2023: Spår et langt roligere marked for bolig i Spania

Publisert

I året som gikk så man at utlendinger kjøpte boliger i Spania som aldri før. Man nådde også et prisnivå man ikke har sett før forrige boom-periode før finanskrisen. 2023 er forventet å bli langt roligere, med muligheter for prisfall på opptil 10% i deler av Spania.

Det er utsikter til svakere vekst i spansk økonomi og krigen i Ukrania som man forventer vil kjøle ned markedet. I tillegg til dette kommer høyere renter som allerede har gjorte det merkbart dyrere å betale på lånet til hus i Spania.

2022 var også preget av mye oppdemmet etterspørsel etter boliger. Ikke minst ferieboliger fra utlendinger som tidligere knapt har kunne reise til Spania som følge av reise-restriksjoner etc. Denne effekten dabber definitivt av i 2023, selv om etterspørselen fra Nord-Europa forventes å fortsatt være høy.

Utlendinger utgjorde i første halvdel av 2022 20.3% av kjøperne. Andre halvår sank dette til 15.92%. Begge tallene er uansett langt over normalen i Spania.

Bunnen av markedet vil slite mest

Det mulige prisfallet vil komme i den delen av markedet hvor kjøperne er mest økonomisk sårbare. Det er altså markedet boliger i det lavere pris-sjiktet man forventer blir vanskeligere. Man forventer ikke en et prisfall i resten av markedet hvor kjøperne har relativt god økonomi. 80% av det totale boligmarkedet i Spania er folk fra middel og lav-klasse økonomisk sett. Disse er absolutt sårbare for prisstigning på dagligvarer, drivstoff og høyere renter.

Analytikere har operer med en forventet prisøkning i snitt på rundt 3% for 2023. Da med muligheter for prisfall på opptil 10% i deler av markedet i enkelte av Spanias regioner.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter