Forbyr all privat korttidsutleie

Publisert

Fra og med juli måned i år vil eiere av leiligheter i Palma på Mallorca ikke lenger kunne leie ut til turister. Forbudet begrunnes med behovet for å sikre utleie av boliger til lokalbefolkningen og stanse spekulasjon i masseturisme. Et midlertidig forbud ble innført i fjor sommer. Dersom alt går etter planen skal forbudet nå gjøres permanent. De nye bestemmelsene er ventet vedtatt og innført i juli.

Det nye forbudet i Palma på Mallorca kommer etter at utredninger fra kommunen viste at tilbudet av leiligheter til ferieutleie hadde økt med 50 prosent fra 2015 til 2017 til 20.000 utleiesteder. Av disse skal kun 645 ha vært lovlige, det vil si registrerte skattebetalende virksomheter. Det rødgrønne byrådet i Palma (bestående av det spanske arbeiderpartiet PSOE og de to nye partiene Més per Mallorca og Podemos) mener vedtaket kommer fra en «besluttsom og modig» by og vil bli et eksempel til etterfølgelse for andre byer i Spania der masseturismen de seneste årene har vokst i liknende tempo.

 

Tre grunner til forbudet

Palmas ordfører Antoni Noguera (Més) begrunnet nylig det kommende forbudet med tre hensyn. Det ene er behovet for å sikre utleie av boliger til lokalbefolkningen og andre som bor og jobber i Palma. Den økende tilstrømningen av turister til Mallorca har gjort mangelen på vanlige leiligheter til et reelt problem de siste årene. Før innføringen av det midlertidige forbudet i fjor sommer, ble det meldt om fraflytting på grunn av boligmangel og sesongarbeidere som måtte takke nei til jobber fordi de ikke kunne finne et sted å bo i byen.

Les også: Forbyr privat utleie til turister

Den andre begrunnelsen fra ordføreren er ønsket om å sette en stopper for spekulasjon i eiendom, der investorer kjøper opp leiligheter for å leie dem ut til turister. 

Til slutt oppga ordføreren byrådets ønske om å ta byens innbyggere på alvor. Det vises til interessegrupper og frivillige organisasjoner som i mange år har bedt om hjelp fra byens politikere til å bremse den økende kommersialiseringen av nabolag.

 

Regionalt forbud på Balearene

Vedtaket i Palma kommer etter at regionsadministrasjonen på Balearene i august i fjor innførte et generelt forbud mot den samme turistutleien. Det skulle imidlertid være opp til den enkelte kommune å detaljregulere soner og områder. Byrådet i Palma har endt opp med et totalforbud for hele regionshovedstaden. Forslaget til forbud skal ut på høring, men er ventet å bli vedtatt og innført i all hovedsak av bystyret i juli.

Les også: Naboer plages av turist-utleie

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter