Ferieboliger for tre milliarder Euro

Publisert

Utlendinger kjøpte feriebolig i Spania for over tre milliarder Euro i 2019 på Costa Blanca. 22.164 boliger ble solgt til utlendinger i Valencia-regionen året som gikk. I slitt kjøper utlendinger boliger som koster over 30% mer enn spanjolene.

Stigende priser veier opp for noen lavere aktivitet i markedet. Antallet solgte boliger gikk ned med 4% i Alicante-provinsen. Målt i Euro gikk omsetningen ned med bare 0.5%. Dette er første gangen man ser en nedgang i aktiviteten etter nesten ti år med vekst i aktiviteten.

Nye boliger i Spania

Etterspørselen etter nybygg har økt over mange år. Lavere priser etter finanskrisen førte til at folk nå kunne velge helt nye boliger til relativt lave priser. Og til tross for økende priser over mange år nå er prisene fortsatt vesentlig lavere enn hva de var før finanskrisen. Nybygg utgjør 15% av markedet på Costa Blanca og man har ikke sett samme nedgang i solgte nybygg mens antallet solgte bruktboliger

Spanjolene følger trenden i boligmarkedet

Også spanjolene kjøpte færre boliger i samme perioden. Transaksjoner med spanske statsborgere falt fra 22.871 til 21.945 siste året. Dette sammenfalt med global økonomisk usikkerhet, Brexit og politisk kaos i Spania hvor man gikk flere år uten noen styredyktig regjering og nytt statsbudsjett.

Britene, som tradisjonelt har vært største gruppen kjøpere, reduserte sin kjøpelyst på Costa Blanca med 15% i perioden frem til Brexit.

I Valencia-regionen solgte man boliger til utlendinger for nesten 3.2 milliarder Euro. Markedet for ferieboliger har blitt svært viktig for regionen. Produksjon av sko har lenge vært en viktig industri i regionen men denne omsatte «bare» for i underkant av to milliarder Euro i samme periode.

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter