TV-aksjonen på Costa Blanca

Publisert

Forberedelsene til årets TV-aksjon den 18. oktober er godt i gang. I den forbindelse har NRK vært på Costa Blanca og sjekket givergleden blant Spanianordmenn. Den Norske Skolen i Rojales, Sjømannskirken i Torrevieja, Den Norske Klubben Costa Blanca og Golfklubben Peer Gynt fikk alle besøk av den norske statskanalens reportasjeteam.

Forberedelsene til årets TV-aksjon den 18. oktober er godt i gang. I den forbindelse har NRK vært på Costa Blanca og sjekket givergleden blant Spanianordmenn. Den Norske Skolen i Rojales, Sjømannskirken i Torrevieja, Den Norske Klubben Costa Blanca og Golfklubben Peer Gynt fikk alle besøk av den norske statskanalens reportasjeteam.

Spaniaposten var med journalist Birte Njøsen Horne og fotograf Gunnar Grønlund opp til Den Norske Klubben Costa Blanca i Alfaz del Pi på jakt etter norsk giverglede.

Der ble vi tatt i mot av Tove Nilsen som bød på omvisning i klubblokalene før bøssene ble sluppet løs.

– Det er kjempebra at TV-aksjonen har tatt turen ned hit til oss. Vi bør jo være med å bidra vi også, selv om vi har valgt å bosette oss her nede. Givergleden vil nok være noe variabel, men mange vil helt sikkert være med å støtte, sier Nilsen til Spaniaposten.

Det er riktignok ikke fullt hus på klubben denne torsdags formiddagen. Men noen trofaste medlemmer er på plass, blant dem finner vi Aud Aasen og Just Alver.

– Jeg syntes det er helt utmerket at TV-aksjonen har tatt turen hit ned til oss. Pengene går alltid til et skikkelig formål og det er betryggende. I grunnen er det helt på sin plass at aksjonen interesserer seg for oss Spanianordmenn. Givergleden er nok den samme her som hjemme, man blir ikke annerledes av å flytte ned hit. Vi er dessuten vant til å samle inn penger. På julaften er det alltid innsamling i sjømannskirken og det går alltid veldig bra, erklærer Aasen.

– Rent personlig har jeg absolutt ingenting imot TV-aksjonen, og det er hyggelig at de tenker på oss. Men i utgangspunktet mener jeg at slike ting bør være et offentlig ansvar. Utover det kan jeg ikke tenke meg at givergleden er noe annerledes her enn hjemme i Norge, sier Alver.


Engasjert team

NRKs to medarbeidere er tydelig engasjerte i det de driver med, og kan fortelle om flere reiser til de fattigste landene i Afrika i forbindelse med årets aksjon. Ideen til reportasjeturen til Spania er blant annet inspirert av programmet ”Der ingen skulle tru at nokon kunne bu”.

– Det blir en lang TV-sending med mange deprimerende innslag, og vi skal forsøke å holde publikum foran skjermen så lenge som mulig. Derfor fant vi ut at vi må prøve å lage noen hyggelige ting også, sørge for å spre litt humor og glede opp i alt alvoret. Lettfattelige formuleringer som ”Der ingen skulle tro at noen skulle komme med bøsse” og ”Birte på jakt etter nordmenn i Spania” fungerer som veiledere for reportasjene her fra Costa Blanca, forklarer Birte.

– Folk kjennet til TV-aksjonen, folk vet hva den dreier seg om og folk vil gjerne være med å bidra. Prinsippet er at absolutt alle norske hjem skal få besøk av en bøsse. De her nede i Spania bør også få muligheten til å være med. Vi har faktisk opplevd at mange har blitt oppriktig lei seg når de har blitt tatt på senga og ikke har hatt penger på seg, fortsetter Gunnar.

Hjelp til selvhjelp
De innsamlede midlene fra årets TV-aksjon skal gå til den norske avdelingen av den internasjonale hjelpeorganisasjonen CARE. Nærmere bestemt til å hjelpe jenter og kvinner i verdens fattigste land.

Prinsippet er hjelp til selvhjelp via spare- og lånegrupper, som i praksis fungerer som små lokale banker som drives av kvinnene selv. "Hjelp til kvinner hjelper flere" er slagordet til CARE Norge. Inntjente penger brukes eksempelvis til skolegang til barna og helseforsikring.

– Vi har vært mye i Afrika og brenner for denne saken. Det er utrolig gøy å kunne drive med dette som journalist. Det finnes for mye elendighet rundt omkring og verden er definitivt ikke et rettferdig sted, sier Gunnar.

– Det er fint å kunne være med å bidra til å forandre ting til det bedre. I Rwanda møtte jeg en kvinne som lever for tre kroner dagen og blir slått og voldtatt nærmest et på daglig basis. Det er slike tragiske skjebner som vil nyte godt av årets TV-aksjon. CARE hjelper kvinnene til å klare seg selv. Det er snakk om frigjøring og økonomisk selvstendighet. Hele poenget er at kvinnene skal stå sterkere, forklarer Birte. 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter