Sonja Wigert: Spion, skuespiller og gravlagt i Alfaz del Pi

Publisert

Flere relaterte nyheter

Sonja Wigert reddet Sverige fra nazistene og levde sine siste år i Alfaz del Pi. Byen i Alicante hvor filmen basert på hennes historie nå skal vises på filmfestivalen.

Etter flere år i de alliertes tjeneste ble hun til slutt avslørt, og nazistene satte en stopper for hennes karriere som skuespiller. Hun døde 12. april 1980 etter å ha levd sine siste år i Alfaz del Pi, der hun hviler i fred på den kommunale kirkegården.

En anonym grav i Alfaz del Pi

En identitet som ble anerkjent av myndighetene først 20 år etter hans død, og det er sannsynligvis derfor navnet hans ikke sier noe og har gått ubemerket hen. Det samme har graven hennes på kirkegården i l’Alfàs del Pi. Historien om en kvinne som ga alt for å samarbeide mot nazistenes invasjon, men som aldri ble anerkjent for dette.

Spillefilmen forteller den fascinerende historien om Sonja Wigert, en kjent norsk-svensk skuespillerinne og sangerinne fra 40-tallet, en ekte stockholmsdiva. Men hennes viktigste rolle spilte hun utvilsomt i virkeligheten, under andre verdenskrig, som medlem av motstandsbevegelsens hemmelige tjenester.

Sonja Wigert viste tidlig sin lidenskap for skuespill, og debuterte på scenen allerede som tiåring. Hennes første store filmrolle fikk hun i 1934, da hun vant en konkurranse for en Greta Garbo. Men livet hennes hadde også en annen side: hun var spion. Historien om den norske kvinnen som ligger begravet i Alfaz del Pi, har inspirert til filmen “Spionen”.

Produksjonen er regissert av Jens Jonsson, med Ingrid Bolsø Berdal i hovedrollen. En spillefilm som ble tildelt det skandinaviske landets Goya i kategoriene beste kostymer og sminke, og som førstkommende mandag, 8. juli, kan ses kl. 20.00 i filmfestivalens seksjon for film i originalversjon. Datoen er på Cine Roma.

Historien om spionen

Men hvem var egentlig Sonja Wigert? Hun ble født 11. november 1913 på Notodden, og viste tidlig sin lidenskap for skuespill, og debuterte på scenen allerede som tiåring. Hennes første store filmrolle fikk hun i 1934, da hun vant en konkurranse for den norske Greta Garbo (født i Stockholm i 1929 og allerede en filmlegende på den tiden).

Sonja Wigert var en mediestjerne i Sverige. Hennes vennskap og samarbeid med den norske regissøren Leif Sinding, en kjent høyreekstremist og nazisympatisør, førte til at hun opptrådte i tyske kretser, der hun til og med sjarmerte enkelte SS-medlemmer, som Josef Terboven. Skuespilleren ble deretter rekruttert av motstandsbevegelsen for å utnytte den sympatien hun vakte blant tyskerne til å bli spion.

Hennes hovedmål var å få løslatt faren, som hadde blitt ført til en konsentrasjonsleir fordi han forsvarte politiske ideer som ble ansett som revolusjonære. Livet hennes ble enda mer komplisert da det nazistiske militæret ba henne om å bli spion for dem og informere dem om den allierte motstandsbevegelsen i de nordiske landene. Hennes skuespillerevner gjorde det mulig for henne å spille et dobbeltspill uten å vekke mistanke.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...