Boligsalget falt med 8 % i april og nådde det laveste nivået på to år, ifølge INE

Publisert

Nye tall fra det spanske byrået for statistikk, INE viser at i årets fjerde måned ble det registrert 43 311 nye salg, en nedgang på 8,1% sammenliknet med året før. Hittil i år har salget falt med 3,4 % i forhold til 2022.

Boligmarkedet er fortsatt i minus. Ifølge INE ble det registrert 43 311 boligsalg og -kjøp i Spania i april, en nedgang på 8,1 % fra året før og det laveste antallet på to år.

Dette overføringsvolumet er 22,4 % lavere enn det som ble registrert i mars, det største fallet i april siden 2020, like etter at pandemien ble erklært. I tillegg har transaksjonene falt med 3,4 % i løpet av årets fire første måneder.

Nedgangen i boligsalget og -kjøpet i april skyldtes en nedgang både i transaksjoner med brukte leiligheter og i transaksjoner med nye boliger. Nærmere bestemt falt kjøp og salg av brukte boliger med 9 % i årets fjerde måned, til 35 057 transaksjoner, mens transaksjoner av nye leiligheter falt med 4,2 %, til 8 254 transaksjoner.

I det kumulative 2023-året hadde nyboligmarkedet imidlertid et større fall, på 4 %, sammenlignet med nedgangen i salget av brukte boliger på 3,3 %.

På den annen side fremhever statistikkbyrået at 91,9 % av boligene som ble overdratt ved kjøp og salg i april, var vanlige boliger, og 8,1 % var beskyttede (sosialboliger). Totalt falt salget og kjøpet av vanlige boliger med 8,5 % fra året før, til 39 809 transaksjoner, mens salget og kjøpet av beskyttede boliger falt med 3,6 %, til 3 502 transaksjoner.

Francisco Iñareta, talsmann for idealista, forklarer at “som kunngjort av andre indikatorer, begynner antall transaksjoner allerede å føle effekten av økningen i finansieringskostnadene. Selv om det er forutsigbart at denne trenden vil fortsette i de kommende månedene, er det lite sannsynlig at vi vil se en kollaps i antall solgte boliger som kan påvirke markedet og redusere prisene betydelig. Antallet salg som er registrert så langt i år, inkludert en mulig nedgang i de kommende månedene, tyder på at vi kan ende året på rundt 500 000 boliger, et lavere antall enn det som ble registrert i 2022, men på linje med det vi opplevde i 2019, før pandemien.”

Data fordelt på selvstyrte regioner

De selvstyrte regionene som øker mest, er Cantabria (11,6 %), Valencia (6 %) og Extremadura (3,7 %), etterfulgt av Asturias (2,6 %) og Murcia (1,2 %). I resten av landet var det nedgang, med Baskerland (-23,4 %), Balearene (-19,6 %) og La Rioja (-18,6 %) i spissen.

Også Galicia (-15,2 %), Kanariøyene (-14,5 %), Catalonia (-13,1 %) og Madrid (-11,8 %) hadde en tosifret nedgang, mens Andalusia hadde en nedgang i salg og kjøp på 9,9 %, over landsgjennomsnittet (8,1 %). Navarra (-0,4 %) og Castilla y León (-4 %) var regionene med de mest moderate fallene.

Regionene med flest registrerte eiendomssalg per 100 000 innbyggere var Comunidad Valenciana (166), Cantabria (135) og Andalucía (131).

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter