Sykehjemsskandalen: Nekter å ha mottatt ”kickback”

Publisert

Tidligere direktør i Omsorgsbygg, Jan-Egil Clausen, husket lite og var tydelig ukomfortabel da han 17. mars måtte svare for seg i den åpne høringen i etterkant av det havarerte sykehjemsprosjektet i Altea. Høyre/FrP-byrådet har til nå har brukt over 30 millioner på skandalen. Ikke så mye som ett eneste spadetak har blitt satt i jorden og det finnes heller ingen byggetillatelse. Jan-Egil Clausen som var direktør i det kommunale foretaket Omsorgsbygg KF, hadde hånd om prosessen ved valg av tomt og rådgivere i Spania. Clausen ble senere byttet ut som direktør for Omsorgsbygg KF.

Prosjektet kom fra starten av dårlig ut. Spaniaposten har i en årrekke vært kritisk til kommunens valg av rådgivere i Spania. Valg som man under høringen nå endelig stiller spørsmålstegn ved også i Oslo på rådhuset i Oslo.

Brøt rettsinstruks ved å hyre Carmen Sanz

Flere Oslo-politikere satte spørsmålstegn ved valget av Madrid-advokaten Carmen Sanz. Hun har så langt fakturert Oslo kommune rundt 2.6 millioner kroner, over 500.000 av disse skal være knyttet til reiseutgifter. Clausen kjente Sanz fra Bærum kommunes prosjekt i Altea noen år tidligere. Spaniaposten var tilstede ved høringen i Oslo og spurte Clausen om valget av Sanz. Han begrunnet han det med at hun snakker norsk og at man i Oslo kommune har så dårlige språkkunnskaper at det var avgjørende. Hun kom også “anbefalt” fra Spansk-Norsk handelskammer fremhevet Clausen. At advokat Carmen Sanz selv er formann i handelskammeret mente eiendomsdirektøren ikke var relevant i den sammenheng.

Carmen Sanz er fortsatt advokat for Oslo kommune i tilknytning til Altea-prosjektet, ett forhold det trolig kun er snakk omkort tid før avsluttes. Valget av Sanz er ett av de man måtte møte kritikk for under høringen. Clausen brøt trolig Oslo kommunes egne regler ved å ikke gå via kommuneadvokaten som rettsinnstruksen krever når man henter inn advokattjenster i kommunen.

“Regnefeil” ga millionoppdrag til “gamle venner”

Tildelingen av oppdraget som kommunens prosjektleder i Spania gikk til selskapet “AXLA Consulting”. Selskapets eier og alle tilknyttet ”AXLA” arbeidet tidligere for Skanska i Spania og har arbeidet sammen med direktøren i Omsorgsbygg KF og hans folk. Spaniaposten har tidligere skrevet om hvordan hele prosessen virket skreddersydd slik at Jan-Egil Clausen kunne gi oppdraget om prosjektledelse til selskapet før det i det hele tatt eksisterte. Dette bekreftes av kommunens egne dokumenter og utskrifter fra foretaksregisteret i Spania.

Altea Oslo KommuneI en hemmeligstemplet rapport fra konsulentsselskapet Reinertsen AS, bestilt av Oslo kommune, kan man lese:

“Vår konklusjon på det nåværende tidspunkt er at det har foregått ulovlig direkte anskaffelse av AXLA Consulting ved inngått avtale 02.11.2005.

Likeså at konkurransen avholt før avtale inngått 29.05.2006 synes som et spill for galleriet for at det utad skulle fremstå som om man fulgte forskriften mens det hele tiden var gitt at AXLA skulle fortsette arbeidet i prosjektet og tildeles denne kontrakten.”

Jan-Egil Clausen hadde tidligere arbeidet sammen med de involverte da han var ansatt i Bærum kommune. Når likevel ett ”utenforstående” firma greide å levere ett kvalifisert anbud, flere millioner kroner billigere enn tilbudet fra AXLA Consulting, valgte likevel Jan-Egil Clausen det dyreste alternativet. På spørsmål fra Spaniaposten om hvorfor man valgte det dyreste tilbudet når de to leverandørene ellers var rangert likt av Oslo kommunes innkjøpssystem svarte Clausen:

–  Det skyldes en regnefeil.

Nekter for ”kickback” fra AXLA

AXLA Consulting har til nå mottatt 5.664.273 kroner for ”prosjektledelse” lenge før det i det hele tatt var snakk om noen byggestart. Ingen kan gi noen gode svar på hva man har utført av arbeide for pengene som ble utbetalt. Omsorgsbygg KF betalte også hotellregningen fra Hotel Continental når senere daglig leder i AXLA Magnus Dahlbergs besøkte Oslo, dette før han i det hele tatt hadde fått oppdraget. Litt over ti tusen kroner for to døgn på hovedstadens dyreste hotell. På direkte spørsmål om han mottok noe ”kickback” eller kommisjon fra AXLA for å gi dem det lukrative oppdraget svarer tidligere direktør i Omsorgsbygg, Jan-Egil Clausen bestemt nei.

– De ga altså penger til selskapet før det fikk anbudet, og de ga anbudet til selskapet før det ble registrert. Det er elementært at et selskap må ha levert firmaattest for å få en jobb, uttalte Erling Folkvord til Spaniaposten i 2009.

Dyre vennskap

Også Jan-Egil Clausen’s tidligere kollega fra eiendomsavdelingen i Bærum kommune, Thor Torp, hadde arbeidet svært tett med svenskene i “AXLA Consulting”. Den gangen var svenskene ansatt i Skanska som ledet byggearbeidene under oppføringen av Bærum kommunes sykehjem i nettopp Altea. Den store og avgjørende forskjellen mellom Bærums prosjekt og Oslos var at Bærum valgte en regulert tomt i bykjernen. Etter å ha reist bokstavlig talt halve Spania rundt kjøpte Oslo kommune likevel en uregulert naturtomt i ett skogholt på en liten fjelltopp noen kilometer utenfor Altea sentrum.

Thor Torp var den gang prosjektleder for Bærum kommune i Altea og pleide etter det prosjektet ett nært vennskap med personer som senere skulle dukke opp i ”AXLA” og ikke minst nordmannen Per Svensson som tidlig i prosjektet var en av kommunes innleide konsulenter. Sammen reiste de på “befaring” Spania rundt for å se på mulige steder for Oslo å bygge sitt nye sykehjem. Kvitteringer og korrespondanse viser de besøkte blant annet Spanias svar på Monaco, de rikes lekegrind i Puerto Banus like utenfor Marbella. Ett besøk ved det mauriske palasset Alhambra i Granada, Spanias største turistattraksjon fikk de også med seg på kommunens regning som del av ”arbeidet” med å å finne mulige tomter til kommunen. Alle utgifter dekket av Omsorgsbygg KF selvsagt.

Etter å ha reist og sett mye av Spania falt likevel valget hvor man startet, i Altea hvor Svensson hadde politiske kontakter i det høyrekonservative Partido Popular, som kort tid senere skulle miste makten i Altea. Innbyggerne var lei av partiets ekspansive byggepolitikk og altfor nære bånd til store utbyggere. Noe partiet også nasjonalt har slitt med og som bidro til at de mistet makten til dagens PSOE regjering. Mange slike forhold som har blitt eksponert i den store korrupsjonssaken Gurtel som nå opptar mye av rettsystemet og medier i Spania. Svensson ledet stiftelsen FIPE som ble anklaget for å ha ”rotet bort” flere hundre tusen euro han hadde mottatt som ”driftstilskudd” samtidig som han ble anklaget av medlemmer i delstatsregjeringen i Valencia for å ha drevet stiftelsen som ett rent propagandamaskiner i for Partido Popular. Svensson har parallelt arbeidet med en rekke eiendomsprosjekter. Ett av dem på tomten Oslo kommune endte opp med å kjøpe.

Thor Torp var tidlig i prosjektet “innleid” konsulent, men etter hva Spaniaposten erfarer var han ikke ønsket av sentrale politikere i Oslo kommune som kjente til en rekke “uheldige” forhold fra hans tid i Bærum kommunes eiendomsavdeling, hvor han arbeidet sammen med nettopp Jan-Egil Clausen. Sammen gikk de fra sine stillinger i Bærum til NEAS hvor de kun ble en kort tid før de dukket opp i Oslo kommune når man så Oslo ville satse i Spania.

 

Les mer:

2009.04.16: Oslo kommune anmelder utbygger i korrupsjonsak

2009.04.23: Rådhuset kritiserer Oslo kommunes advokat Carmen Sanz

2009.04.21: Kaller beskyldningene fra Oslo kommune “en skandale”

2009.08.31: Millioner kan være på avveie – Folkvord til Costa Blanca

2009.09.03: Åpen høring om Oslo kommunes sykehjemsprosjekt

2009.09.16: Fikk penger av Oslo Kommune under anbudsrunden

2009.09.10: Krever granskning av millionutbetalinger

2009.09.06: Pressemelding: Sludder fra Sylvi Listhaug

2009.09.10: Krever granskning av millionutbetalinger

2009.10.21: Sykehjemsprosjektet i Altea granskes av Kommunerevisjonen

2009.11.12: Begjærer innsyn i Listhaugs dokumenter

 

2009.11.30: Ber byrådslederen irettesette Listhaug (FrP)

2009.12.28: Oslo kommune hadde kjennskap til svarte penger

2009.12.23: Carmen Sanz krever endringer i PwC rapport.

2010.01.25: Oslo kommune: Ber om at rapport sensureres

2010.02.01: Sykehjemsprosjektet i Altea: Dyr granskning

2010.02.01: Straff for å omtale ”vennskapskorrupsjon”?

 

Redaktørens kommentar: 

2009.05.07 Flaut å være norsk i Altea…

2009.04.16: Farse om Oslo kommunes planlagte sykehjem i Altea.


Gürtel saken:

Gürtel: Hadde 21 millioner euro i Sveits

Rajoy tilgir Camps for Gürtel

Korrupsjonsskandalen ”Gürtel”: Etterforsker reisevirksomhet

Gürtel: 18.6 millioner euro på konto i Sveits

Valencias ordfører trekkes inn i Gürtel

Valencia: PPs bankkontoer skal etterforskes

Beviser mot Costa og Camps

Paranoiatilstander i PP i Valencia
PP sekretær trekker seg
Flere PP ordførere går av
Mistanken mot PPs kasserer består
Stadig sterkere mistanke mot Camps (PP)

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter