Vil «restaurere» gammel mølle i Alfaz del Pi

Publisert

I Alfaz del Pi vil man gjenskape den gamle møllen i Carbonera. Det hele skal gjøres virtuelt og man vil gjenskape hele anlegget inkludert det som er under bakken.

Det er Universitetet i Alicante som skal samarbeide med kommunen i Alfaz del Pi om utføringen av prosjektet. Kommunene betaler ikke dette selv, de 250.000 Euro som skal brukes på prosjektet kommer fra EUs fond for regional utvikling FEDER. Norge er at de de landene som bidrar.

Området Carbonera ligger i utkanten av Alfaz del Pi kommune, nære grensen til La Nucia, ikke langt fra Den norske skolen Costa Blanca. Møllen er den eneste av de seks gamle møllene som både ligger på kommunal jord og i et turområde. Dette gjør at prosjektet vil kunne få en viss verdi for fastboende og turister som besøker Alfaz del Pi. Området Molí de Mànec ligger i er erklært som en av byens «grønne korridoerer».

De fleste av de gamle møllene man har i området ble bygget av Maurerne. Navnet er et noe generelt navn på de som emigrerte fra Nord-Afrika og etablerte seg mange steder langs kysten av det som i dag er Spania. Maurerne var i hovedsak Berbere fra dagens Marokko og Algerie. En stor del av byer i Valencia regionen og i Andalucia ble grunnlagt av disse.

Maurerne tok med seg vitenskap og ingeniør-teknikk, spesielt knyttet til jordbruk og vanning. Selv etter at «de kristne» kongedømmene i dagens Nord-Spania invaderte maurernes kongedømmer langs kysten av den iberiske halvøya, var det maurerne som drev møller og vanningsanlegg for jordbruket. Maurernes opphav i Nord-Afrika gjorde at de også hadde kontakt med Asia via gamle handels-ruter over Nord-Afrika og Middelhavet. Fra midt-østen gikk silkeveien helt til Kina og takket være Maurerne fikk Spania «typiske» ting som appelsiner, ris, mandler, nisperos etc. Også de søte bakevarene som er så typiske for fjellandsbyene i Alicante-provinsen kommer med Maurerne fra Nord-Afrika. Spanjolenes tradisjon med å begrave sine døde innen få dager kommer også fra den islamske verden.

Tvillingmøllene i Orihuela forfaller

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter