IMF advarer Spania mot prisøkningen i boligmarkedet

Publisert

Det internasjonale pengefondet (IMF) advarer Spania mot prisøkningen i det spanske boligmarkedet etter å ha sett tegn til en «svak overprising». Organisasjonen understreker at man fremdeles er langt unna en boligboble, men er bekymret for prisutviklingen og kredittveksten fremover. Spanske myndigheter oppfordres til å få på plass adekvate mekanismer for kontroll av utviklingen, en oppfordring organisasjonen også har fremsatt tidligere.

Spanias regjering annonserte i juli 2018 at et nytt organ skulle etableres for oppsyn med landets boligmarkedet og dets finansiering. Det skulle skje gjennom den spanske komiteen for økonomisk stabilitet Comité de Estabilidad Financiera, bestående av blant annet representanter fra det spanske finansdepartementet (Ministerio de Economía) og den spanske sentralbanken (Banco de España). At komiteen så langt ikke har fått på plass noe organ, har fått IMF til å gjenta sin oppfordring.

Advarselen fra IMF kommer etter en analyse av salgs- og pristallene i det spanske eiendomsmarkedet frem til slutten av 2017. I en periode preget av kontinuerlig vekst i markedet, mener pengefondet å ha sett tegn til en «svak overprising». Det påpekes samtidig at Spania foreløpig anses for å være langt unna en økonomisk boble.

Prisstigningen i markedet bekymrer imidlertid IMF, skriver den spanske avisen El País. Det vises spesielt til at økte eiendomspriser fort kan føre til at folk som eier boligen sin føler seg rikere og derfor slutter å spare. Tall viser da også at sparingen nådde et historisk bunnpunkt i 2017, etter å ha ligget på et maksimumsnivå under forrige finanskrise.

 

Høyt eiendomssalg i oktober

Tall fra det spanske statistikkbyrået INE (Instituto Nacional de Estadística) viser at det ble solgt til sammen 43.536 boliger i Spania i oktober 2018. Det er det høyeste salgstallet siden oktober 2007, før finanskrisen og den forrige boligboblen. Økningen er på 15,8 prosent sammenliknet med oktober 2017.

En håndfull regioner hadde spesielt høye salgsvekst sammenliknet med oktober i fjor, nærmere bestemt Murcia (51,2 prosent), Navarra (41,3 prosent) og La Rioja (35,6 prosent). Også Andalucía (25,9 prosent), Catalonia (23,5 prosent) og Valencia-regionen der Costa Blanca hører hjemme (17,7 prosent) lå godt over gjennomsnittet i Spania.

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter