Boligkjøp i Spania – Spørsmålene du må stille før kjøpet

Publisert

Som boligmeglere får vi mange spørsmål, og burde fått enda flere. Noen er anekdotiske, noen er vanskelige men alle er like viktige. Her får du en oversikt over de viktigste spørsmålene du bør stille før du helt bestemmer deg for en handel om du kjøper brukt eller helt nybygg.

Praktiske spørsmål før du kjøper bolig i Spania

Hvem er naboene? Det er jo slik her i Spania som der hjemme at når du kjøper bolig så følger naboen med på kjøpet.

I ferieboligmarkedet er det ulike nasjonaliteter som bor i samme kompleks, gate og bygg. Dette byr ikke på problemer og betyr ikke at du skal ha fordommer. Det er allikevel artig å vite om det mest spanjoler, briter, skandinaver, tyskere eller russere i nabolaget.

Finnens det mange utleieboliger i sameiet? Hyppig utskifting av beboere kan bety støy og mangel på fellesskap naboene i mellom.

Er det ukentlig marked eller andre tilstelninger som foregår i gaten der boligen ligger? Dette er noe de fleste ikke vet eller ikke spør om ved første besøk. Slike fakta bør opplyses. Det er verken positivt eller negativt men det kan oppfattes ulikt alt etter hvilke prioriteringer hvem interessenten er.

Finnes det renseanlegg, søppeltømming eller oppdrett av dyr i nærheten som til tider kan gi dårlig lukt? Absolutt ikke en bagatell som bør unnlates kjøper om det er dårlig lukt enkelte årstider eller etter hvordan vinden blåser.

Barer, restauranter, industri eller noen form for støyende aktivitet i nærområdet? Det er et godt poeng å ta med seg at boligen ligger i område uten akustiske forstyrrelser som kan ødelegge nattesøvnen og roen.

Gaten og området rundt, er det godt belyst etter mørkets frembrudd? En sikkerhetsfaktor er alltid at fellesområder og adkomsten til eiendommen er utstyrt med godt lys på kvelden og om natten.

Tekniske spørsmål om boligen dersom det er nybygg

Hvor mange naboer er det per etasje, rekke og i hele komplekset ?

Solretning?

Antall kvadratmeter netto boligflate?

Og byggflate ?

Kvalitet og materialbeskrivelse?

Mulige tilvalg, kostnader og begrensinger?

Er det mulig å endre rominndelingen? Medfører dette tilleggskostnader?

Hvem eier tomten det bygges på?

For at alt skal være i orden skal tomten eies av utbygger eller holder det med at de har en kjøpsopsjon?

Foreligger det en endelig byggelisens?

Tekniske sertifiseringer i henhold til byggeforskriftene på bygg, adkomst og fellesområde vedlagt den godkjente lisensen  fra kommunen?

Utskrift fra firmaregisteret beviser at byggefirmaet og utbygger er registrert med navn, adresse, styre og org.nummer?

Hva skjer dersom det ikke blir bygget?

Hvilken bank gir bankgarantiene og hvilket forsikringsselskap assurerer de innbetalte beløpene og delbetalingene fra kjøper.

Pris og betalingsplan for bolig i Spania

Hvordan skal boligen betales og hva er inkludert i prisen? Noen ganger inkluderes møbler, hvitevarer og andre elementer.  Jo flere ting som er inkludert i prisen betyr færre tilleggskostnader for kjøper.

Er det bod og garasje inkludert? Dette er to kostbare tilleggskostnader spesielt i tettbygde strøk og i byer. Så det er viktig å få med om det skal medføre ytterligere økonomiske løft for å få disponert bod eller garasje.

Hvilke kostnader kommer i tillegg? Skatter, avgifter, skjøteomkostninger, handling, oversettelser og tilvalg. Jo før du får en ryddig oversikt over priser og kostander, dess raskere får du planlagt hva du skal finansiere og sette av penger til boligkjøpet.

Høy kommuneskatt i kommunen der boligen ligger?  Et godt spørsmål. Dette varierer veldig fra en kommune til en annen. Noe som kan bety store beløp, spesielt i likningsverdien på tomten den dagen du selger boligen og skal betale merskatt som følge av tomtestigningen. Torrevieja kommune har for eksempel opp til 60% høyere likningsverdi på identiske boliger sammenliknet med de sju nabokommunene den grenser til.

Overtagelse og bygging  dersom det er nybygg

Når starter byggingen og når skal boligen ferdigstilles?  Fremdriften og tidsperspektivet er viktig å vite. Da kan du forberede reiser, innbetalinger og ikke minst innredning og utforming.

Hvilke garantier er det på innbetalte beløp? Bankgaranti eller forsikring skal gis. Det gis automatisk jamfør lov og skal ikke diskuteres, de utbyggerne som ikke gir dette skal ikke vi meglere selge for og de skal heller ikke våre kunder kjøpe av.

Hvor og hvordan får vi sertifiseringer, forsikringer og garantier? Sertifiseringer fra utbygger via megler. Byggeforsikring etter levering og skjøteutstedelse blir ofte oppbevart hos fellesveladministrasjonen når det er blokkbolig og rekkehus i større komplekser.

Hvor mange enheter er allerede solgt? Smart spørsmål som sier litt om pris, kvalitet, beliggenhet og popularitet rundt byggeprosjektet. Uansett, best beliggenhet går først så er det lansering av fase to eller tre, så er gjerne foregående faser allerede solgt.

Flere faser, hvor mange totalt og når er alt ferdig? Viktig men sjelden spurt spørsmål. Be om å se plantegning for hele prosjektet, da ser du hva som virkelig kommer der utsikten din skal være.

Overtagelse av brukt feriebolig i Spania

Kontrakt, delbetalinger og skjøtedato? Dette avtales gjerne etter ønske og behov innen rimeligheten grenser. Vanlig frist er før og innen 90 dager etter kontraktinngåelse.

Innflytting og nøkkel? Når du betaler boligen skal selger levere nøkkel og ha boligen innflytningsklar.

Garantier på innbetalte beløp? En bruktbolig uten registrert pantelån er jo ferdig bygget og garanterer i seg selv siden det kun unntaksvis innbetales mer enn 10% i depositum. Dersom depositum betales inn til megler- eller advokatskonto bør disse ha særskilte depositums- eller kundekonto med forsikringer for innbetalte beløp.

Eie, ha bruksrett eller kjøpe på firma? I begge tilfeller, både brukt og nybygg, så vil det være klokt å få belyst best mulig eierform, om du bør eie boligen selv eller sette det på barna og kun beholde bruksretten selv. Din megler, advokat eller representant vil kunne gi deg gode råd rundt dette.

Felles elementer og sameieforening

Er det stiftet en velforening og i tilfelle hvor mye koster dette per år?

Hva er fellesområder og hvilke tjenester er inkludert i årskontingenten?  Noen sameieforeninger har forhandlet seg frem til fellesavtaler .Dette kan inkludere tjenester som vakt, gartner, bygg eller innboforsikringer og andre punkter i beløpet som innbetales til sameie-administrasjonen.

Navn og husnummer på presidenten i sameiet? Praktisk men viktig informasjon som er god å ha fra dag én.  Presidenten i velet kjenner alle forholdene og forteller gjerne villig om det bra og mindre bra i sameiet.

Har sameieforeningen god økonomi eller er det mange utestående fordringer? Dersom administrasjonen sliter med beboere som har uteblivende eller forsinkede innbetalinger er det litt tungt. Ofte er det store utestående fordringer der bankene har overtatt boligene.

Reglement og særskilte normer? Kanskje sameieforeningen har sære regler med hensyn til bråk, bading og husdyr. Godt å vite, på godt og vondt, før du kjøper.

SKRIBENTEN: Eiendomsmegler Mona Nielsen fra Larvik kom til Spania i 1986. Hun er i dag en av de mest erfarne norske eiendomsmeglere i Spania og en veteran i bransjen på Costa Blanca. Hun er utdannet spansk megler og til daglig leder for eiendomsmegler Lundquist & Nielsen, en bedrift med historie tilbake til 1998. Nielsen har vært aktiv i Spansk politikk. I 2008 ble hun valgt inn i PSOE’s styre i Rojales. Mona Nielsen sitter også i styret for stiftelsen til den Norske Skolen i Rojales.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter