Boligsalget økte med 24 % i april, den sterkeste oppgangen på to år

Publisert

Salg og kjøp av boliger øker kraftig. Ifølge INE ble det i årets fjerde måned registrert 53 091 boligtransaksjoner i registrene i hele Spania, det høyeste tallet for en april måned siden 2008, og de har økt med 24 % på årsbasis, med det beste resultatet siden mai 2022. Oppgangen har dessuten vært generell.

Med oppgangen i april er boligsalget og -kjøpene tilbake i positivt territorium etter nedgangen på 19,3 % i mars, som var tynget av kalendereffekten og påskefeiringen. Dessuten har den allerede oppnådd en positiv årsbalanse: mellom januar og april akkumulerte transaksjonene en forbedring på 0,6% sammenlignet med de første fire månedene av 2023, med en økning på 9% når det gjelder nye boliger og en nedgang på 1,3% når det gjelder brukte boliger.

Tallene fra statistikkbyrået viser at økningen i registrerte kjøp og salg skyldes både oppgangen i transaksjoner med nye leiligheter, som økte med 31,7 % fra året før til 10 649, og i transaksjoner med brukte boliger. Disse økte med 22,3 % i april, til 42 442 transaksjoner.

På den annen side var 93,1 % av boligene som ble overdratt ved kjøp og salg i april, frie boliger, mens 6,9 % var subsidierte boligtransaksjoner. Totalt økte salg og kjøp av gratis boliger med 25,6 % i forhold til året før, til 49 416 transaksjoner, mens salg og kjøp av beskyttede boliger økte med 6,4 %, til 3675 transaksjoner.

Francisco Iñareta, talsmann for idealista, forklarer at “som med boliglånsstatistikken som ble publisert i går, har den høye veksten registrert av det offentlige organet en høy sesongmessig komponent, da det er en forvrengning forårsaket av de forskjellige månedene i påskeuken i 2023 og 2024. Likevel ser det ut til at antall transaksjoner har lagt seg over 50 000 per måned, et tall som beviser den organiske utvinningen av markedet i år, som ikke vil være i stand til å komme av bakken fordi det ikke er nok tilbud tilgjengelig. Hvis markedet fortsetter å utvikle seg jevnt, er det svært sannsynlig at salgs- og kjøpsvolumet vil stabilisere seg i løpet av de neste månedene og begynne å vise en betydelig økning i statistikken for andre halvår”.
Salg og kjøp øker i hele Spania

Økningen i antall transaksjoner har vært generell, og alle de autonome regionene rapporterer om positive tall, selv om resultatene er svært forskjellige.

Castilla-La Mancha (49,2 %), Principado de Asturias (45 %) og Aragón (44,5 %) var de tre regionene med størst økning (de eneste regionene der salget økte med mer enn 40 % i forhold til året før). Over landsgjennomsnittet (24 %) lå også Kanariøyene (39,3 %), Navarra (39 %), Andalucia (33 %), La Rioja (30,6 %) og Galicia (26,7 %).

I resten av regionene har økningen allerede vært under gjennomsnittet. I Valencia og på Balearene var økningen på over 20 %, mens den i Murcia og Castilla y León lå på 19 %. De fem autonome regionene med den mest moderate økningen var Cantabria (17,4 %), Catalonia (16,6 %), Baskerland (15 %), Extremadura (1,2 %) og Madrid (6,1 %), som var de eneste med en ensifret økning.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter