Færre boligsalg i Alicante-provinsen

Publisert

Den økonomiske nedgangen begynner på alvor å merkes i eiendomsmarkedet i Alicante provinsen. Og det er ikke snakk om småpenger.

Nedgangen i antall transaksjoner registrert i første halvår har gått ned mer enn 200 millioner euro i pengevolumet som denne aktiviteten beveger i provinsen. Det vil si et fall på 4,7 %, ifølge ferske tall fra Samferdselsdepartementet.

Totalt, mellom januar og juni 2023 , ble det solgt 27 983 boliger i Alicante provinsen sammenliknet med Samme periode 2022. Det er fortsatt er et svært høyt beløp – som langt overstiger volumet før pandemien – men som representerer

1 611 færre transaksjoner sammenliknet med samme periode i fjor. Et faktum som indikerer at markedet allerede har nådd toppen og nå har gått inn i en fase med sammentrekning eller normalisering, avhengig av hvordan du vil se situasjonen.

Uansett innebærer denne nedgangen i omsetningen også et fall i volumet av penger som beveger seg som følge av eiendomsaktivitet.

En viktig økonomisk motor

Vi må huske på at boligmarkedet representerer en av de virkelig store økonomiske motorene i Alicante-økonomien. Dermed var det totale beløpet for transaksjoner formalisert foran notar i de første seks månedene av året på 4.189 millioner euro, det vil si 207 millioner Euro mindre enn året før. Et beløp som for eksempel overstiger hele volumet til provinsens leketøyeksport i 2022, 156 millioner euro.

Utlendingene kjøper mindre

Til nå har provinsen klart å unngå den samme nedgangen i boligsalg som resten av landet. Dette takket være den betydelige pågangen av internasjonale kunder i området. Disse representerer nesten halvparten av markedet på Costa Blanca. Dette er kjøpere som generelt sett ikke tyr til bankfinansiering, noe som holdt dette segmentet trygt fra konsekvensene av renteøkninger.

Rapporten for andre kvartal reflekterer imidlertid allerede at utlendinger også begynner å tenke seg om to ganger før de gjør den viktige investeringen som er knyttet til boligkjøp.

Dermed gikk antallet internasjonale kjøpere mellom april og juni fra

8 263 til 7 898, en nedgang på 4,4 %. Men nedgangen er mye større hvis det kun tas hensyn til ikke-bosatte utlendinger, det vil si i utgangspunktet europeere som leter etter en annen bolig, som reduserte kjøpene sine med 8,2 %, fra 5 888 i andre kvartal 2022, til 5 400 i år.

Og selv om renteøkninger ikke påvirker dem i samme grad som lokale, tyske, nederlandske eller britiske kjøpere, lider de også i lommene for konsekvensene av inflasjon, renteøkning og lammelse av økonomien.

Bare Alcoy er positiv

Hvis vi analyserer av de ulike kommunene i provinsen, ble fallet i eiendomsmarkedet generalisert i praktisk talt alle byene i området i løpet av årets andre kvartal. Med unntak av Alcoy, hvor det steg med 8 %, til totalt 304 transaksjoner. På motsatt side, i Torrevieja, byen hvor det selges flest boliger i hele distriktet, gikk antallet operasjoner ned med 7,8 %, til 2.113 i forhold til samme periode i 2022

Enda mer markant var fallet i provinshovedstaden, Alicante, som er det nest største eiendomsmarkedet i provinsen, hvor det ble registrert en nedgang på nesten 16 % i antall salg og kjøp, med totalt 1.752. Situasjon er tilsvarende for Orihuela, som også registrerte 15,8 % færre transaksjoner, ned til 1 249.

På sin side falt markedet i Elche 7,6 %, med 974 solgte boliger mellom april og juni. Benidorm motsto trykket noe bedre, med en nedgang på bare 1,1 %, til 599 salg, mens det på motsatt side i Dénia ble solgt opptil 28 % færre hus, med 480 operasjoner.

Rentene fortsetter å stige

Etter en pause i august steg Euribor igjen i september, noe som vil bety en ekstra innsats for de som må gå gjennom boliglånet de neste ukene. Dermed avsluttet renteindikatoren måneden på 4,149 % sammenlignet med tidligere 4,073 %, som er det høyeste nivået siden november 2008.

På denne måten, for et gjennomsnittlig boliglån som i provinsen er på 105 000 euro, over 25 år, vil lånekostnaden nå være 622 euro per måned, noe som representerer en økning på nesten 250 euro i forhold til det som ble betalt i desember 2021, da Euribor startet stigning. Med andre ord tar boliglånet allerede nesten 3000 euro mer årlig fra budsjettene til en gjennomsnittlig Alicante-familie.

Tegn på ytterligere nedgang i markedet

Videre tyder alt på at økningene vil fortsette, siden økningen i drivstoffprisene de siste ukene tyder på at den europeiske sentralbanken må satse på nye renteøkninger med sikte på å kontrollere inflasjonen. Derfor ser det ut til at nedgangen i antall av nye boliglån vil fortsette og med det også antall boligsalg. Til dags dato har den offisielle prisen på penger i eurosonen allerede økt ti ganger.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter