Eiendomssalget fortsetter oppover

Publisert

Eiendomssalget i Spania i oktober gikk opp med 6,5 prosent sammenliknet med samme måned i fjor. Det viser tall fra det spanske statistikkbyrået Instituto Nacional de Estadística (INE). Økningen er lavere enn for september, men bekrefter likevel den positive trenden i markedet. Salget har nå gått oppover de siste ni månedene på rad og er ventet å stige også til neste år. I tillegg ser man en tilsvarende vekst i utleiemarkedet og en økt interesse for satsing på eiendom hos investorer.

Samtidig med salgsøkningen for oktober viser prognoser fra eiendomsselskapet Servihabitat at veksten i markedet vil fortsette også i 2017. I følge selskapet som eies av den katalanske storbanken La Caixa og Texas Pacific Group (TPG) vil man til neste år få en økning på 12 prosent for hele året og en prisvekst på 4 prosent. Dette noe lavere enn årets vekst som er beregnet til 26 prosent (ved utgangen av 2016 sammenliknet med utgangen av 2015), med en prisvekst på 4,6 prosent.


Færre nye hus står tomme

Servihabitat viser også til reduksjonen av antall nye leiligheter og hus som står tomme. Grunnet eiendomsspekulasjon og overdreven boligutbygging under byggeboomen på 1990- og 2000-tallet har dette tallet vært svært høyt i Spania. I år skal imidlertid beholdningen være redusert med hele 20 prosent, til 388.000 enheter.

Dette salget er ventet å fortsette også til neste år, med en ytterligere reduksjon på 18,8 prosent.


Utleiemarkedet

Servihabitats rapport, gjengitt i avisen El País, viser også til tall fra det spanske utleiemarkedet. I følge analysen er dette et marked som også er i vekst. Andelen som leier bolig har den siste tiden økt og gjelder i dag for 22,7 prosent av samtlige av Spanias 18,3 millioner primærboliger. Det ventes at utleieprisene ved utgangen av 2016 vil ha steget med over 10 prosent det siste året.

 

Økt interesse hos investorer

Årsaken til veksten i det spanske eiendomsmarkedet er i følge Servihabitat flere. For det første gir spanske banker flere boliglån enn før, noe som dirkete påvirker aktiviteten i markedet. For det andre har investorene for alvor begynt å satse på eiendom igjen.

Sammenliknet med andre sektorer, regnes nå eiendomsmarkedet som et godt alternativ for plassering av kapital. I tillegge legges det vekt på at prisene på markedet er relativt stabile og spanjolenes arbeidssituasjon og inntekt mer stabil enn under nedgangstidene.

Prognosene hos Servihabitat er (med noe variasjon i prosentene for salg- og prisvekst) overens med rapporter fra andre aktører i bransjen.

Se flere nyheter om bolig i Spania på BoligiSpania.no

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter