Vil gjøre Benidorm grønnere med kjempeprosjekt finansiert med 3 millioner euro fra EU

Publisert

Forslaget går ut på å øke antall trær i gatene, skape mikroparker, en grønn ring, naturlige tak på bygninger og et stort nettverk av regenererte vannveier for å bekjempe klimaendringene.

Et grønnere og fremfor alt mer bærekraftig Benidorm. Turisthovedstaden er ikke bare en by med skyskrapere. Naturområdene finnes også i gatene, og det finnes grønne lunger som ikke bare fungerer som rekreasjonsområder, men som også har et mer langsiktig formål: å bekjempe klimaendringene. Og for å utvide dette miljøaspektet ytterligere har byrådet et makroprosjekt for grønn bærekraft på trappene som skal ta for seg nettopp dette. “Verde y Agua: Enraizamiento de Benidorm en su Entorno Natural” er navnet på tiltaket som skal gjennomføres i kommunen og som er sikret 3 millioner euro i Next Generation-midler fra Europa.

Orientoligi-foreningen, Societat Valenciana d’Ornitologia, deltar også i dette prosjektet og har deltatt i utlysningen som ble lansert av Biodiversity Foundation, under departementet for økologisk omstilling og demografiske utfordringer. Dermed får Benidorm denne finansieringen etter en første utlysning der byen ble utelatt som et minimum. Byrådet har omarbeidet prosjektet, som også konsesjonæren Hidraqua deltar i, og har nå fått europeisk støtte som vil bli supplert med kommunale midler for å nå en totalramme på 3,8 millioner kroner.

Men hva innebærer dette makroprosjektet?

Mer enn 15 tiltak for å øke grøntarealene, beskytte hele skogmassen og gjennomsyre bykantene med frukthager og avlinger; med andre ord et renaturaliseringsprosjekt for å fortsette å gjøre Benidorm til en mer motstandsdyktig by i møte med klimaendringene, som ordfører Toni Pérez forklarte.

For å oppnå dette skal de nåværende naturområdene bevares, spesielt skogsområdene, jordsmonnets permeabilitet skal forbedres, nye grøntområder skal skapes i sentrum, antall trær i Benidorms gater og parker skal økes, og befolkningen skal bevisstgjøres på klimaendringene. På bakken er det planlagt å knytte de store parkene og bynære grøntområdene som El Moralet og Séquia Mare sammen gjennom grønne korridorer for å skape et stort grønt belte, og å gjennomsyre bykanten med turveier gjennom frukthager og dyrkede områder.

Disse områdene er to av byens grønne lunger. I løpet av de siste årene har Benidorms naturlige areal mer enn fordoblet seg. Ifølge de siste offisielle tallene fra kommunen er det i 2022 2 millioner kvadratmeter hager og grøntområder langs offentlige veier. I 2020 var det 732 000 kvadratmeter, mens det i 2012 bare var 350 000 kvadratmeter.

Det pågående makroprosjektet vil også øke antallet trær med mikroparker med klimakontrollfunksjon, eller ved å plante flere trær i de gatene som allerede har det. Tallene taler også sitt tydelige språk når det gjelder antall trær i byen: For ti år siden var det 10 900 trær i byen, i 2020 var det 17 725 og i 2022 var det 20 000 trær, et tall som har fortsatt å stige.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter