.

SKRIBENTEN: Eiendomsmegler Mona Nielsen fra Larvik kom til Spania i 1986. Hun er i dag en av de mest erfarne norske eiendomsmeglere i Spania og en veteran i bransjen på Costa Blanca. Hun er utdannet spansk megler og til daglig leder for eiendomsmegler LNDINBOLIG, en bedrift med historie tilbake til 1998. Nielsen har vært aktiv i Spansk politikk. I 2008 ble hun valgt inn i PSOE’s styre i Rojales. Mona Nielsen sitter også i styret for stiftelsen til den Norske Skolen i Rojales.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter