Det første som skiller seg ut når du kommer til Mijas er taxiholdeplassen hvor det står opptil 61 esler med vogn eller sal. Oppstaset og stolt vendes mulen forventningsfullt mot nysgjerrige turister. De er klare til dagens arbeidsøkt.
Mijas strekker seg fra kysten og opp fjellsiden til landsbyen som ligger 428 meter over havet. I 2010 ble det telt 76.362 innbyggere i Mijas fordelt på landsbyen, Las Lagunas og La Cala.
Multikulturelle Mijas
Landsbyen trekker årlig tusenvis av nysgjerrige turister, og her bor 113 forskjellige nasjonaliteter. Med hvitvaskede hus, trange gater fylt med fargerike blomster og koselige tapasrestauranter er det lett å forstå hvorfor.
Det bor nå i overkant av 1.000 nordmenn i kommunen. Landsbyen representerer det tradisjonelle spanske landsbylivet selv om turismen har satt sine spor. Tidligere var Mijas en liten landsby som levde av fiske og jordbruk. Dette helt frem til 50-tallet da turistene invaderte Solkysten. Siden den gang har Mijas overled på turisme og konstruksjon.
Fra 1990 til 2011 har innbyggertallet gått fra bare 5.690 personer til 76.362. Bare mellom 2000 og 2005 økte innbyggertallet med 39 prosent. I følge undersøkelser gjort i 2006 bor det 113 forskjellige nasjonaliteter i kommunen. 36,2 prosent av innbyggerne er utlendinger, og det er høyeste prosentandel i Andalucìa.
Historie
Mijas tilhørte Turdetania. Fønikerne og grekerne ble lokket til Mijas grunnet stedets høye verdier av mineraler og metaller. Da romerne overtok, ble stedet omdøpt til Tamisa og var et viktig sted for handel på veien som knyttet Malaga og Càdiz. Maurerne erobret byen i år 714, og forandret navnet til Mixa. Etter å ha vært igjennom flere angrep falt byen til slutt i kristne hender da de katolske kongene erobret Mijas i 1487.
Siden den gang har Mijas overlevd på jordbruk og fiske frem til solkystens turistboom på det glade 50-tallet.
Mijas lever nå hovedsakelig av turisme. Men det er fremdeles litt plass til jordbruk blant de store golfbanene som har kommet frem.
Flere har oppdaget Mijas og bosetningen har økt jevnt i løpet av de siste 60 årene både i landsbyen og langs kysten. Landsbyen har klart å bevare den typiske karakteren av en klassisk andalusisk hvit landsby. I landsbyen ligger både rådhuset og flere historiske bygninger.
I Las Lagunas finner man nyere og mer moderne bygninger, industri og butikker.
La Cala har fått de største boligstrøkene langs kysten og innebærer urbanisasjonene Calahonda, El Faro og El Chaparral hvor den norske Sjømannskirken ligger.
Mijas har sterke tradisjoner og feirer festivaler, prosesjoner og fester året rundt. Mijas er rolig og fredelig, men full av spansk kultur og tradisjoner med dype røtter.