Tursti med mørk historie i Mascarat (Altea)

Publisert

Altea har fått en ny tilrettelagt tursti i Mascarat-området. Det er en «ny» strekning på 2.3 kilometer som er tilrettelagt og blitt skiltet. Stien begynner nede på Mascarat-stranden og går opp forbi to utsiktspunkter. Det ene gir utsikt mot Altea og Sierra Helada mens det andre gir utsyn over fjellveggene som går nordover mot Calpe, El Morro de Toix. Derifra kan man gå videre til punktet hvor juvet El Barranco de Mascarat begynner. Fra samme stedet går det en liten sti som følger det tørre elveleiet ned til Mascarat stranden.

På grensen mellom Altea og Calpe ligger bydelen Mascarat like over lystbåthavnen Campomanes. Mange har passert den nye broen som passerer juvet «El Barranco de Mascarat» på vei mot Calpe.

Det er i dag tre broer som passerer her. Den første av dem kom på plass i 1885 samtidig som tunnelen som åpnet fjellet mot Calpe ble åpnet. Den gangen var dette ett av de største ingeniør-prosjektene i Alicante-provinsen og det ble sett på som viktig for økt handel med Valencia-provinsen.

Dagens betong-bro åpnet i 1925. Ned til juvet er det 85 meter og den nye broen økte kapasiteten på veien med sine to veibaner. Den da bare 50 år gamle broen fra 1885 var «enveiskjørt».

I 1915 kom den tredje broen på plass. Den er dedikert til lokaltoget TRAM som går fra Alicante til Denia.

Døde fjellklatrere og henrettede “sosialister”

Under General Francos Facist-diktatur henrettet man «uønskede» her. Personer med feil partitilknytning eller feil yrke ble fraktet til broen og skutt så kroppen falt ned i juvet. Målet var å gjøre henrettelsen ekstra ille for de pårørende som selv måtte ta seg ned i juvet for å hente ut kroppen til den avrettede.

To norske fjellklatrere omkom i dette juvet i 2007. De to norske klatrerne var fra Hobøl i Østfold og Lyngdal i Vest-Agder en sikring skal ha løsnet, den ene av dem skal ha falt ned og tatt med seg nummer to i fallet. De var på ferie i området som er populært for fjellklatrere grunnet den store variasjonen av fjell og vegger man finner nord på Costa Blanca.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter