Bolig: Økt aktivitet og høyere priser

Publisert

Aktiviteten på det spanske boligmarkedet øker stadig. Det selges flere boliger enn før og de går for høyere priser. Etter første kvartal i år var prisveksten på over 6 prosent sammneliknet med året før, den høyste økningen siden før finanskrisen i 2007. I tillegg til prisstigning og høyere salgstall, ser man også en økende interesse for nye boliger.

Fra første kvartal i fjor til første kvartal i år har prisene på det spanske boligmarkedet steget med 6,3 prosent. Det viser tall fra det spanske statistikkbyrået Instituto Nacional de Estadística (INE). Prisøkningen er høyere enn for siste kvartal i 2015 da den var på 4,2 prosent. Økningen er også den høyeste siden før finanskrisen i 2007.

Den årlige prisstigningen som INE måler ved hvert kvartal vitner om stabil vekst i markedet. Selv om det er til dels stor variasjon i etterspørselen fra sted til sted, viser beregningene at prisene i gjennomsnitt har gått oppover i åtte kvartaler på rad. Året 2014 ble det første med prisstigning siden nedgangstidene, en økning som var på 1,8 prosent.

I tillegg til økte priser og økt aktivitet i markedet, ser man også tegn på at etterspørselen etter nye boliger øker. Denne utviklingen er ventet å tilta gradvis i årene som kommer.

I følge analyser presentert i avisen El Mundo ventes det at Spania i årene frem til 2020 vil trenge 100.000 nye boliger i året. Beregningene er gjort av eksperter ved den spanske handelshøyskolen IESE som i tillegg mener det vil gå nærmere ti år til før prisene er tilbake på nivået fra 2007.

Både salgstall og priser vil imidlertid ha en mer moderat stigning enn før og langt unna det man opplevde under den spanske byggeboomen i peridoen 1998 til 2007, da rundt 580.000 nye boliger ble lagt ut på markedet hvert år. Etter krisen, i årene 2007 til 2014 var tallet redusert til 75.000.

Les også: Boligsalget opp med 15 prosent

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter