Trondheim kommune åpner: Vistamar helsehotell

Publisert

Det nyeste skuddet på stammen blant norske helseforetak på Costa Blanca er Vistamar helsehotell i Villajoyosa. Institusjonen, som driftes av Trondheim kommune, har 29 topp moderne rom med plass til 58 gjester totalt.

Ingrid Merete Hjelle er direktør ved Vistamar helsehotell. Hun kan fortelle om en lettere hektisk tid frem mot åpningen den 3. oktober.

– Vi tok over lokalene her i juni. Da var det i praksis et råbygg. Det vil si gulv, tak og vegger. Resten måtte fylles opp og innredes. Men det har tross alt gått ganske greit, og vi har kommet godt i gang, selv om vi fortsatt er inne i en innkjøringsperiode.

Spansk utbygger
I motsetning til hva som er tilfelle ved Oslo kommunes sykehjemsprosjekt i Altea, valgte Trondheim kommune å satse på en spansk utbygger. Det var imidlertid et norsk firma som hadde prosjektansvaret.

– Peder Morset Stiftelse eier bygget og sto for prosjekteringen. Ved ferdigstillelse ble det inngått en 20-års driftsavtale med Trondheim kommune. Jeg tror det var helt riktig å satse på en spansk utbygger. Vi har aldri vært i nærheten av de problemene som de har hatt i Altea, sier Hjelle.

Direktøren, som tidligere har arbeidet ved Betaniens sykehjem i Alfaz del Pi, har vært med i prosessen nærmest fra dag en.

– Jeg har vært med siden gulvet ble støpt. Det har gitt viktig erfaring som jeg er kjempeglad for i dag.

– Men det er selvsagt også kjekt å ha kommet i gang med driften etter nesten bare å ha holdt på med administrasjon. Generelt har det vært lite problemer, selv om vi har måtte lære oss å vente på ting. Det man blir lovet i morgen, kommer som regel ikke før om to uker. Dusjkabinettene for eksempel, de var ikke på plass før en måned etter at vi hadde åpnet. Men vi som kommer fra Norge har i utgangspunket ikke vondt av å roe ned tempoet litt. Et av målene er å finne den spanske roen, forklarer Hjelle.

Aktiv helseferie
Vistamar helsehotell har en upåklagelig beliggenhet i Puntes del Moro 15, bare et lite steinkast fra Middelhavet. Helsepersonell står gjestenes til disposisjon 24 timer i døgnet. Helsehotellet samarbeider med norske fysioterapeuter og norske leger. Lengden på oppholdet spenner seg fra minimum to uker til maksimum tre måneder.

Under oppholdet legges det opp til at gjestene skal leve et mest mulig aktivt liv. Flere ganger i uken er det utflukter på gang. Et annet populært tilbud er morgentrim i innendørsbassenget på morgenkvisten. Quiz bingo, dans og musikk er andre ting som står på programmet.

Else Jakobsen fra Ranheim utenfor Trondheim er en av de som nyter oppholdet på Vistamar. Hun har vært på plass i to uker og skulle egentlig reist hjem, men på grunn av høy trivselsfaktor tok hun en uke ekstra.

– Det er så fint her. Jeg var på Solgården i fjor. Det er fint der også, men her er det mindre forhold og mer intimt. Det er fine rom, god mat og både sosialt og trivelig. Jeg reiste nedover alene og har fått tre gode nye venner. Kjedelig blir det i hvert fall ikke. Det skjer noe hele tiden. I kveld er det bingo og i morgen skal vi til Benidorm, fortelleren tydelig fornøyd Jakobsen til Spaniaposten.

Alle kan søke
Gjennom Vistamar helsehotell tilbyr Trondheim kommune et tilrettelagt ferie- og helse-opphold til sine innbyggere. På grunn av finansielle vansker er tilbudet imidlertid for øyeblikket basert på selvbetalende gjester.

– I utgangspunktet skulle Vistamar helsehotell være en rehabiliteringsinstitusjon for Trondheim kommune. Foreløpig er det ikke akkurat slik. På grunn av den økonomiske situasjonen, har man vært nødt til å tenke annerledes. Et av tiltakene er at vi tar imot gjester fra andre institusjoner med kortidsplasser i Trondheimsområdet.

Selv om det først og fremst er det Trondheim kommunes innbyggere som får tilbud om opphold på Vistamar, kan alle som vil søke om plass.

– Hvis vi ikke klarer å fylle opp med folk fra Trondheim, vurderer vi selvsagt andre muligheter. Å gi et tilbud til psykisk utviklingshemmede i sommermånedene er et forslag. Ellers har jeg vært oppe på den norske klubben i Alfaz del Pi og fortalt om prosjektet vårt. Det er mange eldre her ned som gjerne vil ha et sted å dra hvis behovet skulle melde seg. Vi får en god del henvendelser fra nordmenn som allerede er bosatt i Spania. Hvis vi har plass tar vi dem imot. Slike forespørsler må vurderes og prioriteres i forholt til hvor mange gjester vi har fra Trondheim, forklarer Hjelle.

Roser staben
Vistamar har totalt 21 ansatte. I pleietjenesten er alle norske, mens vaktmester og kjøkkenpersonale er av spansk opprinnelse.

– Det er bevisst. Oppholdet her skal være en opplevelse, og en del av den opplevelsen er den spanske maten. Generelt satser vi på at gjestene hele tiden skal få oppleve nye ting. Derfor arrangerer vi også hyppige utflukter. Det være seg både lokalt og nasjonalt, forteller direktør Ingrid Merete Hjelle, som gjerne vil benytte anledningen til å rose sin stab.

– Jeg er kjempefornøyd med personalet. De er helt fantastiske og vil akkurat det samme som meg. Nemlig å få det til å fungere bra. Vi er allerede godt i gang. Vi har et godt opparbeidet pleietilbud, vi har en fantastisk beliggenhet og klimaet er definitivt på vår side.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter