Vil sette kvalitet på matkartet i Albir

Publisert

Axel Borsheim startet sin karriere på kjøkkenet på gamle ærverdige KNA hotel i Oslo.  Han har i mange år siden det rørt i gryter og ledet restauranter fra Karibien til England og ombord på cruiseskip på de syv hav. Etter at han etablerte seg på Costa Blanca var aldri meningen den faglærte kokken skulle tilbake på kjøkkenet. Men etter å vært på for mange "italienske" restauranter som ikke serverer italiensk mat og sett nok frosne grønnsaker, pommes frites og dårlig stekt  biff ble fristelsen for stor.

Axel Borsheim startet sin karriere på kjøkkenet på gamle ærverdige KNA hotel i Oslo.  Han har i mange år siden det rørt i gryter og ledet restauranter fra Karibien til England og ombord på cruiseskip på de syv hav. Etter at han etablerte seg på Costa Blanca var aldri meningen den faglærte kokken skulle tilbake på kjøkkenet. Men etter å vært på for mange "italienske" restauranter som ikke serverer italiensk mat og sett nok frosne grønnsaker, pommes frites og dårlig stekt  biff ble fristelsen for stor.

Det var i vår at nordmannen først overtok "La Bella Italiana" i Albir. Vi startet forsiktig og introduserte noe norske retter på menyen den gangen. Nå fra september av satses det fullt på den norske menyen som har blitt kraftig utvidet.  Restaurantøren mener å ha dekning for å hevde han er eneste som serverer ordentlig norsk mat i Albir.

– Vi viderefører også den italienske delen av menyen i høst. Etter nyttår er det mulig det gjør noen endringer på den. Jeg føler det mangler en del mer autentiske italienske retter der, men nå er det den norske delen vi fokuserer på å utvikle nå i høst og vinter.

Graver sin egen
– Det er mye såkalt husmannskost nordmenn her vil ha. Så det er mye slikt på menyen her forteller Axel til Spaniaposten. I tillegg blir det ting som elg, rein og ikke minst finnbiff, men det blir litt ettersom når kjøttet er tilgjengelig. Vi har jo svært gode kontakter på råvarer og importvarer via butikken.

Det er Axel Borsheim og hans samboer og trofaste medarbeider, Ann Kristin Holtet, som også står bak det norske "supermarkedet" Tema 2000 i Albir som åpnet februar dette året.

– Det gjør at vi f.eks. kan servere ekte norsk brød her. Vi får det "halvferdig" fra Norge og baker det her, slik blir det godt og ferskt. Butikken gir oss også andre fordeler som i praksis betyr at vi har tilgang på mye varer av svært bra kvalitet samtidig som vi ikke nødvendigvis må betale så mye mer for dem sier Borsheim.

– Ellers graver vi får egen laks og kan servere kundene "ekte norsk kaffe". Vi får en kaffemaskin sendt hit fra Norge. For mange nordmenn blir den spanske kaffen altfor sterk.

På "La bella Italiana" vil man også finne ett godt utvalg av norsk akevitt og konjakk. Den spanske konjakken er svært bra den, men mange ønsker seg nok de norske merkene de er vant til. Og hva akevitt angår er det mange steder hvor den serveres her, men det er ikke de norske flaskene.

Langt mellom høydepunktene
Borsheim greier ikke helt å legge skjul på sin begrensede entusiasme for mye av det som serveres på restaurantene i Albir.

– Det er langt mellom høydepunktene når man spiser ute her. Vi skal sette kvalitet på kartet igjen her, og det skal ikke gå utover prisene heller.

At man på kjøkkenene her stort sett bruker frosne grønnsaker er ikke en gang ett spørsmål om pris, det er ikke mye penger å spare på det. Men det er liksom lettere å bare sprette posten og kaste dem oppi gryta.

Etter å ha reist frem og tilbake mellom Norge og Costa Blanca en årrekke etablerte han først det "norske" supermarkedet "Tema 2000" i Albir.

Vinkurs og skinkesmaking
Som faglært kokke med årtier av erfaring er det tydelig Axel Borsheim er opptatt av god mat og gode råvarer. Derfor ønsker han å bruke restauranten som base for å holde små vinkurs og lære nordmenn mer om de spanske vinene, forskjeller i smak og kvaliteter.

– Det er jo ett hav av utvalg av skinker her, mange vet egentlig ikke forskjellen på en Iberico og en Serrano skinke og ikke minst hvordan man ser ut skinkene av best kvalitet. Nordmenn her på Costga Blanca er opptatt av god mat, mye er også langt enklere tilgjengelig her, men for mange er det vanskelig når man står på supermarkedet og skal bli klok på hva etiketten sier om vinen.

– Utvalget av vin her er unikt. Du vil neppe finne disse vinene på andre restauranter her i byen. Jeg handler selv inn direkte fra produsenter i Spania.  Det er morsomt og vi får unike viner vi kjenner godt, slik kan vi lettere hjelpe de besøkende med å velge korrekt om de ønsker tips av oss avslutter Axel før han løper videre for å snakke med noen av gjestene i restauranten.

"La Bella Italiena" driver Axel sammen med sin samboer Ann Kristin. De har også med seg Martin og Espen, begge norske, i tillegg til britiske Sue som sammen vil "sette kvalitet på matkartet i Albir".

 

Alle velkommen til åpning
Axel Borsheim inviterer alle Spaniapostens lesere
innom restauranten søndag 19. september
for å drikke litt Cava og smake på husets Kanapeer.
Alle er velkommen innom mellom klokken 17.00 og 19.00.
Fra og med mandagen er restauranten i ordinær drift
med full meny fra kl. 12.00.

La Bella Italiana ligger i Calle Ruperto Chapi like nedenfor CAM banken i Albir.

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter