Høy omsetning av boliger i sommer

Publisert

Tall for omsetning av boliger i juli bekrefter trendene man lenge har sett nå.  Boligsalget i Spania gikk opp med 16,2 prosent. Salgstallene er blant de høyeste for denne måneden siden 2008 og den fjerde måneden på rad i 2018 med vekst i markedet.

Så langt i år (til og med juli) er det solgt til sammen 317.131 boliger i Spania. Det er 11,7 prosent mer enn for samme tid i fjor. Tallene som er hentet fra det spanske statistikkbyrået INE (Instituto Nacional de Estadística) viser at økningen i juli er generell og gjelder alle regioner i Spania så nær som La Rioja og Kanariøyene.

Av de 45.900 boligene som ble solgt i juli er veksten størst i Aragón (32 prosent), Galicia (28,6 prosent) og Castilla-La Mancha (27,1 prosent). I relative tall er det imidlertid solgt mest i Comunidad Valenciana der Costa Blanca hører hjemme, nærmere bestemt 182 salg per 100.000 innbyggere. Etter Valencia kommer øygruppen Balearene (Mallorca) med 172 salg og Madrid-regionen med 137.

Sunn vekst eller fare for ny boligboble?

Den spanske avisen El País bemerker at markedet nå har vært i kontinuerlig vekst i fire måneder på rad. Etterspørselen i boligmarkedet betegnes som sterkere og forklares med økonomisk fremgang i Spania, økt sysselsetting og at boliglånene sitter løsere hos spanske banker.

Økt salg, prisstigning og flere lån har fått enkelte til å frykte en nye boligboble. Blant annet er prisstigningen de siste årene i storbyer som Madrid og Barcelona blitt betegnet som kunstig høye.

Faren for sammenbrudd i markedet anses imidlertid som liten hos eksperter i bransjen. Markedsanalytiker Beatriz Toribio fra Estudios de Fotocasa sier til El País at veksten «konsolideres» (blir sterkere, mer solid) måned for måned, men at tendensen er «normalisering».

I markedet drives det stadig «re-justering» etter årene med nedgang, sier hun og understreker at aktører i bransjen må følge med på «makroøkonomiske data», nærmere bestemt landets økonomiske vekst og sysselsetting, noe hun betegner som «motoren» for utviklingen i boligmarkedet. Dersom veksten i økonomien stagnerer og sysselsettingen går ned, vil boligmarkedet måtte justeres deretter, konkluderer hun.

Les også: 2. kvartal 2018: 12% flere omsatte boliger, 10% høyere priser

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter