25.9 C
Alicante
30.4 C
Málaga
25.8 C
Las Palmas de Gran Canaria

Advokaten har vært travel under hele «alarm-perioden»

I Albir treffer SpaniaPosten advokat Erik Saunes fra Scanlaw. Advokatkontoret i Albir er et av få i Spania med en norsk advokat.

Han har travle dager men understreker at det mest kommer av at de mangesakene advokatkontoret håndterer, er fra før karantenen ble iverksatt.

– For vårt vedkommende er situasjonen ganske sammensatt, fordi det er så mange forskjellige typer saker vi yter bistand i, og ikke alle lar seg påvirke av noen karantene. Dessuten, de fleste sakene, strekker seg over flere måneder. Det vil uansett ta tid før vi for vår del føler noen reell effekt av karantenene i Norge og i Spania, sier Saunes.

Formaliserer salg med fullmakt

I perioden hvor folk ikke fysisk har kunne møte opp har bruke av fullmakter blitt enda mer vanlig.

– Det er klart isolert sett, at når folk ikke kan reise til Spania, blir det også færre kjøp og færre salg. Og med det sikkert færre saker for advokatene. Men samtidig har man alle de kjøpene som var avtalt før krisen inntrådte. Mange av disse nærmer seg nå frist på gjennomføring. Det har jo vært greit at vi har kunnet utføre disse med fullmakt.

Arveskifte, skilsmisser

Advokat Erik Saunes forteller at når mange tusen nordmenn eier bolig i Spania blir det naturligvis mye å gjøre som ikke direkte er relatert til kjøp og salg av eiendom:

– Det mange typer saker som er helt upåvirket av karantenen – arveskiftene, overdragelse fra foreldre til barn, eller skilsmisser der en eiendom skal overføres den ene av ektefellene. Så lenge de spanske notar-kontorene holder åpent, har det jo vært helt kurant å gjøre slike operasjoner.

– Så har man de sakene som oppsto kanskje nettopp på grunn av Corona-viruset – testamenter. En del har nok opplevd denne krisen som ganske reel.

Erik Saunes og rådgiver Ann Sofie Österberg de Serna flyttet advokatkontoret til Albir i 2012. Inntil da holdt de til i Alfaz del Pi.

Stengte offentlige kontorer

– Det meste av det vi driver med, fordrer en del dokumentasjon som ikke har vært så lett å hente ut, dessverre. Våre klienter har naturligvis vært rammet av stengte offentlige kontorer. Da taper de tid, og saken må legges på vent.

– Ta eksempelet med fullmakt, som klient ofte må sende oss fra Norge. Den må ha stempler fra norsk notarius publicus og fra Fylkesmannen. Andre eksempler er dødsattester, vergemålsoppnevnelser, skatteattester, skifteattester m.m. Mange av disse kontorene har holdt helt eller delvis stengt, saksgangen går tregt og klienten får ikke sendt oss det vi trenger.

Kritisk sak – forsinkelser kan skape tragedier

– Det holdt på å bli kritisk i en sak, der vi trengte en prosessfullmakt for å gi tilsvar i et søksmål. Klienten fikk ikke apostille-stempel i landet hun befant seg, fordi aktuelt kontor var stengt pga karantenen. Konsekvensen kunne da blitt for sent innlevert tilsvar med påfølgende uteblivelsesdom som resultat. Det er en rimelig grotesk konsekvens, som det er vanskelig å forstå at lovgiver ikke har tatt høyde for.

– Til alt hell for vår klient, ble karantene kort etter innført også i Spania og alle rettsfrister ble utsatt. En annen sak, som var berammet til mars i 2020, måtte utsettes og er blitt omberammet til mars 2021. For et land som allerede har et nesten kronisk tregt rettssystem, er det en tragedie at man får utbrudd som dette, og som gjør at allerede forsinkede saker må utsettes ytterligere.

Krisen har tvunget frem modernisering i offentlig sektor

– Men noe positivt er det også kommet ut av krisen. Vi ser at enkelte spanske kontorer har tatt inn over seg at ny teknologi faktisk er til for å brukes. I en overgangsperiode kan man hente ut NIE direkte hos spanske skattemyndigheter, så får man heller senere ta seg bryet med å skaffe selve dokumentet hos ambassade eller Politi.

– Enkelte offentlige kontorer utsteder også dokumenter med elektronisk signatur, som de kanskje ikke gjorde før. Det er jo på høy tid at de gjør det, og kanskje trengte de en krise som dette for å våkne fra sin bekvemmelige dvale. Vi får håpe de ikke går tilbake til den dvalen når krisen en dag er over.

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring nå. Dette blir langvarig da skaden på det norske næringlivet har stor i og med at de fleste nordmenn har blitt værende “hjemme” denne sommeren.

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

11 døde på sykehjemmet CasaVerde

Antallet som har omkommet av Covid-relaterte årsaker er nå oppe i elleve på CasaVerde i Pilar de la Horadada.

Vise-statsminister «Fundamentalt å avskaffe monarkiet»

Leder av «Podemos» og Spanias vise-statsminister, Pablo Iglesias, sier det er en fundamental oppgave for partiet å avskaffe det spanske monarkiet og...

Spleiser på ny promenade for Altea

Den neste fasen i oppgraderingen av Alteas promenade mot sjøen blir et spleiselag mellom Miljøverndepartementet i Madrid (MITECO) og rådhuset i Altea.

Massetest: Ingen positive i Torrevieja

Som en del av en nasjonal massetest ble 1100 personer testet i Torrevieja onsdag 16. september. Ingen testet positive for Corona-viruset.

Relaterte saker

Spleiser på ny promenade for Altea

Den neste fasen i oppgraderingen av Alteas promenade mot sjøen blir et spleiselag mellom Miljøverndepartementet i Madrid (MITECO) og rådhuset i Altea.

Stabile smittetall for Alfaz, øker i Altea

I kommunene SpaniaPosten følger i Marina Baixa området er det bare Benidorm hvor man har registrert nye dødsfall siden forrige oppdatering 4....

Alfaz-studenter må i Covid-karantene

Helsemyndighetene har satt et tyve-talls studenter på videregående skole i Alfaz del Pi i karantene. Vedtaket kom etter at...

Immigrant-båt til Albir

14 personer krysset Middelhavet, fra Nord-Afrika, før de traff land på stranden i Albir. Den rundt 16 fot store båten de brukte...

Fallende Corona-smitte i Albir-Altea

Selv om antallet som er testet positivt for Covid-viruset i Altea og Albir-området er høyere enn tidligere denne sommeren, ser man nå...

Ikke en eneste Covid-smittet turist, Benidorm må bli «grønt»

I følge ordfører i Benidorm, Toni Pérez, har ikke en eneste internasjonal turist blitt smittet av Corona-viruset i Benidorm. Man har jobbet...

Nå analyserer man Covid-tester lokalt

Lokalsykehuset for Altea og Albir-området, Marina Baixa, har nå fått eget utstyr for å analysere Covid-tester. Med utstyret sykehuset nå har anskaffet...

Slik «eksploderte» smitten i Denia

Mens Costa Blanca stort sett har hatt ganske lave smitte-tall og er det en by som med sine 360-400 smittede pr 100.000...

Nordmenn siktet for drapsforsøk

To nordmenn er begjært utlevert til Spania hvor de er siktet for et drapsforsøk. Saken kommer fra en skyting i Benidorm sommeren...

Nye smittede opp nesten 50% i La Nucia, stabilt i Alfaz del Pi og Altea (Oppdatert 4.september)

Tallene under kommer fra de regionale helse-myndighetene for Valencia-regionen, Generalitet Valenciana. Tallene er oppdatert 04/09 klokken 10.00 og gjelder smittede til og...
- Advertisement -

1 kommentar

Comments are closed.