Bolig: Beliggenhet viktigere enn før

Publisert

At beliggenhet kan påvirke prisen på boligen er ingen nyhet. Etter finanskrisen er imidlertid denne faktoren blitt viktigere på det spanske eiendomsmarkedet enn før. Prisfallet etter boligboblen i 2008 har gitt kjøperen større rom til å være kresen. Det gir seg utslag i prisene på markedet der forskjellene er blitt større mellom boliger med attraktiv beliggenhet og boliger der geografien spiller en mindre rolle.

Beliggenhet er igjen blitt den viktigste faktoren for prisnivået på boliger i Spania. Det mener eksperter hos eiendomsportalen Pisos.com. Tendensen er tydelig i blant annet storbyer som Barcelona og Madrid. Her har prisene i attraktive strøk økt betraktelig de siste årene. Enkelte analyser tyder på en prisstigning på mellom 15 og 35 prosent sammenliknet med i fjor, en utviklingen som blant annet har fått kredittratingbyrået Fitch Ratings til å varsel nye “lokale” boligbobler.

Les også: Boligprisene har økt med 4,8 prosent


De dyreste bruktboligene, over 50 år gamle

I de mest attraktive sentrale strøkene i storbyene er bygningsmassen normalt eldre enn andre steder. Dermed har også prisen på gamle boliger steget.

I følge tall fra Pisos.com er de dyreste bruktboligene i Spania for øyeblikket de man finner i bygg som er 50 år gamle eller mer.

Effekten av beliggenhet på pris blir også tydelig dersom man beveger seg til andre enden av skalaen. Det vil si områder som geografisk sett er mindre attraktive på markedet.

Et eksempel er innlandsregionen Castilla-La Mancha der effekten av attraktive storbystrøk ikke gjør seg gjeldene på samme måte som i for eksempel Madrid. Prisen for boliger over 50 år er da også langt lavere i denne regionen, i gjennomsnitt 84.207 euro. Til sammenlikning er gjennomsnittsprisen for en tilsvarende gammel bolig i Madrid på 496.194 euro.


Nyere boliger dyrest ved kysten

Geografiens betydning for pris blir også tydelig nå man ser på eiendommer i kystnære strøk. Kjøpere som vil ha leilighet ved havet er villig til å betale mer for beliggenhet. Langs kysten er det ofte nyere boliger som dominerer markedet. Dermed får man også en omvendt effekt fra storbyene.

Dette gjelder for eksempel for Balearene og Mallorca der bruktboliger som er mindre en 5 og 10 år gamle har den høyeste prisen, i gjennomsnitt 552.774 euro, en tendens som har holdt seg mer eller mindre lik siden 2016.

Les også: Prisøkning for nye boliger på 13 %

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter