23.8 C
Alicante
30.4 C
Málaga
26.1 C
Las Palmas de Gran Canaria

Kamp mot svart utleie gir resultater

Svart utleie av leiligheter på Costa Blanca minsker opplyser regionale myndigheter. Rundt 23.000 aktører skal de siste fire årene være «omvendt» til lovlig virksomhet. Tallet utgjør likevel bare en brøkdel av markedet. Det anslås at hele tre av fire leiligheter i dag leies ut svart.

Det svarte markedet for utleie til turister på Costa Blanca (Alicante-provinsen) er anslått til 500.000 leiligheter og hus. Det regulerte markedet ligger til sammenlikning på rundt 150.000. Press fra hotellbransjen og en opptrapping av ettersynet fra regionale myndigheter i Valencia skal imidlertid de siste fire årene ha gitt resultater, nærmere bestemt rundt 23.000 registrerte utleiere som tidligere drev svart.

Les også: Costa Blanca på utleie-toppen

Foruten tapte skatteinntekter, er den ulovlige utleien forbundet med manglende sikkerhet og kontroll med produktet som tilbys forbrukeren. Ulovlig utleie har i følge bransjen også skapt slitasje på nabolagene i de mest populære feriebyene og gitt grobunn for de fastboendes «fobi» mot turister.

Les også: Naboer plages av turist-utleie

Kampen mot den ulovlige utleien ble for alvor satt i gang for noen år siden og skal nå følges opp ytterligere opplyser myndighetene. Det skal ansettes flere folk til å drive kontroll og tilsyn med utleiere. I tillegg er det foreslått at bøtene for den svarte utleien skal økes i den nye regionale turismeloven (Ley de Turismo). En aktør som driver svart utleie i større målestokk vil kunne risikere opp mot 600.000 euro i bot. Torrevieja er en av byene på Costa Blanca der innsatsen mot den svarte utleien har vært størst. Det samme gjelder Alicante by, Santa Pola, Xabia og Benidorm.

Les også: Slår ned på ulovlig utleie 

Relaterte saker

- Advertisement -