Svensk satsning på eiendom i Spania

Publisert

Den svenske eiendomsmeglerkjeden Fastighetsbyrån, som er heleid av Sveriges største bank Swedbank, har vært etablert i Alicante siden 2007. Nå skal de utvide både lokalt og nasjonalt i Spania. Det første kontoret åpner i Albir tirsdag den 18. mai.

Den svenske eiendomsmeglerkjeden Fastighetsbyrån, som er heleid av Sveriges største bank Swedbank, har vært etablert i Alicante siden 2007. Nå skal de utvide både lokalt og nasjonalt i Spania. Det første kontoret åpner i Albir tirsdag den 18. mai.

I Sverige har Fastighetsbyrån 1.300 ansatte fordelt på 240 filialer. Samtlige er frittstående. Det vil si at de er drevet etter franchiseprinsippet. I fjor sto kjeden, som har økt omsetningen fra 500 millioner svenske kroner til en milliard svenske kroner i løpet av tre år, bak nesten hvert fjerde boligsalg i Sverige. Det vil si rundt 35.000 transaksjoner. I tillegg til eiendom, driver Fastighetsbyrån kapitalforvalting i Luxemburg og Spania.

Først Alicante
Det var hovedkontoret i Sverige som i sin tid åpnet kontoret i Alicante. Målet var å sjekke ut markedet. Til tross for at Europa sto på trappene til en omfattende økonomisk lavkonjunktur, pekte pilene oppover allerede fra første dag. I november 2009 besluttet derfor hovedkontoret å legge om til Franchise også i Spania.

– Jeg så at Swedbank annonserte etter franchisetagere for Fastighetsbyrån i Spania. Så en dag tok jeg opp telefonen og ringte, forteller Robert Gure til Spaniaposten.

Gure er mannen bak kontoret som åpner i Avenida del Albir nummer 6 den 18. mai. Etter ti år i USA, flyttet han til Spania for halvannet år siden, der ble han snart Fastighetsbyråns første franchisetager utenfor Sverige. Meningen er at minst fire personer skal følge hans eksempel i nærmeste fremtid. Den svenske eiendomsmeglerkjeden har planer om flere kontorer på Costa Blanca, samt et på Costa del Sol og muligens et på Mallorca. Dette i første omgang.

– Jeg var i en posisjon hvor jeg kunne velge hvor i Europa jeg ville bo, og valget falt på Spania. Det slo meg fort at det spanske markedet hadde mye å lære av det amerikanske hva service og rutiner angår. Jeg var overbevist om at ting kunne gjøres bedre på flere plan. Det finnes mange seriøse meglere her, men trolig vel så mange useriøse, fortsetter Gure.      

Godt i gang
Robert Gure forteller at Spaniasatsningen er stort for Fastighetsbyrån. Så stort at toppsjefen kommer nedover til åpningen den 18. mai.

– Selv om kontoret ikke åpner før om noen dager, er vi allerede godt i gang. Det er mange bud, og salget går greit. Når objektet er riktig priset selger vi fort. Ellers kan det ta litt lengre tid. Det er helt naturlig. Overprising har vært et problem her langs kysten, men jeg føler at det har normalisert seg nå. Jeg ser bare lyst på fremtiden. Det er åpenbart at det er god bevegelse i markedet igjen.  

– Vi har en stor kundebase hjemme i Sverige, og mange av disse kjøper bolig her i Spania også. Fastighetsbyrån er velkjent og veletablert og har et system som fungerer og er trygt. Det vet kundene. I tillegg til vår eier Swedbank, samarbeider vi mye med Nykredit, som for kort tid tilbake flyttet fra Alicante til Albir. Fordi da vet vi hva vi får og at kundene blir fornøyde, sier Gure.

Langsiktig
Den svenske eiendomsmegleren har brukt god tid på å studere det spanske markedet. Og han ser en klar tendens til en endring i kundemassen.

– Det er lang flere yngre kunder og barnefamilier nå i forhold til tidligere, kjøpergruppen domineres ikke lenger av pensjonister. Det tror jeg skyldes at kommunikasjonen blir bedre og bedre. Det går flere og flere fly ned hit, og det gjør folk mer fleksible. Mange kjøper seg bolig her isteden for å kjøpe seg hytte I Sverige.

– Vi har nylig solgt et hus til en forretningsmann som har fri fra torsdag til mandag hver uke. Han fortalte meg  etter kort tid at han brukte huset her nede mye mer enn han noensinne hadde brukt hytta hjemme. Det er en klar tendens til at folk som har fleksible jobber flytter ned hit for å jobbe herfra eller pendler frem og tilbake til jobben, konstaterer den karismatiske svensken, som har kommet til Costa Blanca for å bli.

– Det var mye jobbing da jeg bodde i USA. Nå når jeg har fått barn er jeg klar for å leve litt roligere. Costa Blanca egner seg utmerket til det formålet. Jeg tenker alltid langsiktig. Målet er å bli et veletablert skandinavisk alternativ på eiendomsmarkedet, hvor trygghet skal være varemerket. For meg er det viktig at det blir en god handel for alle. En kunde skal kunne kjøpe en bolig av meg og selge den videre når han har lyst uten noen form for problemer. Alt skal være riktig og korrekt. Det er Fastighetsbyråns første prinsipp, fastslår Gure.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter