Veibit fra romertiden «gjenåpnet» i Villajoyosa

Publisert

I Villajoyosa har man avduket en ferdig restaurert veibit fra romertiden. Den åtte meter lange veistumpen gikk opprinnelig mellom de to romerske byene Allon og Lucentum, sistnevnte i dagens Alicante by.

Man oppdaget veibiten ved byggingen av ei ny blokk i Villajoyosa. Det er utbyggeren Espacio Living Home som står bak prosjektet, i samarbeide med arkitekten Ana Martinez. Utbyggeren har stein for stein restaurert et stykke av veien man fant på nivå med kjelleren i bygget. Nå er den restaurerte versjonen plassert ut i gården mellom de nye blokkene.

Allon – Marina Baixa

Hvor Villajoyosa i dag ligger er den mest sentrale delen av den romerske byen “Allon. Den strakk seg opp til Polop og ned til bukten som går fra Albir til Altea. I Albir er den romerske villaen som ligger i sentrum relativt godt kjent fra denne perioden, samt det private gravstedet El Coliseo.

På nordsiden av Altea finner man f.eks. havnen som gikk ut til øyen utenfor La Olla, “Isla de la Olla”. Romere var blant de som la til her over flere århundrer, i hovedsak for å bunkre opp på ferskvann fra kildene i det som i dag er Altea. Vannet kommer fra fjellet Sierra Altea, hvor det fortsatt i dag er mulig å hente ferskvann som renner ned til Altea la Vella fra fjellene.

Dette siste funnet i Polop er ett av flere man har gjort i landsbyen over en periode og er med på å bekrefte at en av flere veier inn til “Allon” gikk via området i Polop rundt Avenida “Pianista Gonzalo Soriano”.

Tårnet i Villajoyosa

Det er Villajoyosa hvor restene fra denne romerske byen er mest kjent. Tårnet man i dag kaller “Torre San Josep” er den mest synlig strukturen her.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter