Boligmarkedet vil ta seg opp igjen i andre halvdel av 2024

Publisert

Eiendomsmarkedet i Spania har fortsatt noen måneders tilpasning foran seg før det begynner å ta seg opp igjen. Dette er scenariet som ble tegnet av økonomen og eiendomsmeglerkonsulenten Gonzalo Bernardos under en konferanse arrangert av General Council of the Official Associations of Real Estate Agents of Spain, der den offisielle foreningen for eiendomsmeglere i Madrid (COAPIMADRID-AIM) deltok.

Konsulenten snakker primært om det totale markedet i Spania hvor markedet for ferieboliger holder seg bedre enn det ordinære nasjonale markedet som er mer koblet til den jevne spanjols økonomi.

Ifølge professoren i økonomi ved Universitetet i Barcelona (UB) og leder for mastergraden i eiendomsrådgivning, ledelse og markedsføring ved samme institusjon, vil salg og kjøp av boliger falle med rundt 15 % i år, og prisene vil ende opp med å falle, til tross for at de foreløpig holder seg stabile, og den nedadgående trenden vil fortsette i første halvdel av 2024.

Hans prognose er at transaksjonene vil falle med ytterligere 10 % neste år og at gjennomsnittsprisen på boliger vil falle med rundt 3 %, tynget av innstrammingene i finansieringsvilkårene.

Som Bernardos forklarte i sin tale: “Spania har gått inn i en resesjon på boligmarkedet fordi folk nå kan betale mindre, selv om turist-BNP har økt og økonomien ikke har falt, siden utviklingen i boligsalget ikke avhenger av sysselsettingssituasjonen, men av kredittutviklingen”.

Dette scenariet er basert på det faktum at “rentene har steget og bankenes vilje til å gi boliglån har falt. Bankene har fått panikk på grunn av mulige økninger i misligholdte lån, noe som har gått ut over fortjenesten, og er svært forsiktige. Til tross for at bankene rapporterer om rekordoverskudd, gis det ikke boliglån til 90-100 % av boligens verdi. De gis til 80 % av verdien og til profiler som har en månedlig nettoinntekt som tredobler kostnaden ved å betale på boliglånet”, utdyper økonomen.

Resultatet er en nedgang i etterspørselen etter lån, noe som merkes i de største byene i landet. “Derfor er det stadig flere utlendinger i byer som Barcelona og Madrid, fordi den nasjonale etterspørselen faller”, påpekte han.

Han tror imidlertid at markedet vil begynne å ta seg opp igjen i andre halvdel av 2024, hjulpet av en mulig rentenedsettelse som følge av den svake økonomien på begge sider av Atlanterhavet.

Hans prognose sammenfaller med eiendomsbransjens, som er overbevist om at både etterspørselen og de store transaksjonene vil vende tilbake til markedet neste år.

Fokus på Midtøsten, Kina og tilbudssiden

Ifølge Gonzalo Bernardos vil ikke konflikten som har brutt ut i Midtøsten påvirke boligsektoren. “Krigen mellom Gaza og Israel vil ikke ha noen innvirkning på det spanske eiendomsmarkedet, med mindre sanksjonene mot Iran økes og landet slutter å eksportere sine 3 % av verdens olje. Selv i så fall, forklarte han, har Saudi-Arabia allerede kunngjort at de vil dekke det andre land slutter å eksportere.

På den annen side understreket Bernardos at dette misforholdet mellom tilbud og etterspørsel har ført til at “middelklassen i de spanske storbyene er i ferd med å bli kvalt, med priser på 350 000 euro for en leilighet på 50 m2 som tidligere var forbeholdt luksussektoren”.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter