Boligprisene skal ned 3.2% i år, øker igjen i 2021

Publisert

Analysen Standards & Poor’s har gjort av det spanske boligmarkedet konkluderer med en nedgang i prisene på 3.2% i snitt. Byråets analyser sier også at trenden vil snu oppover igjen i 2021 med en raskere prisøkning enn mesteparten av Europa.

I analysen skriver de at transaksjonene nesten har stoppet opp under krise-perioden. Og prisene som er annonsert er misvisende, nesten irrelevante så lenge det ikke er noen transaksjoner. Bare når Spania igjen kommer tilbake til normalen vil man se skadene på markedet.

Spania blir trolig ett av de landene i EU med størst fall i prisene. I følge analysen til S&P er det bare i Irland man vil se ett større prisfall med 3.5%. Italia, Storbritannia vil se ett fall på 3% og Portugal 2.5%.

2021 endrer alt seg

Analysebyrået mener situasjonen i året som kommer blir helt forskjellig. Man mener mesteparten av Europa fortsatt vil se prisnedgang, mens man i Spania igjen vil se økende priser. Standards & Poor’s estimerer med en oppgang på 1.5% i Spania for 2021 og en akselererende prisøkning i 2022 på rundt 5%.

Arbeidsledigheten driver markedet ned og så opp

Faktoren som vil dra prisene ned og siden opp igjen er arbeidsledigheten som kommer som følge av tiltakene man tok for å bekjempe Corona-viruset poengterer analysebyrået. Man vil derfor se størst prisnedgang i de områdene og de nabolag hvor folk blir mest rammet. De regioner og de nabolag hvor folk er mindre sårbare vil se en mer positiv utvikling.

Nybygg i Spania har bedre utsikter

Antall planlagte nybygg var allerede nesten stoppet opp før Corona-krisen. I 2018 ble det igangsatt nesten 10% flere nybygg enn året før. Denne trenden snudde i 2019. Den turbulente perioden Spania har hatt siste 4-5 år, fire av dem uten styredyktig regjering, førte til at investorene fikk langt mindre apetitt på å starte nye byggeprosjekter. Dette har man sett helt klart i antallet innsendte byggesøknader i 2019. Samtidig skapte det internasjonale økonomiske klima, fremprovosert av USAs president Donald Trumps, «handels-krig» med Kina.

Denne «oppbremsingen» av nye prosjekter vil ha en positiv effekt når man skal selge de prosjektene som allerede er under utvikling og konstruksjon. En av de effektene man har sett i Spania etter finanskrisen er at folks apetitt på høyere standard og nyere boliger har økt som følge av generelt lavere priser. Prisene i 2019 har ligget rundt 30% under den siste pristoppen før finanskrisen.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter