Boligmarkedet i Spania høsten 2022

Publisert

Den turbulente økonomiske situasjonen man har sett dette året har ikke lagt noen særlig demper på boligmarkedet i Spania til nå. Og kjøperne som bruker mest penger pr kvadratmeter i Spania er skandinavene.

Men spanske meglere forventer en prisjustering mot slutten av året. Dette skyldes både den økonomiske situasjonen samt at det kommer flere boliger for salg ut på markedet.

Lageret av boliger for salg går ned

Til nå i 2022 har man sett at antallet boliger for salg har blitt redusert med 7% noe som også har bidratt til å dra prisene oppover. Størst nedgang i “lageret” av boliger for salg har man sett i provinser som Alicante, Valencia og Malaga, provinser som veier tungt innenfor markedet av ferieboliger. I alle disse har lageret blitt redusert med 20-26%, langt mer enn landsgjennomsnittet på 7%.

Man må tilbake til boom-årene 2007-2008 for å finne en periode hvor det ble solgt flere boliger i Spania enn det man har sett dette året.

Ferieboliger ved en av golfbanene utenfor Marbella på Costa del Sol.
Ferieboliger ved en av golfbanene utenfor Marbella på Costa del Sol.

Likevel ser man konsekvenser av økende renter og husholdningenes mindre disponible inntekt i det matvarer og energi-kostnadene har økt betraktelig. Denne siste faktoren vil uansett ramme markedet for ferieboliger i mindre grad i umiddelbar fremtid. Da det er kjøpere fra utlandet, da primært Nord-Europa, som står for det største volumet i akkurat denne delen av markedet.

Markedet for ferieboliger går andre veien

I markedet for ferieboliger ser man en oppbremsing av nye prosjekter. Utbyggere har i mange tilfeller satt nybygg på vent som følge av høyere kostnader på materialer som sement, armeringsjern m.m.

Statistikk viser at utlendinger som kjøper bolig i Spania nå betaler langt mer pr kvadratmeter enn spanjolene. Den gjennomsnittlige utlending som kjøper i Spania har bedre økonomi enn den jevne spanjol. Man velger å kjøpe i bestemte press-området langs kysten. Ofte med høyere standard enn en “typisk spansk” bolig i storbyene.

I snitt betaler en utlending 2.522 Euro for en kvadratmeter. Dette er det høyeste man har målt pr kvadratmeter for utlendinger som kjøper i Spania. Snittet for spanjoler bosatt i Spania er 1.560 Euro pr m2.

Skandinavene betaler mest

Skandinaver er blant de som betaler mest for en kvadratmeter bolig. Danskene betalte mest med 2.870 Euro i snitt med nordmenn og svensker på andreplass med 2710 Euro pr kvadratmeter. Britene betalte i snitt 2.003 Euro og Franskmenn 2.149.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter