Søndag: Gladiatorkamper og garumsmaking

Publisert

Den tiende FESTVM ALONIS-festivalen fortsetter denne helgen i byene La Vila Joiosa og Alfaz del Pi med en historisk rekonstruksjon i samarbeid med kulturforeningen Hispania Romana, som i år fokuserer på gastronomi.

Friluftsmuseet Villa Romana

I den anledning vil alle som besøker friluftsmuseet Villa Romana de l’Albir søndag 11. juni kunne oppleve hvordan livet var i Ludus eller gladiatorskolen, fra kostholdet til de daglige rutinene, forholdet til legen eller besøkene hos magistraten som betalte for lekene og hadde ansvaret for å inngå kontrakter, og de vil også kunne se dem kjempe. Det vil også være en caupona, et telt fra romertiden der det ble servert mat og drikke, og som ble plassert i nærheten av underholdningsstedene.

Fiskesaus og vin

Som en nyhet i år blir det smaksprøver på garum og vin laget etter oppskrifter og teknikker fra den romerske keisertiden. “Vi har samarbeidet med et firma fra Cádiz, Arqueogastronomía, som produserer denne typen produkter. De har gitt oss en type garum og en type vin, og vi vil forklare hvorfor disse to elementene var viktige, og hvorfor de er knyttet til Villa Romana de l’Albir, på grunn av vinproduksjonen som vi vet foregikk her, og til arven fra La Vila Joiosa, ettersom Bou-Ferrer-vraket var lastet med amforaer som inneholdt garum, en fiskesaus som var svært vanlig og mye brukt i romertiden”, forklarer Carolina Frías, direktør for friluftsmuseet Villa Romana de l’Albir.

Denne historiske rekonstruksjonen finner sted lørdag fra kl. 10.30 i romerleiren La Malladeta i La Vila Joiosa, og søndag fra kl. 11.00 til 13.30 i friluftsmuseet Villa Romana de l’Albir.

Denne aktiviteten er en del av programmet for den tiende historiske fritidsfestivalen FESTVM ALONIS 2023, som arrangeres av kommunestyrene i La Vila Joiosa og l’Alfàs del Pi, gjennom Vilamuseu og friluftsmuseet Villa Romana de l’Albir, i samarbeid med kulturforeningen Hispania Romana. En festival dedikert til den romerske byen Allon, en av de ni romerske byene som fantes i det som nå er Valencia-regionen.

Festivalen FESTVM ALONIS, på latin “Allons fest”, startet i 2012. Etter pandemien vender den tilbake til formatet på stedet. Hvis hovedtemaene tidligere år har vært hæren, gladiatorer, bryllup, fødselsritualer eller begravelsesverdenen, er det denne gangen gastronomi som gjelder.

Dette er et av de lengstlevende arrangementene på den romerske historiske rekonstruksjonskalenderen i Spania, og det arrangeres i samarbeid med Hispania Romana Cultural Association. To av de viktigste kjennetegnene ved denne festivalen er den historiske strengheten i kostymene og forberedelsene til reenactors, og den store betydningen som tillegges den sivile verden, ikke bare den militære, samt kvinner og barndom i Roma.

Fra bystyret i L’Alfàs del Pi inviterer fungerende rådmann for kultur, Manuel Casado, innbyggerne til å komme til museet Roman Villa de l’Albir på søndag for å oppleve denne historiske rekonstruksjonen.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter