Boligprisene opp med 2,8 prosent

Publisert

Boligprisene i Spania økte med 2,8 prosent i andre kvartal. Det viser tall fra spanske tinglysingsmyndigheter, Registradores de España. Det siste året har prisene i gjennomsnitt gått opp med 5,1 prosent, noe som i følge analysene bekrefter den oppadgående trenden som startet i 2014 etter seks år med prisnedgang. Prisstigningen har sammenheng med økningen i boligsalget som på samme tid har gått opp med 11,1 prosent. I denne perioden har også spanske boliglånsrenter gått ned, et nivå som påvirkes av Euribor-renten som i forrige måned ble satt til historisk lave 0,161 prosent.

 

Boligsalget øker

Fra andre kvartal i fjor til andre kvartal i år har boligsalget i Spania gått opp med 11,1 prosent. Andalucia er regionen med flest registrerte salg, etterfulgt av Catalonia, Comunidad Valenciana der Costa Blanca hører til og Madrid-regionen (Fra første til andre kvartal i år er salget av boliger redusert med 3,7 prosent. Dette tolkes imidlertid ikke som en nedgang i markedet, men forklares med at veksten i årets tre første måneder var spesielt sterk).

Etterspørselen fra utenlandske kjøpere øker og utgjorde i andre kvartal totalt 12,8 prosent av hele det spanske boligsalget (0,6 prosent mer enn i første kvartal). Briter er ikke uventet den største kjøpergruppen (19,8 prosent). Deretter kommer franskmenn (8,1 prosent), tyskere (7,6 prosent), belgiere (6,5 prosent), svensker (5,6 prosent), italienere (5,3 prosent) og russere (3,9 prosent). Sistnevnte tall bekrefter den nedadgående trenden i etterspørselen blant russere, en gruppe som i en periode var blant de største utenlandske kjøperne av bolig i Spania.

 

Billigere lån

I takt med økningen i boligsalget har også boliglånsrenten gått ned. Nedgangen har sammenheng med stabiliteten i spansk økonomi og økonomien i de andre eurolandene. Referanserenten for det europeiske pengemarkedet Euribor nådde i forrige måned sitt historisk laveste nivå på 0,161 prosent. Renten som de fleste spanske boliglån styres etter hadde frem til juli i år gått nedover i 14 måneder på rad. Juli ble et unntak, men i august fortsatte nedgangen. I følge ekspertuttalelser i avisen El País har Euribor-renten nå trolig nådd sitt laveste nivå.

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter