Vil verne “UFO-en” i Benidorm

Publisert

Det var på 70-tallet da Benidorm begynte å bli en avantgardeby. Blant bygningene i byen var det en annerledes bygning som ble oppført for å huse et velkjent diskotek: den “flygende tallerkenen” Cap 3000. Denne bygningen står fortsatt og brukes fortsatt som nattklubb i diskoteksområdet, i avenyen Comunidad Valenciana. Nå har PSOE bedt om at bygningen blir fredet for å forhindre at denne konstruksjonen, som var symbolet på en tidsepoke, blir ødelagt.

Som Pedro Delgado Casals forklarer i boken “Playa, sol y platillos volantes”, (Strand, sol og flyvende tallerkener) “landet” dette særegne diskoteket i Benidorm i 1972 for å bli diskoteket Cap 3000, skapt av Jean Louis Brillaud, med et prosjekt av Esteban Román Marlasca og Juan Pérez Durá, ifølge PSOE. Ifølge denne kilden var Cap 3000 et av datidens mest moderne diskoteker, som han ønsket å skille seg ut med og “oppnå et kvalitetsstempel”. Betong og 300 tonn jern ble brukt til å bygge tallerkenen.

Hele overflaten var malt med suco (billakk), i sølv, slik at den ville gløde om morgenen med solstrålene. Til høyre for tallerkenen var et hyperboloid metalltårn opplyst om natten. Journalisten Juan Díaz (nå rådmann for formannskap og kommunikasjon ved rådhuset i Benidorm) skriver i sin blogg Benidormerías at dette tårnet “burde være med i de lokale guidene”, ettersom det er et svært sjeldent eksempel “innen arkitektur og ingeniørkunst på grunn av sin kompleksitet”.

Díaz forklarer at arkitekter som Antonio Gaudí og Grank Gehry har utviklet teknikken med disse hyperboloide elementene. Den samme forfatteren minner om at den første laserstrålen i Spania ble installert i dette diskoteket i 1975, og at DJ-båsen ble installert i magen på et Sikorsky H34 Pirate-helikopter som ble hentet fra en skraphaug i Madrid, og som nylig ble pensjonert. Døren til Cap 3000 lignet låsen til hvelvet til Bank of France.

Cap 3000 ble ifølge Delgado innviet i juli 1972 av borgermester Dr. Reverte, og artister og grupper som James Brown, The Fundations, Osibisa, Slade, Johnny Otis Show, Blues, Faces, Mungo Jerry … Led Zeppelin ble også annonsert til å opptre, men ifølge Delgado var det et reklamestunt, ettersom de aldri satte sine ben i diskoteket. Flere år senere ble Cap 3000 omdøpt til Mama Luna, Star Garden og nå sist KU Benidorm.

Nestlederen i PSOE, Sergi Castillo, har foreslått å verne bygningen i form av en flygende tallerken: “De urbane planene kjent som ‘vial-diskoteker’ kan ende med denne konstruksjonen, et symbol på en epoke, en unik bygning som er en del av byens nyere historie. Byrådsmedlemmet påpeker at “vi mener at det er kommunens plikt å beskytte en bygning som nærmest er en skulptur, og som er en del av det kollektive minnet om Benidorm som på slutten av sekstitallet ble en by i verdenstoppen”.
Katalog over eiendeler og områder

For å beskytte kulturarven har PSOE oppfordret de lokale myndighetene til å utarbeide en katalog over eiendeler og områder, som har vært obligatorisk siden 2008, i henhold til lov 4/1998 om Valencias kulturarv. Formålet med dette dokumentet er å utfylle bestemmelsene i den generelle byutviklingsplanen når det gjelder bevaring og beskyttelse av spesielt verneverdig kulturarv.

Castillo har beklaget “den absolutte forsømmelsen og mangelen på ledelse fra Toni Pérez, som i ni år har vist seg ute av stand til å bekymre seg for å bevare verdier med enestående kulturarv, enten det er fra et arkitektonisk, historisk, typologisk eller urbanistisk synspunkt, og å utforme spesielle verneplaner gjennom erklæringen av verdier av kulturell interesse eller verdier av lokal relevans”. Ordføreren “styrer slik at store utbyggere og spekulanter kan gjøre forretninger, slik vi ser i Armanello, og har ingen forståelse for byens historie og verdier som må bevares”, la han til. Castillo har appellert til sensitiviteten til enkelte PP-byrådsmedlemmer, deriblant Díaz selv.
PP kaller det en “hendelse”.

“Sosialistgruppen er ikke klar over at Benidorm har hatt en generalplan siden 1990, og som et resultat av den er delplan 1/2, som ble godkjent, og som burde ha blitt utviklet. En delplan som er fast og som også er en privat eiendom”. Slik svarte PP-regjeringens talsperson, Lourdes Caselles, PSOE og kalte deres forespørsel for en “hendelse”. “De gjorde absolutt ingenting da de styrte for å beskytte byens historiske og kulturelle arv”, kritiserte byrådslederen dem. Opposisjonsgruppen “har allerede vant oss til å lansere nyheter av denne typen, til et punkt der vi ikke vet hva som kan skje neste gang, men ingenting overrasker oss lenger når det gjelder dem”.

Rådmannen understreket at PP-regjeringen “fortsetter å investere i den historiske og kulturelle arven og å øke dens verdi, noe som er det stikk motsatte av hva de pleide å gjøre”. I den forbindelse lurte talskvinnen på om den neste “hendelsen” de vil be om, er “å gi konsesjon for en bygning i El Castell”, før hun presiserte at dette ikke vil være mulig “fordi de allerede har gitt konsesjon for oppføring av en bygning i det området”. Den sosialistiske gruppen, fortsatte Caselles, “kan gi svært få leksjoner om hvordan man skal bevare og beskytte Benidorms historie og kulturarv, ettersom ledelsen er plaget av dårlige eksempler”.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter