Klar prisvekst på bolig i Spania

Publisert

Prisene på boligmarkedet i Spania fortsetter å stige. I følge tall fra statistikkbyrået INE for tredje kvartal 2017 økte prisene med gjennomsnittlig 6,7 prosent sammenliknet med samme periode i 2016. Det betyr den høyeste årlige prisstigningen for dette kvartalet siden 2007. Prisstigningen gjelder både bruktboliger og nye boliger.

Prisøkningen i tredje kvartal 2017 varierer imidlertid mye fra sted til sted. I følge tallene fra Instituto Nacional de Estadística (INE) var veksten klart sterkest i Madrid og Barcelona, henholdsvis 12,3 prosent og 10 prosent sammenliknet med tredje kvartal i 2016. Bare tre regioner (Madrid, Catalonia og Balearene) hadde en prisvekst over gjennomsnittet på 6,7 prosent.

Tendensen i det spanske boligmarkedet er likevel tydelig nok. Det selges stadig flere boliger og prisene går oppover. Dersom man ser på den årlige utviklingen i 2017 (fra januar til og med september) viser beregningene en prisøkning på 6,2 prosent sammenliknet med samme periode i fjor. Nye boliger har hatt størst prisstigning med 8 prosent, mens bruktboliger har økt med 6,2 prosent.

Den positive utviklingen anses som et bevis på at kjøperens tillit til markedet er gjenvunnet. Pilen har pekt oppover i hele 2017, det tredje året på rad med vekst etter at markedet snudde i 2014.

Tall for andre kvartal i 2017 viste en økning på 5,6 prosent, sammenliknet med samme tid i 2016. At veksten økte mer i tredje kvartal enn det foregående forklares med veksten i spansk økonomi, noe som sammen med redusert arbeidsledighet skal ha stimulert etterspørselen etter investering i eiendom.


Prisøkning også i 2018

Salg av eiendom i Spania vil fortsette oppover også i 2018. Det mener eksperter hos eiendomskonsulenten Anticipa Real Estate. I en rapport fra oktober 2017 antydet selskapet en vekst på over 10 prosent sammenliknet med i år. Samtidig vil prisene få en økning på rundt 5 prosent. Kredittratingbyrået Fitch Ratings varslet parallelt om kunstig høye priser i Madrid og Barcelona.

Les også: Flere solgte boliger og høyere priser 2018 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter