Derfor holder boligprisene seg gjennom krisen

Publisert

Boligmarkedet er ikke sentralt i denne krisen i motsetning til finanskrisen i 2008. Markedet er ikke overpriset ei har det vært overproduksjon i forkant av dagens situasjon. Man ser ikke stort prisfall og folk flest er har ikke for stor gjeld.

Dette er konklusjoner fra en studie av dagens spanske boligmarked utført av FUNCAS. Stiftelsen for sparebanker i Spania, Fundación de las Cajas de Ahorros (Funcas). Stiftelsen har analysert boligmarkedet for å se hva faktor det utgjør i en destabilisering av spansk økonomi under Covid-19 krisen.

Ingen krise i boligmarkedet

I årene før finanskrisen i 2008 så man frenetisk byggeaktivitet i Spania og folk lånte gjerne 100 eller 110% av de nye boligens papir-verdi. Mange med planer om å bare selge boligene videre med fortjeneste. Man hadde ikke kapasitet eller ønske om å betale ned gjelden gjennom vanlige avdrag så når boligmarkedet brått stoppet opp og bankene stoppet sine utlån raste prisene nedover. Dette er langt fra dagens virkelighet. Den gangen gikk 90% av spanjolenes disponible inntekt til å betale boliglånet i dag er tallet 62,7%.

Boligmarkedet har hentet seg inn sakte men sikkert etter den første perioden da mesteparten av Spania måtte tilbringen mesteparten av tiden hjemme. I den mer «åpne» perioden som kom etter, har utbyggere og selgere vært ganske moderate og avventende. Bolig-sektoren hentet seg inn raskere og bedre enn andre sektorer i Spania i det spanjolene igjen fikk forlate sine hjem etter lang «hjemme-karantene». Boligsektoren er i dag ikke blant de sektorene som sliter mest.

«Stabilt lave» priser

Det er antallet solgte boliger som har falt kraftig, ikke prisene. Boligprisene i Spania er fotsatt lave sammenliknet med prisene før finanskrisen. I snitt er prisene nå 23% under toppen man så litt over 10 år tilbake.

Utbyggernes fiansielle situasjon er langt sterkere enn da man gikk inn i finanskrisen. Dagens boligprosjekter har langt høyere grad av egenkapital og mindre gjeld. Dette som et resultat av nye lover om utlån som kom i kjølvannet av finanskrisen og langt strengere utlånspolitikk i spanske banker.

Boligmarkedet kan bli en stor del av oppturen etter Covid

Boligmarkedet i årene før Covid-19 krisen har vært ganske rolig. Det var en liten «boom» da Spania endelig slet seg ut av finanskrisen. Men årene etterpå har vært preget av politisk uro i Spania og global økonomisk utsikkerhet med internasjonale handels-konflikter noe som har skadet det spanske eksport-markedet. Dette førte til lav investerings-vilje for de store utbyggerne i Spania og med det færre nye boliger på markedet.

Enkelte analytikere tror at boligmarkedet i Spania, og med det bygging av nye boliger, kan bli en viktig del av den økonomiske oppturen som vil komme i etterkant av restriksjoner og et spansk næringsliv som i dag har bremsene på.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter