Vil ikke lenger forbindes med Franco

Publisert

Villajoyosa vil ikke lenger være assosiert med Franco. Torsdag 29. desember vedtok et enstemmig kommunestyre å frata den tidligere spanske diktatoren tittelen som æresborger av byen. Kommunen oppfyller dermed kravet i den spanske historieminneloven av 2007 om at alle statuer, symboler og skilt som hedrer det gamle regimet skal fjernes.

Avgjørelsen til kommunestyret i Villajoyosa inngår i rekken av liknende tiltak andre steder på Costa Blanca. Nylig ble et fascistisk våpenskjold murt igjen på et offentlig bygg i Orihuela. En annen sak som er i prosess gjelder Callosa de Segura og fjerningen av et kors mange oppfatter som en hyllest til det gamle fascistregimet. Denne saken er ennå uløst i det flere hundre av byens innbyggere i desmeber i fjor fysisk motsatte seg fjerningen av korset.

Les også:

Fjernet endelig Fascist-symbol

Callosa: Strid om “fascist-kors”

Et annet eksempel er den lille kommunen Daya Nueva syd på Costa Blanca der kommuneledelsen fremdeles nekter å endre flere av byens gatenavn. Blant annet heter hovedgaten gjennom sentrum fremdeles Avenida de Generalísimo etter Francisco Franco.

Les også: Vil ikke endre Franco-skilt

Villajoyosa har derimot ønsket å gjenopprette historien og vil nå fjerne æresborgertittelen kommunen en gang skjenket den gamle diktatoren. I en uttalelse fra partiet Compromís gjengitt i avisen Información betegnes det som «lite forståelig at man i det 21. århundre ikke skal være i stand til å fordømme den forferdelige skaden det var for Spania sett under ett med et diktatur som Francos, og langt mindre at et angivelig demokratisk samfunn tillater eksempler på støtte til hans figur».

Forslaget om å fjerne Franco fra listen over æresborgere ble enstemmig vedtatt torsdag 29. desember. Kommunen oppfyller dermed kravet i den spanske historieminneloven av 2007 (Ley de Memoria Histórica) om at alle statuer, symboler og skilt som hedrer det gamle regimet skal fjernes. 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter